• second generation'dan itibaren birkac versiyonunu alip kullanmis oldugum ancak epeydir ara verdigim, bence devrim niteliginde bir alet olup, (bkz: e-ink) teknolojisini kitlelerle buluşturmayı başarabilmiş bir elektronik kitap okuyucusudur. o donemler second generation 3g olan ilk geldiginde yavas da olsa ucretsiz olarak wikipedia'ya, internete girmek cok keyifliydi, insanlar ucretsiz (ve turkiye'de calismayacagini umduklari bu servisin) vizir vizir calisiyor olmasina pek sasiriyordu. ipad yerine bu alinir mi (o da yeni cikmisti o donem diye hatirliyorum) turunde yaklasimlarla gelen koca koca adamlara tane tane amac ve ihtiyac farkliliklarini anlatmak durumunda kalmak gibi yan etkilere sahip olsa da en kisa zamanda tekrar edinmeyi dusunmekteyim.
  • yakin zamanda bir modelini alacagim alet. koydum kafaya. uzun suredir kitap okumaya dogru duzgun vaktim olmuyor ve su an okudugum kitaplar da baya kalin. yanimda gezdiremiyorum haliyle. sirf toplu tasimada okumak icin kolaylik saglasa bile yeter.

    sanirim en cok tavsiye edilen modeli paperwhite 2. peki paperwhite 3 ile arasinda cok fark var mi bunun? ne almami onerirsiniz?

    edit: paperwhite 3 siparisi verdim.
  • android işlemcili akıllı telefonların şarj cihazlarının uyumlu olduğu iddia edilen alet. doğru olup olmadığı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

    edit: yardımları için xlenzer, tomarza, alainderon, dumman, ve ben olric ve sodyum klorur'e teşekkür ederim. uyumluymuş ve herhangi bir sorun yaratmıyormuş.
  • http://www.kindleturkiye.com/ sitesinden bi adet paperwhite 3 siparişi verdim. 3-4 kasım gibi elimde olacak sanırım.
    minik bi heyecan var tabi. bakalım bakalım...

    not: 9 taksit yapınca 20-25 tl kadar da vade farkı koyuldu; 455 tl'ye geldi.
  • 4 yıllık kindle (3.nesil, klavyeli) kullanıcısıyım.

    tüm romantik özelliklerinden (koku, dokunma, sayfayı katlama, kütüphanede saklama vb.) ötürü basılı kitaptan asla vazgeçmiş değilim. ama basılı hali tuğla kadar olan bir kitap okuyacaksam da kindle'ı tercih ederim.

    başta kindle olmak üzere tüm e-kitap okuyucular ipad, iphone vb. elektronik aletlere göre oldukça ucuz bir yatırım (100 usd civarı). bence her kitap kurdunun elinde bu okuyuculardan bulunmalı.

    başlıkta göremediğim iki avantajını da ben sayayım. ilki kitaplara ulaşımı kolaylaştırması, örneğin türkiye'de satışı olmayan bir kitabı dakikalar içinde edinebilme özelliği. ikincisi ise, yazmakta olduğunuz bir kitap, arkadaşınızın doktora bitirme tezi vb. word belgelerini yazıcı çıktısı almadan basılı kitapmışcasına okuyabilmeniz.

    okuyunuz, okutunuz.
  • kindle için meritokrasi kurduysa bu sözlük, amazon'a mail atarak kindle'ı türkiye'ye getirtir diyorum.
    sadece tekrar tekrar istemek gerekiyor. kindle'ım var diye vazgeçmemeli ürünü diğer dünya vatandaşları nasıl kullanıyorsa biz de o standartlarda satın alıp kullanmalıyız.
  • bir süredir amazon kindle paperwhite 2 modelini deneme fırsatı bulduğum, ama tecrübe ettiklerim kindle geneli olduğu için bu başlığa yazmamın uygun olacağını düşündüğüm cihaz.

