• diş çekiminin ardından çekim boşluğunun iltihaplanması. normal koşullarda çekim boşluğu kanla dolar ve pıhtılaşır. yara iyileşir. ancak tükürmek, sıcak besin tüketmek, pipetle bir şey içmek veya sigara gibi nedenlerle pıhtı atılır veya erir. tükrük, dolayısı ile bakteriler ve yiyecek artıkları bölgede birikir. koku ve ağrı yapar. tedavi edilmezse osteomyelit gelişebilir.
  • tedavisinde; soket oksijenli suyla yıkanır. sonrasında gaz iyodoformlu şerit tamponlar ojenole batırılıp çekim boşluğuna konur. 1 hafta her gün pansuman yenilemek idealidir.

    buna zamanınız yoksa ve hasta uyumsuz gibiyse, alveogyl adlı iyodoform ve ojenol içeren preperatı sokete koyarsınız, 2 güne toparlar.

    hastaya not: alveolit olduysan %90 sorun sendedir, onu düzelt, pansumanına git, iyileşir korkma.
  • çekim yerinde pıhtı oluşmaması ve pıhtı oluştuktan sonra parsiyel/total kaybı nedeniyle oluşan klinik durum. sigara, yaranın kurcalanması, çekim yerine yiyecek kaçırılması vs vs. gibi durumlar görülme olasılığı artırmasına rağmen tamamen sağlıklı bir bireyde ve sorunsuz çekimde görülme olasılığı %3-4 tür.
  • tam her seyi atlatmistim derken 4. gunde olusan ve tum hafta sonumu zindan eden agriyla bende olustugunu dusundugum illet. kan pihtisi artik olusmamis mi var olani mi yok ettim bilemiyorum ama oyle iltihap falan yok sadece pihti yitimiyle bolgenin kapanmamasi durumu var anladigim kadariyla.

    http://www.top10homeremedies.com/…-diag-600x350.jpg

    dry socket mevzuuymus. gomulu dis cekiminden hemen sonra sigara icmem, bir seyler yemem sebebiyle basima gelmis olabilir. belki de bolge itibariyledir bilemiyorum mk. kafayi yiycem ya 3 aydir dise doktugum paranin ve uzuntunun haddi hesabi yok saka gibi.
  • aslında çekim soketinin iltihaplanması değildir.burada olay çekim soketinde pıhtı oluşumunda bir sorun olmasıdır. pıhtı bir şekilde ( artık hasta parmağıyla mı oynadı, sigara mı içti, hemen o gün dişini mi fırçaladı bilinmez) kaybolmuştur. tabii ki tüm suçu hemen hastaya yükleyip kaçamayız; travmatik çekimler sonrası da görülebilir bir durumdur. genelde çok ağrılı olur, hasta o bölgeye dokunamaz, yemek yiyemez.
    burada olay bu durumun enfeksiyon olmadan yakalanmasıdır. bu hem hekimin hem hastanın sorumluluğundadır. hekim hastaya diş çekiminden sonra neler beklemesi gerektiğinden bahsetmiş olmalı ve hasta da bu durumun beklenmedik olduğunu anlamalı ve hekimiyle iletişime geçmelidir.
    tedavisi ise caps/ her hastada farklı olmak üzere/caps eğer enfekte olan bir doku yoksa soketin kürete edilip tekrar pıhtı oluşmasını sağlamaktır. bu küret işleminden sonra hastaya yeniden post-op verilmeli (sanki yeniden diş çektirmiş gibi) ve hastayla hekim iletişim halinde kalmalıdır.
    sonuç: burası anonim bir sözlüktür ve buradaki bilgiler profesyonel sağlık çalışanının size özel verdiği tavsiyeler/ işlemlerden farklılık gösterebilir. öyle durumlarda hekiminizin tavsiyesi/yaptığı işlem doğrudur ve buradaki bilgiler yanlıştır. çakışmasa bile buradaki bilgilerin doğrulu şüphelidir. ayrıca bu yazıdaki bilgiler profesyonel sağlık çalışanlarının muayenesi yerine geçemez. ve son olarak yatırım tavsiyesi değildir.
    sonuç2: ayrıca dikkat ettiyseniz buradaki bilgiler caps/ enfekte olmayan/ alveolit için geçerlidir. hepsi sonuna kadar yalan ve atmaca olma şansını korur.

