• çıkmış soruları eş geçip bir kitapçık okuyarak girdiğim ve b sınıfı belge kazandığım sınav.

    vakıfbank ödeme yapmak isteyince bulamadı kimlik numaramı ödeme yapabilen var mı?
  • 94 puan ile a sınıfı belge almayı hak kazandığım sınavdır.
  • basılı kimliğim bugün elime ulaştı. herkese 73
  • depremden sonra sevdiklerimizle, ailemizle iletişim kuralım birbirimizden haberdar olalım diye almayı düşünüyorsanız almayın.

    ülkemizde maalesef amatör telsizcilik "afet anında haberleşme" olarak algılatıldığı ve televizyonlarda bile bu şekilde tanıtıldığı için binlerce amatör telsizci olmasına rağmen sadece bir elin parmağını geçmeyen insanların sesini duyarsınız rölelerde, yarışmalarda.
    havada bulunan insan sayısı çok azdır ya da kavga gürültüden başka bir şey dinlemezsiniz.
    ayrıca afet anında da her röleye girip "aşkım nerdesiniz" diye iletişim kurabileceğiniz bir haberleşme aracı değildir, kuralları vardır haberleşme şeklinin...

    öncelikle amatör telsizcilik ile uğraşmak insanlar ile ilgili yazalım;
    amatör telsizcilik elektroniğin ve iletişimin bir araya geldiği internet ya da cep telefonu olmadan birbirleri ile belli kurallar çerçevesinde iletişim kurdukları eğlenceli, sosyal ve eğitici bir iletişim şeklidir.

    avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde ülkemizde de belli bir sayıda amatör olması için kıyı emniyeti tarafından amatör telsizcilik sınavları yapılmakta, ve belgeler tarafından verilmekte.
    sınavı basittir, soruları indirirsiniz, ezberlersiniz ve sınavda ezberlediğiniz sorulardan karşınıza çıkar muhtemelen lisansınızı alır hemen telsiz aramaya başlarsınız.
    işte işin en ironik yanı burada, ezberlediğiniz sorular size bir şey öğretme amaçlı değil sadece sınavı geçmenizle alakalıdır. amatör telsizcilik bir kültürdür, elinize telsizi alıp bağırmanızı ya da millete küfür etmenizi sağlayan bir iletişim aracı değildir.

    maalesef ülkemizdeki (özellikle istanbul'da yaşadığım için buradakilerden bahsedeceğim) -sözde- amatör telsizcilik dernekleri; kendilerini sizlerden üstün gören, cebinizdeki parayı sömürmeye çalışan başkanlar tarafından işgal edilmiştir.

    sizleri sınava hazırlayan, anten yapımını öğreten, cihazları anlatan dernekler bir elin beş parmağını geçmez. bu işe adım atacaksanız çok fazla araştımanız gerekir. her önünüze gelen derneğe gidip üye olmayın, aidat ödeyen kölelerden öteye geçmezsiniz. forumları araştırın, ingilizce bilginiz var ise yabancı kaynakları araştırın, okuyun öğrenin.

    sınavı geçtiniz, belgenizi aldınız sıra geldi telsiz seçimine. herkes size facebook bitlik gruplarını tavsiye edecek, yapmayın! amatör telsizcilerin içinde sırf lisans alıp, aliexpress'den ürün getirip 3-4 katına burada satanlarla doludur.
    uzun zaman kullanılan ve şu an btk tarafından yasaklanan baofeng uv-5r aliexpress'den 150tl gibi bir rakama alınabilirken buralarda 2. el ve kullanılmışı 500-600 lira gibi rakamlardan satılıyordu.
    alacağınız cihazla ilgili bilgileri forumlardan araştırın, türkçe çok fazla video içerik olmasa da youtube'da yabancı içerik çok. araştırın.

