• yenmesi durumunda mide ve bağırsak bozukluğunun yanısıra histerik bir coşkunluk ve sarhoşluk hissi yaratır. kırmızı şapkasının üzerinde beyaz benekleri vardır. her yerde rastlanabilir, ayrıca sinekkıran amanita ve sinekmantarı olarak da bilinir. "anaa, magic mushroom..." diyerek yenmesi tavsiye edilmez, sihirli mantar değil zehirli mantardır.
  • masal kitaplarinda gordugumuz sapkasinda, kirmizi uzerine beyaz puantiyeleri olan mantarlar.
  • (bkz: fly agaric)
  • onsekizinci yuzyilda sibirya da kullanimi cok yaygin olan mantar turu. surgun olarak yillarini sibirya da geciren isvecli bir subay count von strahlenberg, sibirya halkinin, alkol yerine mantarin cayini yaparak nasil kendilerinden gectigini anlatir. sonradan sadece zenginlerin luksu haline gelen bu mantari, fakir halk kullanamaz hale gelir, zenginlerin toplanti ve partilerinin yapildigi evlerin bahce kapisinda ellerinde tahta tasla bekleyip, cisini yapmak icin disari cikanlarin idrarlarini alarak icinde mantarin uyusturucu etkisini gosterebilicek zehirinin oldugu zanni ile icerler.
  • şirinlerin içersinde yaşayıp bütün gün lay lay lom gezdiği, alice’in yiyip harikalar diyarına gittiği, süper mario’nun yiyip büyüdüğü zehirli mantar türü. amanita phalloides ile yakın akrabadır, kullanımı ölümcül olabilir.
    (bkz: psikoaktif mantarlar)
  • zehirli ve halüsinojen bir mantar türü olarak tanımlanmaktadır. mantarın halüsinojen etkisini ele alırsak, içindeki bazı bileşenler nedeniyle bilinci geçici olarak dondurduğu bilinmektedir. yani daha da açmak gerekirse, mantarı yemeden önce bilincinizden geçen olguların hepsi yedikten sonra devasa halüsinasyonlara dönüşmektedir. yiyenler üzerinde sebepsiz yere gülüşler, hayal görme, işitme sıkıntısı ve bu şekilde bünyeden bünyeye değişen birçok etkisi bulunmaktadır. yarattığı delilik krizleri 4 ile 6 saat arasında sürmektedir.

    ayrıca bir rivayete göre, şirinlerin yaratıcısı peyo bir gün ormanda gezerken bu mantardan yer ve mantarın etkisiyle sevimli, küçük, mavi yaratıklar görür. şirinleri de burdan etkilenerek oluşturur. hatta şirinlerin başındaki o meşhur 'iyi bir çocuk olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz' repliği de -ola ki bu rivayet doğru ise- peyonun aslında uyuşturucu pazarlayıcısı olduğunun göstergesi olup, şirinler komünizmden sonra şimdi de çocukları uyuşturucuya mı teşvik ediyor ulan dedirtir insana demedi demeyin. şakacı rivayet ilahi seni.
  • gelin mantarı adıyla da bilinen sevimli mantar. bolu yaylalarında kendisine rastlamak mümkün.
  • içeriğindeki ibotenik asit daha çok mide bulantısı gibi etkilere sebebiyet verirken musimol halusinojenik etkileri oluşturur. ibotenik asit ise musimol'e dönüşebilen bir bileşiktir. mantardaki musimol oranını yükseltmek için de mantarı kurutmak veya, aşırıya kaçmayacak şekilde ısıtmak ve hatta çayını yapmak kullanılan yöntemlerden bir kaçıdır. afiyetle yiyiniz, ve hatta içiniz.
  • şirinlerin yaşadığı mantarlardan biridir,
    kırmızı desen üzerinde beyaz beyaz benekleri vardır.
    muskarin alkaloidleri taşır.
    yenildiği zaman zehirler.

    bazı ülkelerde kafa yapması için çok az miktarlarda yenir ama halüsinojen etkisi vardır, sonra insanları zombi gibi görüp öldürmeye çalışılabilir.
    ayrıca bu halüsinojen etkiden bir kerede kurtulunmaz, bir bakılır yıllar sonra olmadık şeyler görülmüş. denenmemelidir.
  • super mario'daki mantarlar işte bu mantarların yandan yemişidir.
hesabın var mı? giriş yap