• yeni düzenleme sonucunda adb ile sadece "özel" kayıtlı tekneleri ve mürettebatsız kiraya verilen "ticari" kayıtlı tekneleri kullanmak mümkün olacaktır, bir diğer deyişle; adb özel amaçlı kullanılacak tekneleri yönetmek için gereken bir belgedir. hatırlanacağı gibi yönetmelik yayımlanmadan önceki uygulamada adb ile 18 gt'a kadar olan "ticari" kayıtlı tekneleri kullanmak mümkünken, mürettebatsız kiraya verilen "ticari" kayıtlı tekneleri kullanmak için "yat kaptanı" yeterlik belgesi" gerekmekteydi. yeni düzenlemeyle bu kısıtlama kalkmış bulunmaktadır, adb sahibi herkes kendisine veya arkadaş ve yakınlarına ait olan "özel" kayıtlı teknelerle, gerçek veya tüzel kişilere ait olup mürettebatsız kiraya verilmek üzere "ticari" tescil edilmiş, gros tonajları 50'yi aşmayan tekneleri tek başlarına, 50-150 gros ton arasındakileri de bir başka adb sahibi arkadaşlarıyla birlikte kullanabilecektir. yönetmelik yayimlanmadan önce tonaj sınırı tek kişi için 18 gt, iki kişi için ise 49 gt'du. "özel" kayıtlı tekneleri kullanmak için "yat kaptanı" yeterlik belgesi" gereksinimi yeni düzenlemeyle 150 gt dan öteye başlamaktadır.
  • certificate of competence for operators of pleasure craft.
    mavi bi kimlik: )
    (bkz: çok mutluyum)
  • kisaca, ozel deniz tasitlari ehliyetidir. su an, bazi merkezlerde yapilan sinavlarla belgeyi alabilmek mumkundur. ancak bir sure sonra, yasal duzenlemeyle kursa gitme zorunlulugu getirilecektir.

    sinava girmek icin; isitme ve gorme konularinda "amator tekne kullanabilir" ibareli saglik raporu, ogrenim belgesi, resim, ve 100 liralik harc yatirmak gerekmektedir.

    sinavlar kisa araliklarla cevrimici olarak yapilir. 50 soru sorulur, 30 dogru yanitla belge almaya hak kazanilir. dilediginiz kadar atabilirsiniz, yanlis dogruyu goturmez. sorular oldukca kaziktir. ciddi bir hazirlik gerektirir.
  • özel amaçlar için kullanılabilecek bir belgedir.
    24 m. boyuna kadar olan özel yat ile galapagos adalarına gidebilirsiniz.
  • kesinlikle ehliyet sınavında sorular gibi komik soruların olmadığı bir sınavla verilmektedir ve mutlaka sınavına hazırlıklı girilmelidir. sınavları online* olarak yapılır ve sınav esnasında 50 soru sorulur, her bilgisayarda kullanıcının karşısına farklı sorular gelir bu yüzden kopya çekmek çok olası değildir. online derken sadece ezber bilgisi sorulmaz, önünüze aynı zamanda a3 ebatlarında önlü arkalı iki harita, pergel, cetvel ve gönye konulur ve bu aletleri kullanarak bu haritalar üzerinde verilen iki koordinat arasındaki mesafenin hesaplanması veya yön tayin edilmesi gibi şeylerde sorulur. ayrıca gemilerin çektikleri işaret bayraklarından da sorular gelebilir ama bu tip sorular azdır.

    velhasıl kelam zor bir sınavdır, çalışmadan girmeyiniz çünkü 50 sorudan 30 soruyu bilmeniz gereklidir. geçmesi zor, kalması ise çok kolaydır. amatör denizci elkitabı'nın alınıp, üzerinde çalışılması işinizi ciddi anlamda kolaylaştırır.
  • başvuru ve sınav organizasyonu amatör denizcilik federasyonu tarafından yapılmaktadır.

    http://www.adf.org.tr/

    hak kazanıldığında belge denizcilik müsteşarlığı tarafından verilmektedir.

    http://www.denizcilik.gov.tr/dm/
  • oldukça teorik bir sınavla elde edilir. yaş sınırlaması yoktur. yüzme bilmek bile gerektirmez.
  • iskeleden;
    hem baş pervanesi,
    hem kıç pervanesi,
    hem de iki makinası olan tekneyi bile çıkaramayan insanlara,
    bir tarafımın kenarı bir yazılı sınavla verilen belge..

    cahil cesareti, "belgem var nasıl olsa" der, pantona, diğer teknelere sürte sürte çıkar denize..
    daha yeni, geçen gün gördüm bunlardan bir tane..

    7 senedir suyun içindeyim, 3 senedir işim gereği tekne kullanıyorum, o an içimden geçti.. bu kendi malını bırak, başkasının malını bile önemsemeyen adam bile, önemseyip o belgeyi almışsa, ben de mutlaka almalıyım dedim ve başvuru işlemlerine başladım..

    teori önemlidir, buna diyecek hiçbir sözüm yok..
    ama sınava girene kadar bir kayığın halatını babaya bağlamamış insana nasıl denizci belgesi veriliyor ben onu anlamıyorum..

    aslında şu sınav konusunda da baya bir doluyum da, önce bir girip göreyim sınavı insan gözüyle, ondan sonra yazacağım..
    rüzgarınız bol, pruvanız neta olsun..
  • avrupa'da soruluyor bu, o da bazı ülkelerde.
    amerika'da ise ticari olmayan yat kaptanlarında belge aranmıyor.
  • boyu 24 metreye kadar olan yelkenli veya motorlu özel tekneleri kullanabilmeniz için gerekli olan belgedir.

    teknenizde bir deniz telsizi bulunduruyorsanız bunu kullanmak içinde kmt belgesi almanız gerekmektedir.

    an itibariyle adb sınavını 86, kmt sınavını 92 ile geçen bir birey olarak isteyen sözlük yazarlarına yardımlarımı esirgemeyeceğim, duyururum.
hesabın var mı? giriş yap