• 6 eylül 2012'de piyasaya sürülmesi beklenen, backlit teknolojisine (kendinden ışıklı) sahip amazon kindle modeli e-kitap okuyucu.
  • oldukça güzel görünen yeni kindle. ekranı oldukça kaliteli gibi duruyor.
  • fiyatı 119$, 3g'li model 179$ ama kim ne yapsın 3g'yi bu alette. 119$ gayet güzel.
  • 8.9 inç olan tablet kindle fire serisinden ve paperwhite ile alakası yok. 1920x1200 çözünürlüğe sahip ve amazon'un fiyatı çok düşük tuttuğunu düşünürsek tablet piyasasında yerlerini iyice sağlamlaştırırlar diyebiliriz.
  • amazon'un gun itibari ile acikladigi yeni kindle touch. bir onceki modelden farklari

    - daha fazla cozunurluk
    - daha keskin yazi tipleri
    - daha fazla kontrast
    - isiklandirma
    - kapasitive touch screen
    - okuma hizina gore okunan seyin ne kadar surede tamamlanacagi

    http://www.engadget.com/…2/09/06/kindle-paperwhite/
  • harika olmuş.tam da eski jenerasyon kindle için değişim istediğim zamana denk gelmiş.yerine ücret iade isteseydim şimdi cillop gibi paperback siparişi verebilirdim.gerçi elimdeki de güzel,hem neden bu kadar kolay,eskisini yollamamı bile istemeden sağlam kindle yolladıkları belli oldu.neyse yine iyi,20 dolara sadece ekran aydınlatması ve birkaç arayüz değişikliği alacağıma ucuza birini kırık dökük olarak satabileceğim iki kindle'ım oldu.hem eğer ücret iadesi isteyip bunu alacağıma yenisini istemeye çalışsaydım daha fazla uğraşmam gerekirdi ve bu kadar kolay pes etmeyebilirlerdi iade konusunda.neyse amk,en de karanlıkta okumayıveririm.hem eskisi biraz daha geniş,ayrıca kitap kapasitesi 1.25 değil 3 gb.
  • amazonun yepyeni* e-readerı. kanımca en önemli artısı kesinlikle yeni kullanılan cam teknolojisi ile ışığı tek yönlü geçirerekşukela bir kontrast sunması. ekran parlamasınında böylece önüne geçilmiş.

    1 ekim 2012 de satışa çıkacağı açıklanmış. eskisine göre 20 dolarcık daha pahalı, yani %20 zam yemiş. elimize aldıktan sonra daha net fikir sahibi olunacaktır.

    ayrıca reklamsız versiyonu 139 dolar imiş.
  • türkiye'de yaşayanların -tam olarak- hakkını veremeyeceklerini düşündüğüm e-kitap okuyucu.

    sırf o ekran kalitesi için bile tercih edilebilecek bir ürün olmuş fakat malum, amazon türkiye'yi iplemiyor. hani wifi olanını bi' şekilde edindik diyelim ; amazon'un en büyük kozu cloud ve library hizmetini kullanamıyoruz. hatta yanılmıyorsam, data transferi için bile, wifi yerine manuel yolu yani pc'ye bağlayarak atmayı tercih etmemiz gerekiyor. e o zaman da, güzelim reader'ın deneyimi eksik kalıyor, kullanım tadı kaçıyor...

    keşke amazon buralara da açsa servisini; $120'a (türkiye fiyatı 300tl-350 olsa) şöyle kaliteli ve yan servisleri ile birlikte, gelişmiş e-kitap okuyucular kullanabilsek de, piyasadaki kağnı gibi olan dandik muadillerinden kurtulsak...

    ********************

    brooklyncigarco uyardı: lokasyon olarak abd'yi seçmek, hizmetlerden yararlanmak için yeterli imiş.
    *
    dodi el ford hatırlattı: manuel gönderme dışında kitapları, size ait amazon e-posta adresi ile göndermek de mümkün.

