• bi zevk meselesidir bu. seveni ve sevmeyeni vardır ama türkiyede ve bayansa, sevenlerinin kişiliği hakkında ipuçları veren bi eylemdir. ayrıca halkımızda eskiden beri gelen bi eğilim, varlık göstergesi olarak algılamaktır bunu. amerikada bi zenci için de bizim halkımızınkine benzer bi tandanstır. yurdumuz trendy erkeklerine de amerika üzerinden gelip yansımış bişeydir. efenim öte yandan, bir başka geleneğimizi ifade eder altın takmak: yeni doğan bebeklere ve yeni evlenen çiftlere bir kurdele eşliğinde yapılan eylemdir. yeni gelinler pek sevmez bunu ama aileleri de kırmamak çabası söz konusu olduğundan gelenek bozulmaz, takı işleri beyaz altın üzerinden halledilir. yine de içine sinmeyen, gelininin/kızının alyansının rengine karışıp illa sarı olsun diyen annelere de rastlanır.
  • bir taki toreni periyodik eylemi.
    (bkz: taki toreni ba$lami$tir)
  • aslinda bir gelenek gorenek olmanin disinda yeni evlilere yapilan en buyuk kiyaktir. imece usulu yapilan para yardimi yeni evlileri zengin eder bi anda. tabii evlenirken alinan bi ton seyin taksidi daha rahat odenmeye baslanir.

    ayrica altin takmak hadisesi simdilerde bahsi gecen altinin gelinin elindeki bohcaya* atilmasiyla "bohcaya altin atmak" seklinde daha farkli bir hal almistir. boylece "na bak bu kadar altinimiz var" diye milletin gozune sokmaktan ve de kurtulundu boylece.
  • gelenek görenek adı altında bela aslında. akrabaların sünneti, düğünü, bebeği derken servet gitti o altınlara. kardeşimle ne pipimiz ne de evlenmeye niyetimiz olmadığından geri alma ihtimali de yok. en kötüsü "büyük kız yurt dışında okuyacak, profesör olacak" diye tezgahı açalım diyorum ama sünnet, düğün gibi prim yapacağından şüpheliyim.
  • değişmesi gereken geleneklerden biri. hem altının mantıksız bir şekilde pahalı olmasından, hem de artık insanların ihtiyaçları değiştiğinden bu olaya son vermek gerekiyor.

    sanırım genelde batıda yapılan yöntem (adını bilmiyorum) çok daha mantıklı. evlenen çift bir mağazayla anlaşıp alacaklarının listesini yapıyor ve düğüne davetli olanlar oraya gidip masraflara katkıda bulunuyorlar. altın takmak nedir yahu? gösterişten farklı bir şey değil. sembolik olarak bir şey takılmak isteniyorsa mutlaka bir alternatif bulunur ama harbiden vazgeçilsin bu uygulamadan.
  • gereksiz yere insanı kuyumculara muhtaç eden bir gelenek.
    bir de sen onlara takarsın onlar da sana takar klişesi ve içten pazarlığı var.
  • hediye olarak ve karsilik beklemeden aliyosaniz eyvallah da sonrasinda eger geri getirmesini bekliyosaniz veya getirmeyince surat yapicaksaniz sacma bulacagim bi gelenek.kendi sunnetimden hatirliyorum ne kdr cok altinimiz var demistim de babam hepsi odenecek demisti.odemek nedir yahu :) hediye diye getiriyorlar sorsan ama geri goturme sana kuserler
  • sarı olanını aksesuar olarak takana karşı her daim mesafeliyimdir. benim annem 52 yaşında o bile bıraktı. ama hobi olarak bozdurup yiyin, onu desteklerim.
hesabın var mı? giriş yap