    telsizi aldınız, ayarları yaptınız rölelere girdiniz dublex iletişim kurmaya çalışıyorsunuz veya simplex farketmez, kurallara uyun.
    önce kendi çağrı işaretiniz; ta1lll burası ta2lll gibi, ya da ta1lll ta2lll gibi.
    veya genele hitap edecekseniz burası ta1lll operatör katabasis, dinlemede olan tüm istasyonlara iyi akşamlar!... gibi.
    bu usulleri öğrenmek için telsizle frekanslarda bol bol dinleme yapın, insanlar birbirleriyle nasıl konuşuyor tecrübe edin.

    geldik tecrübe kazandıktan bir süre sonrasına, amatör telsizcilik sadece telsizden ibaret değil, antenler ve elektronik de var işin içinde. benim gibi elektronikle alakasız bir bölümden mezun olup bir gram elektronikten anlamasanız bile ufak bir anten yapın kendinize, yapanlarla bir araya gelin, öğrenmeye çalışın.
    "amatör" telsizcilik kelimesinin başında bulunana amatörün anlamı budur, hep öğrenin, öğrenmeye çalışın ve karşılıksız bir şekilde öğrendiklerinizi paylaşın herkesle. amatör ruhu budur çünkü.

    anteni de yaptınız, sabit bir telsiz edindiniz, şimdi havaya çıkma vaktiniz geldi işte. "afet haberleşmelerinde kullanılmak" üzere girdiğiniz o sınavdan sonra çok keyifli bir hal alan amatör dünyasına hoş geldiniz. artık, amerika, japonya, avustralya, almanya sinyaliniz nereye kadar ulaşıyorsa yarışmalara katılabilir kısa-uzun dalgalar arasında sörf yapabilirsiniz. ülkemizde yarışmalara katılıp bizleri temsil eden çok profesyonel insanlar var bunları forumlardan takip edebilirsiniz, antenler-telsizler-dalga boyları vs. her bilgiyi sizlerle paylaşmaktan gocunmayacak insanlardır.

    kıtalararası sinyallerden sıkıldıysanız ıss ile iletişime geçmeye çalışın, uydulardan sinyal almaya çalışın.... yani anlayacağınız bu işin sonu yok. yeter ki araştırın ve keyif almaya bakın. ben de ilk başladığımda afet zamanında telefonlar giderse diye lisans aldım ancak çok başka bir dünya olduğunu keyif aldıkça anladım.

    mesela dün( 9.12.2019) ta1de ve ta2ra çok güzel ve eğitici bir çevrim yaptılar, uzun yıllardır amatör olan bu arkadaşlar yeni başlayanların sorularını yanıtladılar ve yanlış bilinenleri düzeltmeye çalıştılar. bu çevrimlere katılın, sorular sorun çekinmeyin. utanıp, sıkılıp ya yanlış bir şey söylersem bana kızarlar mı paniğine kapılmayın. herkes anasının karnından amatör telsizci olarak çıkmadı. tango-alfa-1-foxtrot-echo-zulu gibi uluslararası fonetik alfabeyi söyleyemiyorum diye üzülmeyin. kimse söyleyemediğiniz için sizi aşağılamayacak veya kızmayacak.

    uzun lafın kısası; amatör telsizcilik keyiflidir, yeter ki araştırın.

    ekşi şeyler editi: ekşi şeylerde entry yayınlandıktan sonra başvurular ve süreçle ilgili çok fazla soru aldım, e madem öyle anlatalım;

    -amatör telsizcilik sınavı yılda 2 kere yapılır, talebe göre sayı artabilir tamamen kıyı emniyetinin insiyatifi doğrultusunda.

    -sınav başvuları için kıyı emniyetinin duyurular sayfasını takip etmeniz gerekiyor kıyı emniyeti haftada bir kontrol edebilirsiniz.

    -başvuru için e devlet sayfasına yönlendiriliyorsunuz burada sizden a yada b tercihiniz soruluyor.

    kafanızı karıştıracak noktalardan birisi de muhtemelen bu aşama. eğer benim vaktim yok sınava çok çalışamam diyorsanız b lisansına başvurun.
    yok ben yaparım çalışırım diyorsanız a lisansına başvurun.
    peki ne farkı var bu lisansların a-b-c diye ayrılıyor;

    a sınıfı belge sahibi amatörler tüm istasyonlarda sorumlu operatör olarak görev yapabilirler.

    b sınıfı belge sahibi amatörler ancak bu belge için izin verilen frekanslarda çalıştırılan istasyonlarda sorumlu operatör görevi yapabilirler.