    ********************

    her ne kadar artık satıştan kaldırılsa da, bir önceki kindle neslinin ürünü olan kindle touch ile kıyaslarsak eğer;

    +++ artılar/gelenler +++

    + yerleştirilmiş ön ışık: amazon bu konuda iddialı gözüküyor. ışığın sadece okunulacak yüzeyi aydınlattığını ve dışarıya gereksiz yere ışık çıkışını önleyecek şekilde yaptıklarını belirtiyorlar ( touch kullanıcıları için gece okuma sorunu, kendi ışık kaynakları ile veya aletin yarı fiyatı civarındaki, şık ve ışıklı deri kılıfı (http://www.amazon.com/…leather-purple/dp/b004sd25sk gibi) sayesinde çözülebiliyor ama bu, kindle paperwhite'daki gibi pratik değil ve ayrıca, kılıfın ve cihazın toplam fiyatı, neredeyse paperwhite'dan daha pahalı).

    + kapasitif dokunmatik ekran: malum, touch'ın sayfa tazeleme ve geçiş hızı biraz yavaş çünkü kızılötesi bir dokunmatik ekran prensibi var. bu üründe ise dokunma tecrübesinin %15 daha hızlı tepki vereceği belirtiliyor çünkü kapasitif bir ekran kullanılmış. deneysel tarayıcı için de büyük bir rahatlık bu.

    + %25 daha iyi kontrast ve %62 daha iyi bir çözünürlük (dpi): galiba bu en çok, dosya formatlarının çevrilmesi sonucu oluşan netlik ve yazı boyutu kaybının telafi edilmesine olanak sağlayacak (bilhassa pdflerde).

    + daha uzun şarj süresi: kimsenin itirazı yok zaten (maks. 2 aya kadar)

    + yazar biyografileri: devrimsel değil ama gereksiz de diyemeyiz. mesela 1984'ü okurken şöyle (bkz: #24745463) bir bilgiyi öğrenmek fena olmaz.

    + okuma hızını ölçüp ne kadar sürede bitireceğinizi belirtme: bence çok gerekli değil bu. bi' kere kitap okumanın doğru orantılı bir zaman ölçmesi mi olur yahu ? insan bu, kimi zaman dalar, kimi zaman hayal eder o betimlemeleri...

    --- eksiler / gidenler ---

    - önceki seriye göre ilk çıkış fiyatları $20 zamlanmış yeni çıkan paperwhite modellerin (reklamlı / reklamsız olarak): biri kapitalizm mi dedi?

    - hafıza azalmış ( 4gb > 2gb ): "cloud candır, cloud herşeydir" prensibi artıyor günden güne. anlaşılan, 2gblik donanımsal masraf yerine 2gblik cloud datasını sunucuda tutmak daha ucuz.

    - ses yok, sesli okuma yok, mp3 yok: ihtiyacınıza göre değişir; çoğu kişi için büyük eksiklik ama bazıları için olmasa da olur kıvamında. bu yüzden, eksiler açısından değil de gidenler açısından sayabiliriz.

    kindle paperwhite için detaylı bir inceleme:
    http://www.theverge.com/…n-kindle-paperwhite-review

    ********************

    nook cephesinin ışıklı (arka aydınlatmalı) ürünü olan nook simple touch with glowlight ile farkı içinse şöyle bir inceleme var:
    http://www.gottabemobile.com/…touch-with-glowlight/

    galiba nook, indirimler ve bedava kitap sunma konusunda amazon'dan biraz daha cömert. ayrıca nook, direkt olarak epub destekliyor, - bence- ergonomi ve şıklık açısından daha iyi bir tasarımı var, hafıza kartı desteği sunuyor ve ana menüsü daha pratik, reklam derdi yok. android kökenli (2.1) olduğu için, rootlanması açısından daha fazla serbesti sunuyor. üzerinde, sayfa geçişlerini kolaylaştıran fiziksel tuşları var. fiyatı $140'dan $120'a yani paperwhite ile aynı fiyata düşürüldü ama teknoloji itibariyle biraz eski bir cihaz olduğu gerçeği değişmiyor. eksileri ışık açıkken yazıların kontrastının -biraz da olsa- azalması, ışığının yekpare olarak ekrana yansımaması (ekranın bazı yerlerinde ufak gölgeler oluyor), tarayıcısının olmaması, amazon'a kıyasla daha dar bir ekosisteme sahip olması, mail servisi ile dosya aktarımının olmaması şeklinde sayılabilir.

