• normal koşulları olan bir uygarlıkta böyle bir keşif büyük heyecan yaratırdı. hadi halkı bir yana bırakın, bilim insanlarının bu işin peşine düşmesi beklenirdi.

    altın elbiseli adamın şanssızlığı bu işte. 2500 yıl sonra ilgisizliğe mahkum olması.

    yanındaki tabakta bulunan yazının ilk cümlesi okunmuş ve diyor ki :" hanın oğlu 23'ünde öldü..". 2500 yıl önce atalarımız bir alfabe kullanıyordu. bu bile çok heyecan verici bir olay değil mi? dile kolay 25 asır öncesinden bahsediyoruz. 300 spartalı thermopylae'de savaşırken, altın elbiseli adam orta asya'da türk dili konuşuyor, alfabe ile yazılar yazıyordu. bugün antik pers ve antik yunan tarihini okurken, aynı dönemlerde türklerin ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz. ve hatta aşağılıyoruz kendi atamızı, "şehir kurmamışlar, yazıları yoktu, medeniyetleri yoktu". bu kadar basit değil. işte yazı vardı, işte altını en güzel şekilde işleyen, ölümsüz bir sanat eseri haline getiren bir medeniyet olduğu da ortaya çıktı. niçin kimse ilgilenmiyor? niçin daha fazla araştırılmıyor?

    uçsuz bucaksız orta asya steplerinde daha çok şey bulunacağına inanıyorum. didim, efes, truva bunlar toprak altında değil miydi? birileri araştırdı ve buldu. almanlar türkiye'deki hititlerle ilgili kazılara niye sponsor oluyor? çünkü hitit diliyle almanca arasında yakın ilişki olduğu biliniyor. adam sahip çıkıyor.

    peki aynı şey türkler için niye yapılmıyor? ortaya çıkacaklardan korkuluyor belki de. toprak altında şehirler, başka uygarlık kalıntıları olmadığını kim söyleyebilir? işte dün altın elbiseli adam yokken türk tarihini 500 lü yıllardan başlatıyorlardı.

    2500 yıl öncesinden gelen bir miras var orada, dil mirası, uygarlık mirası. konuştuğumuz dilin atası orada, yok denen uygarlığımızın, alay edilen kültürümüzün temeli orada. sadece ilgi bekliyor, toprağın altında.
  • issık gölü civarında, 1969 yılında keşfedilen bir mezarda altın kaplamalı elbiseleri ve zırhı ile bulunan cesede verilen isim.

    ilk türk assolisti.
  • ortaokul tarih kitaplarının en renkli simalarından biriydi.
  • türkiye'deki ilk tanıtımını hasan oraltay yapan arkeolojik keşiftir. devlet gazetesinde o dönemde yazdığı yazıda bozkır kültürü olarak ve barbar olarak aşağılanan asya kültürünün aslında gelişmişliğini gösteren kanıtı olduğunu çünkü ancak gelişmiş kültürlerde altın işlemeciliğinin bukadar gelişmiş olabileceğini söylemiştir
  • vay anasını altın elbiseli adam başlığında hasan mezarcı'dan bahsediliyor sanıyorum ya ben sabahtan beri . allah da beni ne yapsın.
    (bkz: hasan mezarcı)
  • türk dünyasının ortak kültür mirasları arasında önemli bir yere sahip olan, ıssık kurganından çıkartılmış, kısa bir süreliğine (12 ekim'e kadar) kazakistan'dan ankara anadolu medeniyetleri müzesi'ne getirilmiş bulunan zırh.
  • peru'daki son bölümü 1 saat önce yayınlanmıştır.
  • “bugünkü, kazakistan sınırları içinde bulunan üç altın elbiseli adam, aslında bu inancın yaşadığı dönemde binlerce ve on binlerce altın elbiseyle gömülen zengin başarılı türk soylusu demekti. ancak başta mezar hırsızları olmak üzere birçok nedene bağlı olarak bunların yağmalanıp ortadan kalktığını düşünmemize rağmen hâlâ tahminlerimizin ötesinde altın elbiseli türk’ün turan topraklarında yeraltında olduğunu düşünüyoruz. çünkü bu bir dinî gereklilikti ve dünya görüşleri buna bağlı olarak oluşmuştu.”
    (özkul çobanoğlu - türk mitolojisinde al dini ve okra ilişkisi)

    "aslında tarihi türk kıyafetlerinin bildiğimiz en eski örneği altın elbiseli adam. günümüz bakış açısıyla son derece abartılı bir kıyafet olarak gördüğümüz bu giysi, aslında bir defin giysisi. altınla kaplanmış bir elbiseyle gömülerek altının sahip olduğu sonsuzluk ve ölümsüzlük özelliğinin gömülene verildiğini düşünüyorlardı muhtemelen."
    (bkz: eski türklerde giyim kuşam/@ay hatun)
  • 1 mayıs 2013 tarihli, ktm 390 tanıtımının başında, kendisini lansmana götürmeyen diğer markalar için "onlar başka şey alıyorlar" demesiyle beni gülme krizine sokan haklı adam.

    maalesef tarzı şu anda gerek motosiklet federasyonu, gerek televizyon kanallarına "ağır" geleceğinden kendisini ekranlarda göremiyoruz.

    hayatını ne şekilde idame ettirdiğini bilmiyorum ama umarım yaptığı işi daha uzun soluklu ve profesyonel şekilde devam ettirebilmesi için gereken imkanlara sahip olur.
hesabın var mı? giriş yap