    -2019 yılı için konuşmak gerekirse sınav başvuru ücreti 75tl öğrenciyseniz yarısını ödüyorsunuz.

    başvuruyu yaptınız paranızı yatırdınız, sınav durumunu sorgulamanız gerekiyor 1-2 gün içerisinde kıyı emniyeti sınav durumu sorgulama
    eğer başvurunuz gözükmüyorsa kıyı emniyeti telsiz müdürlüğünü arayın ve tc numaraınız verin. yardımcı olacaklardır.

    -sınav tarihine 30 gün kala sınav yerleri ve sınıflarınız açıklanır, sınav giriş belgeniz gelir. bunlardan 1'er tane çıktı alabilirsiniz ne olur ne olmaz.

    -sınava çalışmak için kıyı emniyetinin kendi sitesinde bulunan soru bankasını kullanacaksınız. soru bankası.rar
    bu soruları ezberlemeniz yeterli, gözünüz korkmasın. doğru şıkları işaretleyip yanlış şıkları karalayın, görmeyin bile ne olduklarını. bu şekilde 80-90 üstü puan çok fazla insan var.

    - sınav günü 1 saat önceden gidin yerinizi, sınıfınızı kontrol edin. 15dk geçtikten sonra salona alınmazsınız çünkü insanlar çıkmaya başlar. özellikle şehir dışından geliyorsanız sınav yerine aman trafiği göz önünde bulundurun. hayatınızı etkileyecek bir sınav değil ama zaman kaybı boşuna.

    -genellikle sınavdan sonra 15 gün içerisinde sonuçlar açıklanacaktır deseler bile 1-2 gün içerisinde sonuçları öğrenirsiniz. ( yoğunluğa göre değişebilir ) sınav sonuçlarını e-devlet üzerinden amatör telsizcilik belge sonuç sorgulama sayfasında bulabilirsiniz.

    -hayırlı olsun artık amatör telsizcilik belgenizi almaya hak kazandınız. başvuru dilekçesi ile birlikte lisansınızı almak için başvuru yapmanız gerekiyor.
    son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf
    t.c kimlik numarası yazılı beyanı
    sabıka kaydı olmadığına dair yazılı beyanı - ya da direk sabıka kaydınızı koyabilirsiniz.
    amatör telsizcilik belge ücretini yatırmak için; herhangi birvakıflar bankası şubesine, tc kimlik numarasını belirterek ücretin yatırılması. - burada size verilen dekontu başvuru belgesi ile birlikte dosyaya koyuyorsunuz.
    18 yaşından küçük olanlarda veli yada vasi oluru
    irtibat telefonu ile ikamet adresi beyanı gerekmektedir - ikamet bilgilerinizi e devletten indirip yine dosyaya ekleyebilirisiniz.

    tüm bu belgeleri topladıktan sonra aşağıdaki adrese gönderiyorsunuz;
    kıyı emniyeti genel müdürlüğü telsiz işletme müdürlüğü beşyol mah. inönü cad. shell benzinlikkarşısı 34295 sefaköy/istanbul
    irtibat : amatör telsiz servisi
    telefon: 0212 580 98 98/133 - 0212 334 45 00/5133
    faks: 0212 579 76 25
    e-posta :amatortelsiz@kiyiemniyeti.gov.tr

    posta veya kargo fark etmez. ne kadar erken gönderirseniz belgeniz o kadar hızlı çıkar.

