• yozgat'da yapılmasını gönülden desteklediğim festivalin ödülü. antalya nın altın portakalı varsa yozgatın altın eşeği olmalı.
  • ingilizcesi "the golden ass" olarak geçen türkçeye altın eşek ismiyle çevrilmiş romalı düşünür apuleius'un romanı. apuleius bu romanında güçlü bir toprak sahibinin yoksul komşusuna yaptığı eziyetleri ve bu eziyetler neticesinde hiç hesap vermek zorunda kalmamasını anlatmaktadır.
  • apuleius romanı için (bkz: asinus aureus)
  • tamamı günümüze ulaşan tek latince kurmaca eser.

    roma egemenliğinin sunduğu fırsatlardan yararlanan numidyalı bir berberi olan apuleius (yaklaşık ms 124-170) tarafından yazılmıştır.

    --- spoiler ---

    eser, büyüye düşkünlüğü yüzünden bir eşeğe dönüşen genç bir adamın maceralarını anlatır. genç adam, bu yeni kılığında sahipten sahibe el değiştirir ve sonunda tanrıça isis büyüyü bozup onu serbest bırakır. öykünün başlıca ögeleri satir, hokkabazlık, müstehcenlik, alegori, ahlaki derin düşünme ve de mizahtır.
    --- spoiler ---

    görüldüğü üzere insanların hayvanlara dönüşmesi fikri, dünya edebiyatının her döneminde ilgi çekici bir tema olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • ismi başkalaşımlar ve paralel yaşamlar olarakta geçmektedir. eserin kahramanı baykuşa dönüşmek isterken sevgilisinin yanlış kavanozu vermesi sonucunda eşeğe dönüşür. sabah şafak vakti gül yapraklarını çiğneyip yutarsa eski haline gelebilecektir. lakin sabah olmadan evi haydutlar basar ve kahramanımızı da yanlarında götürürler ve hikaye devam eder.

    dönüşüm kitabında franz kafka'nın bu eserden esinlenmiş olabileceği söylenmiş sanırım. muhakkak birilerinin aklıma gelmiştir lakin benim bu eseri duyduğumda beri ilk aklıma gelen şeyhi'nin harname eseri.
hesabın var mı? giriş yap