• üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz de 80 civarında yat limani var, italya'da 60.000 üzerinde, fransa'da yine 60.000 üzerinde yat limanı vardır. son çıkarılan yönetmelikle adb almak kolaylaştırdı, sevindirici bir gelişme ama alt yapı yok, onuda yaparsanız, denizcilik gelişir, deniz turizmini ve denizciliği geliştirme derneği’nin (dentur) “türk yat ve tekne endüstrisi raporu”na (2015) göre, türkiye’de 50 adet marinaya ve tahmini 13 bin tekne ve yat bağlama kapasitesine karşılık örneğin ispanya’nın tamamı düzlük olan akdeniz sahilinde 270 marinası bulunuyor. 7 bin 800 kilometre kıyı şeridi uzunluğu ile türkiye’ye yakın olan italya’da ise, tekne ve yat bağlama kapasitesi 178 bin. toplam nüfusları 12 milyon olan isveç ve norveç’in kayıtlı tekne sayısı 1 milyonu geçiyor. ülkelerin kişi başına düşen tekne sayısı istatistikleri de hayli çarpıcı. 8 bin 333 kilometre denize kıyısı bulunan türkiye’de, 2 bin kişiye bir tekne düşüyor. bu oran almanya’da 184 /1, italya’da 68/1, hollanda’da 64/1, avusturya’da 293/1 ve isviçre’de ise 73/1. ayrica denizcilikle ilgili devlet kurumlarının, deniz/tekne/insan ilişkisinin omurgasını oluşturan amatör/sportif tekne sayısıyla ilgili verdiği rakamların istatistiksel bir değeri yok, çünkü bu rakamlar gidişata yön verecek sağlıklı değerlendirmeler yapabilmek için gerekli ayrıntıları içermiyor. örneğin amatör/sportif teknelerin;
    ? boylarına göre (yelkenli, motorlu, motorsuz),
    ? motor durumuna göre (içten takma, dıştan takma, hatta kuyruklu),
    ? kullanım amaçlarına göre (özel 1 , sportif, ticari, balıkçı…),
    ? yaşlarına göre (hatta kullananların yaşlarına göre de),
    ? tiplerine göre (ör. şişme bot, açık/kamaralı motorlu, kürekli, kano/kayak…), sayılarını/oranlarını; bunların yıllara göre dökümünü/değişimini gösteren tablolar bu istatistiklerde yer almıyor. udhb bağlama kütüğü istatistiklerinde sadece teknelerin boyu/kayıtlı olduğu yer ve gemi cinsleri bazında dağılım sayıları yer alıyor. buradan kütüğe kayıtlı kaç duba, kaç ticari sürat teknesi var öğrenebilir ama özel/sportif tekne olarak kayıtlı yelkenli/motoryat sayısını öğrenemezsiniz. ulaştırma denizcilik haberleşme bakanlığı/udhb ilgili kurumları yıllardır tekne kayıt harcı/vize bedeli vs. almasını biliyor ama ayrıntılı bir istatistik tutmayı beceremiyor.
  • bandırma liman başkanlığından yakında alacağım belge. başvurmak çok kolay. bir fotoğraf, ehliyet fotokopisi sağlık belgesi yerine geçiyor. ehliyette tc kimlik no varsa nüfus cüzdanı fotokopisine de gerek yok. halk bankasına 39 tl yatırmanız yeterli.
  • aldım sonunda.
  • iç anadolu'da değil nehir herhangi bir su birikintisinin olmadığı bir şehirde, üniversitemin görevlileriyle beraber(dekanlar,profesörler v.s.) bir saatlik konferansın ardından (konferans dediğimde bakanlığın sitesindeki slaytın okunması) sınav adı altında optik işaretlemesiyle almış olduğum belge. sınava girecekseniz sorular zaten internette mevcut durumda.

    akademik anlamda gerçekten üst düzey insanlar olan öğretim görevlilerimizin bu mantıksızlığa rağmen değil itiraz etmek; sınavda(!) birbirleriyle muhabbet ederek belgeyi almak için optik işaretlemesi ayrı bir konu gerçekten.