    -15-20 gün içerisinde lisanslarınız hazırlanır, çok yoğunsa 30 günü bile bulabilir. artık belgeler elektronik ortamda pdf olarak düzenlecek ve süreç belki de daha hızlı olacaktır diye düşünüyorum

    -hayırlı olsun artık amatör telsizci oldunuz, 73!

    gelelim telsiz seçimine, eğer çevrenizde bu konu hakkında bilgi sahibi birisi var ise şanslısınız. size yol göstereceklerdir ancak yoksa da üzülmeyin başlangıç için kullanılacak telsiz önerileri genellikle hep aynıdır. baofeng marka telsizler uzun süredir amatör olanlar tarafından pek sevilmez, rezonanslar yüzünden zaten bazıları da btk tarafından yasaklı listesine girmiştir.
    facebook veya instagram üzerinde bulunan amatör gruplarda biraz araştırma yapın, kendinize uygun bir telsiz mutlaka bulacaksınız.

    -telsiziniz geldi peki şimdi ne yapmanız gerekiyor?
    bu konu için çok uzun bir yazı yazılabilir ancak yeni telsiz amatörlerine tavsiyeler yazısıyla ta1lsx zaten çok güzel bir derleme yapmış. ben de ilk başladığımda kendisinin yönlendirmeleri ile havaya çıktım ve çağrılarımı bunlara dikkat ederek yaptım.

    umarım faydalı olmuştur, 73!
  • yakında sahip olacağım belge.
  • bu gün bi felaket yaşansa yine muhtaç olunacak haberleşme sistemi
  • kıyı emniyeti tarafından verilen bir lisans ile belirli frekans aralıklarında muhabere yapan, yaptığı işten herhangi bir maddi kazanç isteği gütmeyen kişi. gsm hatlarının yaygınlaşmasıyle arzı azalan fakat doğal afetlerde gsm hatlarının kilitlenip afet bölgesi ile iletişim sağlamanın tek yolu. amatör telsizcilerin lokal aktarıcı telsiz sistemleri vardır (bkz: röle) . bu röleler akü, güneş paneli gibi sistemlerle kesintisiz olarak beslenirler. röle sistemleri zarar görse dahi (zor bir ihtimal) simplex olarak görüşme imkanı vardır. afet bölgesinden dünyanın heryeri ile uygun cihaz ve anten tertibatı ile görüşülebilir. afetsiz günler dilerim. 73...
  • b sınıfı belge aldım 2 gün çalışarak. fakat sorular bitmiyor kafamdaki. öncelikle şu linkteki bilgilere göre 439.250, ofset -7.600 ve t-ctcs 94.8 baofeng uv-82 ile esenyurt rölesine bağlandığı düşünüyorum. fakat bundan sonrası soru işareti. buradan nasıl iletişime geçeceğiz? arada sırada gürültüler duyuyorum. dün akşam bir kaç kişi görüşme yaptı. yardımcı olabilecek birileri var mı? tb1ghu 73.

    edit : çözdüm.
  • 2020 yılı ikinci dönem başvuruları başlamış. başvurumu yaptım. ilgilenen arkadaşlara duyurulur

    kıyı emniyeti sitesi, ilgili bölüm
  • hem analog hem dijital kablosuz iletişime son zamanlarda iyice artan ilgimden ötürü başlamak istediğim hobi, başvurumu yaptım, sınava çalışıyorum, hedef a sınıfı lisans.

    merak ettiğim önemli bir konu bir amatör telsizci olarak belirtilmemiş (kendim tasarlayacağım) bir dijital kod ile belli bir frekans aralığı ve bant genişliği içerisinde veri yayını yapabilir miyim? internette aradığımda türkiye için pek bilgi bulamadım, fakat fcc belirli bantlarda belirli bant genişliğikleri içerisinde buna izin veriyor. türkiye'de de amatör telsizciler için de böyle bir olanak söz konusu mudur bilgilendirebilecek olan varsa müteşekkir olurum.

    kaynaklar:
    https://ham.stackexchange.com/…it-digital-data-rate
    https://www.ecfr.gov/….1.1.6&idno=47#se47.5.97_1307 (bkz: maddeler 97.305, 97.307 ve 97.309)
hesabın var mı? giriş yap