• bir dombilinin yürüttüğü leziz kitabım. ne severdim, onlarca kez okudum, bir o kadar da okuyabilirim. bi ara edinilecekler listemin gözdesi.
  • (bkz: hayal i ak am)
  • pekçok yayınevi tarafından basılan zemzem suyu tadında eser. bazı yayınların roman diye adlandırmasına rağmen aslında birbirinin ardısıra ilerleyen ve fakat ayrı ayrı da okunabilcek öykülerden oluşmakta. ilk okuduğumda özelikle "kaf ve anka" bölümünü sevmiş, merhamet, kibir, nefs gibi iyi-kötü olguların savaşının anlatıldığı kısmı da büyük bir helecanla hatmetmiştim. şimdi böyle şeyler yazılmıyor muhterem.
  • zaman gazetesinde cem uygun tarafından çizgiromanlaştırılmaya başlamış kült eser.
  • neden bilmiyorum ama bunu alan bunu da aldı:
    the monk who sold his ferrari
  • aynalı dedenin muhteviyatı meçhul** kahvesinden içmeyi durup durup akıla düşüren değerli eser.
  • aynalı babanın kahvehanede içtiği vermudda ne varsa pişirdiği kahvede de onun olduğunu besbelli eden eser.
  • "hep ikilik birlik için
    bak iki göz bir görüyor
    birlik ise dirlik için
    bak iki göz bir görüyor
    ruh u ceset, arş u felek
    ins ü peri, cin ü melek
    birlik için hep bu emek
    bak iki göz bir görüyor
    şirkten eyle hazer
    vaktini boş etme güzer
    âleme eyle nazar
    bak iki göz bir görüyor
    sende seni sende seni
    bil ki budur "allemeni"*
    birliye gör can u teni
    bak iki göz bir görüyor"

    *allameni: yusuf suresinin 37. ayetinde geçen allameni (rabbimin bana öğrettiği bilgi) sözüyle anlatılan ledün(bilinmeyen) ilmidir
  • evrenin gizini veriyorum aragaziyla, aslinda daha basit aciklamalari olabilen bazi olaylar, muallak bir takim kavramlarin ardina gizleyen panteizm aromali mistisizmden pek hazzetmedigim icin bu kitaptaki hikayelerin ana fikirlerinin de hicbirine katilmadim ama kardesim ne guzelmis okumasi! tam yatmadan once okunacak (aman ha kahve icmeyin raciye ozenip) icinde tatli tatli ruyalara dalinacak bir kitap. boyle bir eserin o zamanlar yazilmasi ilginc gercekten.

    bu arada "panteizm aromali mistisizm" dedim ama hikayelerde islamin agirligi gozonunde bulundurunca isler daha da karisiyor, artik kicini saglama almak icin mi hz muhammedi butun peygamberlerin yuvarlak masasinda baskoseye oturtup en bilgini yapmis yoksa gercekten boyle bir senteze mi inanmis emin olamadim. bu kitabi da okumami saglayan bosch kalfaya tesekkur eder, adiyamandaki teyzeme sevgilerimi sunarim
  • insana raci'de kendini bulduran eser. hayata ve nerden gelip nereye gittigine dair ne varsa insanın kafasında, raci'yi bunları sorarken görüverir insan. aklinda soru işareti ve ünlem namına ne varsa olan tekmil raci'leri çağıran bir ışık.

    kitabin hemen her cümlesi bi aforizmadir. en babalarindan biri:
    - tuhaf ! hic varla yok bir olur mu? misal şimdi varım ama sonrasinda yok olacağım. şimdi bu ikisi nasil bir olur ki?
    deli (aynali) başini çevirip kahkahayi basti:
    vaayy! sen varsin ha! heyhaat.. acaba var misin?
    - !!??!

    aslolan yolculuktur bu eserde. fenafillaha olan yolculuk.
    uslup da akicidir sonra... vâkia daha isminden başlayip kitabın derinliklerinde artan -hele hele eski basimlarinda tavan yapan- bir ağdali anlatim da yok degildir. lakin sakin ha sakin eserin ismindeki ağırlığa aldanmamali.
    hayal dünyasi geniştir şehbenderzade'nin. zaten neden bir tolkien kadar ragbet görmemiştir ki.. işte buna heyhat der insan.
hesabın var mı? giriş yap