    konferansı veren görevli türkiye'nin 2023 hedeflerinden birisinin amatör denizci sayısının bir milyona ulaşması olduğunu söyledi. kota dolduruyorlar yani.

    su görmeden, eğitim bilmeden bu kadar basit bir şekilde dağıtılmasının ileride bir sürü istenmeyen sonuçlar doğuracağı belli. umarım ben yanılırım.
  • 2013 yılında bilgisayar başında yapılan, zor ve teknik bilgi isteyen teorik bir sınav sonucunda aldığım belge.

    ancak temelde tekne kullanmak ile ilgili olan bu belgenin denizde hiçbir uygulamalı eğitim ve sınav olmadan verilmesi de saçmalığın ta kendisidir.
  • buradaki entrylerden; belge için başvuru süreci ve sınavın geçirdiği evrimi görünce insan hayret ediyor.
    yüksek harç bedelleri, sağlık raporları, kurslar ve pergelli ölçmeli sorulardan, konu nasıl bugünkü kadar basit hale gelmiş bilemiyorum ama vallahi gelmiş.

    2019 mart ayı güncel başvuru aşamalarını da ben anlatmış olayım ama sanki her an da değişebilir her şey, bilemiyorum altan.

    1. yakınınızdaki liman başkanlığına gidip başvuru belgesi alıyorsunuz. isim-iletişim bilgileri- tc kimlik, imza alanlarını dolduruyorsunuz.

    2. 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi, sürücü belgesi fotokopisini hazırlıyorsunuz.

    3. amatör denizci belge harcı yatırmak için, öncesinde e-devlet şifrenizle ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanlığı sitesine linkten bireysel kullanıcı olarak giriş yapıyorsunuz. sol tarafta liman işlemleri başlığı altından yeterlilik belgesine tıklayıp, çıkan ekranda yeterlilik adını amatör denizci olarak seçip, isminizi de yazıp hesaplaya tıklıyorsunuz. harç bedeli güncel rakam 39.70 tl olarak gösteriyor. çok uzun oldu biliyorum ama az kaldı. ekranın altındaki c kodunu not alıp, halk bankasında ödemenizi yapıyorsunuz.

    tüm belgeleri liman başkanlığa teslim edip en yakın tarihteki sınav için başvurabilirsiniz. bodrum için bize söylenen en yakın sınav tarihi 7 mayıs.

    geçmiş sınav soruları ve amatör denizci el kitabı ile takılmadan ilk seferde geçip bahar bitmeden yelkenlerimizi açıp şenlenmeyi bekliyoruz.
  • görüyoruz denizde onları. 20 knot hava oldu mu eyvah bittik anonsları başlıyor telsizden.

    devam etsinler bakalım. bir facia olur o zaman önlem alınır.
  • sınav öncesi verilen iki saatlik eğitimi dikkatli dinleyerek alınabilen belge.
  • istanbul/kadıköy/kalamış marina girişinde ki (bkz: daksar) daksar; denizde arama kurtarma - search and resque de, yani gönüllülük esasına dayalı güzide insanların yer aldığı deebekte gerekli eğitimler, öğretilee veeilmektedir . ayrıca (bkz: kmt) kısa mesafe telsiz için de gerekli eğitim öğretim üst derece profesyonellik ile verilmektedir. saygılar.
  • cumartesi günü sınavına girerek muhtemelen alacağım belge. ilk entrylerde verilen bilgilerde oldukça zor bir kurs dönemi olduğu anlaşılıyor. ben kendi sürecimi kısaca izah edecek olursam; yaklaşık 200 kişilik bir konferans salonunda insanların tıklım tıklım doluştuğu bir ortamda bir arkadaş yaklaşık 1 saat slayttan ders anlattı ve sınava geçildi. herkes birbiriyle konuşarak, telefona bakarak ve hatta sahnedeki arkadaşa sorarak soruları cevapladı. eminim ki oradaki insanların neredeyse tamamı sıfır bilgiyle bu belgeyi alıyorlar. ileride ceremesini çekeceğimiz bir konu da bu olacak sanırım.
    bu arada iskele sol, sancak sağdı galiba...
hesabın var mı? giriş yap