    aylardır doğru düzgün roman okumamış olmama canım sıkılıyor haldeyken bir gün "gidip bir günde bir roman bitireyim" diye hevese düştüm geçenlerde. hemen o gün bitirmek istediğim için internetten almayı boşverdim ve kendimi hemen aynı saatler içerisinde kitapçıda bulmam ve roman fiyatlarıyla tekrar tekrar yüzleşmem bir oldu. tamam akademik kitapların fiyatlarının uçtuğuna her defasında şahit oluyorduk ama cidden, 35 liranın altında haruki murakami kitabı bulmak imkansız gibi bir şey. bir anda sevgili süperegomun sözleri kulaklarımda giderek artan düzeyde çınlamaya başladı, sonuçta (genelde saçma bir bakış açısı olduğunu düşünsem de) gerçekten de bu romanı bitirip ardından kitaplığa koyacak, bir daha belki de hiç elime almayacaktım, çalışan biri olsam hadi neyse de öğrenci halimi düşünüp kitapçıları bir bir arkamda bırakmam geç olmadı.

    kindle bu noktada imdadıma yetişti. uzun girişin ardından avantaj ve dezavantajlarını sıralamak istiyorum. öncelikle, pros:

    -basılı kitaplara verilen paradan ciddi anlamda tasarruf ediyor olunması çok büyük bir artı. bunun artık öğrencisi çalışanı yok düşüncesindeyim, ne zaman dost'a girsem kitap okumanın "lüks" olduğu hissini yaşamak son derece kötü bir şey.
    -kendimi gayet "basılı kitap" sevdalısı bir insan sanmama rağmen kindle, önemli olanın okuyor olmak olduğu hissini bana yaşattı, bu da çok güzel bir şey. okuduğum kitabı kitaplığa koymamak ya da "kitap kokusu" olmadan kitap okumak konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadım.
    -hafif olması tam anlamıyla mükemmel bir şey. her çantaya sığabilirliği, yine tipik bir "ben bu zamana kadar boşuna o ağırlıkları taşımışım" hissi veriyor. kitap okumayı çok sevmek başka bir şey, günün 12 saati dışarıda o çantayı taşarken omzunun kopması ayrı bir şey.
    -istediğiniz her kitabı yanınızda taşıyabiliyor olmak. benim gibi yılın belli zamanlarında bazı kitaplara yeniden göz atma ihtiyacı duyanlar için pratik. açıp hemen bir lale müldür şiiri okuyabilirsiniz mesela. her şey yanınızda.
    -sadece kitap okumak için olması. tabletleri benim nezdimde sıfırlayan madde tam olarak bu. dağılmıyorsunuz, size dağılma şansı vermiyor. sadece kitabı okuyor ve kapatıyorsunuz, bu kadar. mis gibi. sadece okumak için. daha fazlası için (bkz: #45359772)
    -rahat okunabilir olması. ekranın teknolojisi sebebiyle (e-ink sanırım) sizi adeta "evinizde" hissettirmesi.
    -en sevdiğim madde bu: her an her şekilde okuyabiliyor olmak, verdiği ergonomik rahatlık. yatarken kitap okumak istiyorsanız kolunuzun uyuşmaması ya da otobüste tek elle tutup rahat rahat sayfa da çevirebilmek. kindle'dan sonra basılı kitap okurken "ben bu kadar zorlanıyor muydum ya" hissi yaşanıyor biraz. değişik.
    -istediğiniz yerlerin altını çizebiliyor, sonra çizdiklerinize hem kindle'dan hem bilgisayarınızdan toplu olarak erişebiliyor olmak.
    -ve son olarak kesinlikle kitap okumayı teşvik edici bir yanının olması.

    bu kadar övdükten sonra eksilere geçersem...