    ayrıca, bazı kullanıcılar, ürünün ekranının çok hassas olduğunu ve üzerine 30 cm civarı bir yükseklikten kumanda, anahtarlık gibi eşyaların düşmesi sonucu şöyle sorunlar ile karşılaşılabileceği hakkında uyarmışlar satın alacakları/çoktan almış olanları:
    http://www.the-digital-reader.com/…the-new-nooklit/
    http://gizmodo.com/…new-nook-simple-touch/gallery/1

    detaylı bir inceleme için:
    http://www.theverge.com/…ouch-with-glowlight-review

    ********************

    ışıklı ve dişli bir rakip daha:

    (bkz: kobo glo)
    http://www.kobo.com/koboglo/

    çözünürlük ve aydınlatma hususunda çok iddialılar. zaten aydınlatmaya sahip e-kitap okuyucular arasında en fazla çözünürlüğe sahip olanı da bu (1024x768). özellikle, rakiplerinin aksine, daha hızlı bir işlemci ile gelmesi (1ghz), büyük bir ihtimalle daha da hızlı bir kullanıcı deneyimi sunacaktır. ilaveten, direkt e-pub desteği de yine önemli bir artısı. amazon'un ekosistemine sahip olmadığı için bu hususta bir adım geri olsa da kesinlikle bakılması gereken bir ürün. kanada'da piyasaya çıkmış ama henüz tam detay yok performansı hakkında.

    ********************

    istemeden bu kadar uzattığım, eklemeler yaptığım, ekşi rehber tadındaki bu giriyi, ışıklı üç e-kitap okuyucunun genel bir derecelendirmesi ile sonlandırayım bari:

    tasarım, ergonomi, format serbestliliği, hafıza desteği galibi: nook simple touch with glowlight
    ekosistem, yaygınlık, servis ve ekran kalitesi galibi: amazon kindle paperwhite
    kobo glo: ???

    ********************

    karanlıkta yapılan güzel bir mukayese için:
    http://www.youtube.com/watch?v=adlttky56x0

    bu videodan yola çıkılarak rahatlıkla belirtilebilir ki, ekran kalitesi olarak: 1) paperwhite 2) glo 3) glowlight.

    ********************

    güncellemesi çıkmış:

    fontların iyileştirilmesi ve cihaz içi ayarların biraz daha artırılması dışında pek yenilik yok.

    eğer wi-fi veya 3g üzerinden alamadıysanız, direkt indirmek için;
    http://s3.amazonaws.com/…ds/update_kindle_5.3.0.bin

    yüklemek için:
    -cihazınızı usb kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın.
    -indirdiğiniz dosyayı cihazınızın içine sürükleyip bırakın.
    -indirdiğiniz dosyanın transferi bittikten sonra cihazınızın bilgisayar ile olan bağlantısını - tercihen sağ alt köşeden, "donamı güvenle kaldır" diyerek" - sonlandırın, usb kablosunu çıkarın.
    -daha sonra sırasıyla menu/settings/menu/update your kindle kısımlarını seçerek, güncellemeyi başlatın (eğer "update your kindle" kısmı seçilemiyorsa [soluk gri renkte ise] bu, cihazınızın zaten güncellendiği ya da güncelleme dosyasının eksik transfer edildiği anlamına gelir). gelen soruyu onayladıktan sonra cihazınız, ilk açılış ekranındakine benzer bir hal alacak ve bir yükleme çubuğu göreceksiniz.
    -yükleme bitince cihaz, kendisini yeniden başlatacak ve artık 5.2.0 sürümünden 5.3.0 sürümüne güncellenmiş olacak.

    *hatırlatma: şarja dikkat. eğer bitmeye çok yakın ise bu esnada güncellemeye kalkışmayın.

    kaynak:
    http://www.amazon.com/…_cn?ie=utf8&nodeid=201064850

    ********************

    entry'deki eskiyen bilgiler güncellendi, bilgi ve yazım hataları düzeltildi, yeni linkler eklendi.
  • 6 eylül 2012 itibarıyla abd için piyasaya sürülmüş olan elektronik okuyucu. basic olarak kindle touch tan tek farkı (en azından benim için) karanlıkta kitap okuma keyfini sürmek adına build-in aydınlatmanın olması.. su an kindle alıyor olsaydım, evet belki dikkate alabilirdim de, aydınlatmanın kindle touch ta olmaması benim için cok buyuk bir dezavantaj değil..
hesabın var mı? giriş yap