    3 yil sonra editi: lutfen bana “hocam olmus olabilir miyim “diye sormayin, nasil anlayayim eksi uzerinden ben? lutfen doktorunuza danisin, duzgunce muayene olun.
  • çekilen dişin kök kısmındaki iltihabı temizlemeyen dişçi yüzünden de meydana gelebilecek durum. 5 gündür yedigim igne antibiyotiklere yazık. şiş yüzüme yazık. 5 gundur uzak durmak zorunda oldugum gıdalara yazık. bana yazık. bugün başka bir diş hekimi drenaj mı nedir ondan yaptı. temizledi, resmen kemiğimi kazıdı. dikis atıp kapattı. 2 gün sıcak ve katı gıdalar yasak. okuyan varsa kullaniyorsaniz sigarada yasak. antibiyotik devam. 1 gun boyunca tukurmek yasak(yara dokusu yerinde dursun diye). bakalım isallah iyilesir.
    salak bi dis nelere sebep oluyor. kotusu olmasinda.
  • 3 gun once cektirdigim ust 20 yas disimin bana yasattigi hede. baya travmatik bir cekim oldu,kirilmadan ciktigina memnun oldum ve gule oynaya ayrildim klinikten lakin 1 gun sonra dayanilmaz bir agri basladi. zor bir cekimdi ondan diye dusunup kendimi avutmaya calistim ama en sonunda agri dayanilmaz olunca tekrardan klinige gittim. post op onerilerin hepsine uymama ragmen ve kendim de son sinif dis hekimligi ogrencisi olmama ragmen neden alveolit oldum hala cozemedim. neyse efendim ılgili bolge kurete edilip yikandiktan sonra alveogyl konuldu. antibiyotige de basladim agrim az da olsa dindi ve agiz acikligim bir miktar artti. baya zor bir durummus simdiye kadar yasadigim en buyuk acilar arasinda ilk 3e rahat girer. zaman kaybedilmeden dis hekimine basvurulmali cekilecek turden bir agri degil cunku.
  • 20 yaş disi çekimi sonrası alt azı bölgesinde başıma gelen şey. günlerce ağrımasını kemik vb şeylerin başına gelen normal bir komplikasyon saysam da boğaza, kulağa vuran ağrı ve yaşamındaki ilk ve tek ağız kokusu oluşması durumu sonrası dayanamayıp dişçime geri gittiğimde bu durumun başıma geldiğini gördüm. gerekli islem yapılıp milli antibiyotik augmentin'i reçete sonrası alınca işlerin yoluna gireceğini umarak geleceğe daha az ağrı ve acı ile bakıyorum. 6 günü nasıl atlattım da bugüne geldim kendime ayrıca hayret ettim.
  • hic bir gecerli sebebe ihtiyac duymadan, kaderde varsa olunan birseymis.
    uzun suren ama agiz icinde tahribata/travmaya yol acmamis bir 20lik dis cekimi sonucunda gule oynaya eve gittim. doktorumun onerdigi her seye harfi harfine uydum. ertesi gun agri kesici alma periyodum git gide siklasti, etrafimdaki herkes ay canin tatli senin o yuzden cok ilac iciyorsun dedigi icin hissettigim agriyi ben de kucumsemeye basladim. ıki gun sonra ise uykumdan aglayarak kalkip iki tane agri kesici icip uyur hale gelmistim. doktora gittim, cekim boslugunu kanlandirmak icin kazidi. acidan agladim. antibiyotik verdi, kullanmaya basladim. bu islemden iki gun sonra ise gene agri kesicilerin etki etmedigi aglamali surec yeniden basladi. az evvel yeniden doktordan geldim, cekim boslugu antibiyotikle yikandi ve icine antibiyotige batirilmis pamuk tepistirildi. yarin yeniden ayni islem tekrarlanacak. muhtemelen uzun sure o delik kapanmayacakmis.
    demem o ki, aciyi ve agriyi takip etmek lazim. aci esigi oldukca yuksek insan olmama ragmen mizmizligim yuzunden insanlarin yaptigi “o kdar acimaz yeaaaa” laflarina itimat etmeden disciye kosmam gerekirdi. ki o durumda dahi saniyorum ki olduysa iyilesmesi zaman alan bir hadise.
    umarim hizlica gecer :(
  • özellikle 20 yaş diş çekimlerinden sonra gelişen ancak diğer dişlerde de görülebilen korkunç sancılı kemik için iltihabın adı. travmatik çekimler, çekim yerindeki pıhtının bir sebeple bozulması, sigara kullanımı gibi çeşitli sebepleri vardır. bu iltihaplanma genellikle diş çekimi sonrasında takip eden 2-3 gün içerisinde oluşmakta ve iyileşmesi için genellikle diş hekimi müdahalesi gerekmektedir. uzmanlara göre şiddetli ağrının yanı sıra çenenin kitlenmesi, lenf bezlerinin enfeksiyon dolayısıyla şişmesi, hafif ateş, halsizlik, ağızda kötü koku gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
hesabın var mı? giriş yap