• alveollerde kalsiyum fosfat depolanması (yani neymiş, akciğerdeki hava keselerinde taşlar oluşuyormuş çok tane) ile karakterize bir hastalıktır; ancak enteresandır hastaların kalsiyum ya da fosfat metabolizmalarında bir bozukluk yoktur (yani neymiş, hastalık seksen yıldır tanınsa da sebebi halen muğlak).

    niye diye sormayın, uzmanlar da pek bilmiyor; ama en çok türklerde görülmekte imiş bulaşıcı olmayan bu hastalık. kendisi ailesel özellik göstermekte(misal, sıklıkla kardeşlerde karşılaşılırmış) ve çoklukla erkeklerde görülmektedir diye de ekleyebiliriz tahminim. hastalığın görüldüğü belirli bir yaş grubu olmayıp prematüre yenidoğandan seksen yaştakine pek çok insanda görülebilmektedir.

    çok yavaş seyirli olan hastalığımızın tanısını koymak kolay olsa da kesin bir tedavisi de entrynin girildiği an itibariyle bilinmemektedir (ya da birileri bu yazar arkadaşınızı keklemekte feci halde)

    hatalı bir bilgi, bir yamuk varsa düzeltilme hakkını saklı tutarak işbu entariyi sonlandırırkene siz değerli okuyuculara bir de link vermek isterim mevzuyla alakadar:
    http://www.saglikvakfi.org.tr/…/popdetay.asp?id=589
    *
  • neden en çok türklerde görüldüğünü bir hayli merak ettiğim hastalık türü. hakkında ekşisözlük'te bu kadar az entry girilmesine ise ayrıca şaşırdım.

    hastalığın en sık belirtiler öksürük ve nefes darlığıdır. bazen küçük kanamalar ve göğüs ağrısı olabilir. hastalık çok yavaş ilerler, çoğunlukla 30 yıl kadar bir süre geçtiğinde hastalarda solunum yetmezliği ve buna bağlı kalp yetmezliği ortaya çıkar.

    teşhisi koymak göğüs hastalıkları hekimleri için çok kolaydır. akciğer grafisinde çok tipik bir görünümü mevcuttur. hele de akciğer tomografisi ile biyopsi bile yapılmadan teşhise gidilebilir.

    günümüzde hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. çok nadiren ilerlemiş olgularda akciğer nakli gerekebilir. yapılan araştırmalarda akciğerlerin yıkanmasının ve kortizon tedavisinin işe yaramadığı gösterilmiştir. buna karşılık son yıllarda uygulanan disodium etdironat tedavisi ile elde edilen sonuçlar umut vericidir.
  • umarım yakında ben de bunlardan bir tanesine teşhis koyarım.
  • bugün karşıma gelen 20 yaşında urfalı taze er sayesinde tanıdığım hastalık. evet kendisi bu hastalıkla askerlik yapmaya gelmiş ve durduğu yerde bile nefes darlığı çekiyor.

    revire girer girmez kitaplardaki görsellerine bile taş çıkartacak bir çomak parmak bulgusu gözüme çarptı. şikayetin nedir sorusuna nefes darlığı çekiyorum, benim akciğerlerimde taş var deyince bir duraksadım. oksijen saturasyonu parmak ucunda 95 gösteriyordu. oskultasyonda akciğer bazallerde kaba ral duyuluyordu. öyküsünü dinleyince işler netleşti. yaşadığı il merkezinde tanısı konmuş, bizim yapabileceğimiz bir şey yok denmiş ve gönderilmiş. çürük alması için başvurması gereken tibbi heyet de en yakın diyarbakırdaymış ve yol parası olmadığı için gidememiş. doğruca askere gelmiş. şimdi biz sevk etmiş olduk çürük alabilmesi için. bu haliyle askerliği geçtim normal hayatını sürdürmesi oldukça zor.

    hastalığı çocukluktan beri çektiğini söylüyor. ailede ve diğer 10 kardeşin hiç birinde bu hastalık yokmuş. en çok türkiyede görüldüğü söylenen bir hastalığı da böyle tanımış olduk. bir daha da denk gelmez herhalde..
  • şahsiyet (dizi)'de konu edilen türk hastalığı.
hesabın var mı? giriş yap