    -her ne kadar kitap hissi verse de, kindle size bilginin konumu bilgisini vermiyor. basılı kitabın mnemonics hissini yaşayamıyorsunuz, yani bir "kodlama" problemi oluyor. okuduğunuz sayfalar ilk başta silinip gidiyor gibi hissediyorsunuz. hep aynı "sayfa" olduğu için okuduğunuz şeyi "yeri" ile ilişkilendiremiyorsunuz ve bu da çabuk unutmanıza sebep oluyor. bunun hakkında bir sürü çalışma var. mesela tık.
    -üstte söylediğim sebepten roman okumak için ideal olsa da akademik çalışmaları okumak için uygun olduğunu düşünmüyorum. çünkü kindle, bana onunla "çalışılabilir" bir cihaz izlenimi vermiyor. ilginç bir şekilde bence bir şeye çalışmak için çok "pratik" değil. başta dediğim kodlama sorunu var, çünkü uyaran yetersizliği var. yukarıda haberde dendiği gibi, okuduğunuzu "absorb" edemiyorsunuz.
    -bu kimileri için iyi bir madde ancak ben rahatsız oldum: kitap okurken altta size bölümün bitimine kaç dakika kaldığını ya da kitabın yüzde kaçını okuduğunuz bilgisini veriyor. ben bu özelliğe bir noktadan sonra dayanamayıp kapatmıştım çünkü ister istemez bir "yarış" hissi oluşturuyor sizde. normalde hızlı okuyan biri olmama rağmen kindle'da kendi kendimi sinir etmiştim eheh. kitabınızda ne kadar kaldığını, somut olarak ne kadar ilerlediğinizi anlayamıyorsunuz.
    -bu madde kindle'ın "karakterine" aykırı gibi biraz ama dergi okumak için uygun olmaması. resimli, grafikli, fotoğraflı kitaplar için de uygun olmaması. sadece renkli olmamasından değil (açıkçası bu renksiz halini daha sevimli buldum, o sorun değil) yapısal olarak buna müsaade etmemesi. bazen bazı sayfalarda sadece bir fotoğraf oluyor.

    sonuç olarak: kindle, ileride kendim için alınacaklar listemin başlarına yerleşti, ancak muhtemelen sadece roman ve şiir gibi, anlık olarak okuyabileceğim ve yoğun dikkat istemeyen şeyler için alacağım. yine de tablettense kindle tercih edeceğim bir gerçek.

    sanırım şimdilik gözlemlediklerim bunlardı, başlıkta zaten yazılanlardan farklı bir şey yok, zamanla ekleme yapılacak ama...

    edit: bu entry'den kısacık bir zaman sonra bana amazon kindle hediye eden dünyanın en şahane insanlarından birine teşekkür etmeyi de borç biliyorum.
  • amerika adresim olmasına rağmen adresimi silmeden reklamların kaldırılması için chat penceresini ziyaret ettim. bana normalde 20$ ama siz bizim sadık*müşterimizsiniz sizden ücret almıyoruz dediler. ben de bende amozon rulaz dedim ve teşekkür ettim.
    not model pw2
  • fire versiyonunun tabletten farkı olmadığını belirteyim. daha rahat okuma için eski versiyonları tavsiye ederim.
    edit: mesferati uyardı, amazon fire bir kindle versiyonu değil.
  • türkiye'de hala tanrı sıfatı atfedilen alet. evet, bir çok iyi tarafı var. hepsine katılıyorum. fakat bunun bir de dezavantajları var efenim. bu dezavantajlar için kindle dx vakasının akademiye entegre edilmeye çalışıldığı amazon destekli amerika'da vuku bulan projelerin sonuçlarını alıp okuyabilirsiniz. hatta reed kolejinin raporu için tıklayınız:

    https://www.reed.edu/…_pilot/reed_kindle_report.pdf

    türkiye'de ise hala bi' nevi "hype" konumunda. herkes ya tapıyor, ya nefret ediyor. arası ender vakalardan.
hesabın var mı? giriş yap