• yıllarca e kitap okuyucu almayı düşünüp vazgeçtim. sonunda paraya kıyıp aldığım cihazdır. sosyal medya kullanmaya başladığımdan beri kitap okuma alışkanlığımı büyük ölçüde kaybetmiştim, bu cihazla hem hevesten hem de daha önce erişemediğim kitaplara erişebildiğim için günde 1 saate yakın kitap okuyorum. okuma alışkanlığımı geri kazandım diyebilirim.

    bir aylık kullanım sürem boyunca yorumlarım;

    öncelikle cihaz ile ilgili olarak;

    1- kesinlikle çok rahat bir ekranı var, kendinden aydınlatmalı ve siyah fon-beyaz yazı imkanı ile çok kullanışlı. geceleri yanınızdakini rahatsız etmeden kitap okuyabiliyorsunuz. fontu büyütüp küçültebilirsiniz. ayrıca basılı kitaplarda sahip olmadığınız (% olarak ilerleme, chapter sonuna kaç dakika var vs. ) şeylere de sahip oluyorsunuz.

    2- sözlük imkanı süper, içinde ingilizce-ingilizce sözlük ile geliyor ama internetten okuma yaptığınız dil ile ilgili sözlükler bulup indirebilirsiniz. ben ingilizce-türkçe sözlük indirdim örneğin. ayrıca yine cihaz içinde daha önce arama yaptığınız kelimelerin listesine ulaşıp bu kelimelere tekrar bakabilir, çalışabilirsiniz. yabancı dil öğrenmek için ideal.

    3- alt çizme, not alma gibi özellikleri var. tabi ki basılı kitap kadar pratik değil ama kendi içinde avantajlı olduğu durumlar var. örneğin kitapta bir kısmı highlight (alt çizme) olarak işaretlediğiniz. sonra tüm highlightlarınıza tek bir yerden erişebiliyorsunuz. aslında araştırma yapmak için kitap okuyorsanız kesinlikle daha pratik. ayrıca not da aynı şekilde üstünü çizdikten sonra kendi klavyesi ile yavaş da olsa not alabilirsiniz. kendi düşüncem not alma kağıtla karşılaştırıldığında nispeten zor olsa da tüm notlarınıza erişebilmek çok pratik bu nedenle değer.

    not tutmak ve organize etmek için harika bir öneri geldi toy suhteden; clippings.io, ücretsiz üye olup kindle'ınızın içindeki my clippings.txt dosyasını import edip tüm notlarınızı organize bir şekilde görebilirsiniz. ayrıca chrome eklentisi ile kindle store'dan aldığınız kitapların notlarını da görebiliyormuşsunuz.

    4- 8 gb versiyonu kesinlikle yeterli, 32 gb'a hiç gerek yok.

    5- şarjı gerçekten çok uzun gidiyor, ekran ışığını açmadığınızda şarjı bitmiyor diyebiliriz.

    gelelim türkiye'deki e kitap ortamına;

    açıkçası benim en çok merak ettiğim konu buydu, almadan önce çok araştırdım. nasıl satın alınacak, satış fiyatları vs. fakat şunu söylemeliyim ki hiç bir e kitap henüz satın almadım. zaten amazon kindle store ile türkiye'ye giriş yapmadı henüz. girdiğinde belki rekabetçi bir ortam oluşturarak bu piyasayı normal bir hale getirebilir. aksi halde şu anda e-kitap almak saçmalık seviyesinde pahalı. şimdiye kadar okuduğum kitapların hepsini internetten buldum ve sorunsuz indirdim.

    bu her ne kadar emek hırsızlığı olsa da ekitap fiyatları makul seviyelere gelene kadar bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. açıkçası yayınevleri buna direnç göstermeyip şimdiden yasal olarak bu yola girseler, insanlar da bu illegal yolları öğrenmeden güzelce 3-5 liraya kitap alıp okusa daha güzel olur.

    kitap bulma, indirme yükleme vs. konuları hakkında yorumlarım;

    1- yeni çıkan kitaplar hariç neredeyse tüm önemli kitapları bulabiliyorsunuz, illa ki bulamadığınız kitaplar olacaktır fakat onları da basılı olarak satın almanıza bir engel yok.

    2- (bkz: sömürülesi e-kitap siteleri) başlığında pek çok farklı alternatif var benim 2 favorim var linklerini aşağı bırakıyorum
    genellikle yabancı ağırlıklı ama türkçe kitap da bulunan z library

    ve daha önce debeye giren bir entry vasıtası ile öğrendiğim genellikle türkçe kitaplara erişebileceğiniz eksikitap

    3- favori bir kitabınızın yabancı dildeki versiyonuna erişmek çok güzel bir şey, hem dil gelişimi açısından hem de arşiv yapabilmek için.

    4- çok farklı alanlarda yabancı dilde ekitap bulabiliyorsunuz, örneğin yemek kitapları veya belli bir konuda özelleşmiş kitaplar. bunları türkiye'de isteseniz de basılı olarak bulamazsınız.

    5- calibre programını kesinlikle kullanın hem e kitaplarınızı düzenli tutabileceğiniz bir kütüphane görevi görüyor hem de kindle'a doğrudan kitap gönderebiliyorsunuz. not: kitapları epub olarak arayın calible mobi'ye aktarım sırasında çeviriyor. mecbur kalmadıkça pdf indirmeyin okuması zor.

    6- eğer bir arkadaşınızda da ekitap okuyucu varsa beğendiğiniz bir kitabı arkadaşınıza mail atabilirsiniz :) (ödünç verilip geri gelmeyen kitaplara son)

    tüm bunların yanında e-kitap okuyucunun şöyle bir avantajı var ki beni en çok o cezbetti ve alana kadar farkında değildim. pek çok kitabı bugüne kadar basılı olarak beğenip satın almış, fakat biraz okuduktan sonra bana uygun olmadığını fark edip bırakmıştım. ekitap bu israfı direkt önlüyor, bakıp beğenmediğinizi anlayıp siliyorsunuz. bu nedenle okuduğunuz kitap sayısı düşük bile olsa yarıda bıraktığınız kitaplar için bile kindle veya başka bir ekitap okuyucu almaya değer.

    edit: ben de neden bu kadar mesaj geliyor diyorum, debeye girmişim :)

    gelen mesajlar üzerine bazı eklemeler yapmak istedim.

    1- ekitap sitesi olarak: libgen.is önerildi. toy suhteye teşekkürler.

    2- amazon hesabınıza kindle tanımlaması yaptığınızda size bir mail adresi veriyor o mail adresine kitabı yolladığınizda doğrudan kindle a geliyor. oldukça pratik. madeingoda teşekkürler.

    3- pdf okuması yapılıyor fakat çok konforlu degil, denediğim bir kitapta başlıklar ve karakterler biraz kaymıştı. mecbur kalmadıkça pdf okumamayi tercih ederim.

    4- türkiye'de e ticaret sitelerinden birinden aldım, satıcı garanti veriyor ama açıkçası bana pek güven vermedi garantisi yokmuş gibi kabul ederek kullanıyorum.

    5- ikinci el satışı da sarı sitede çokça var. sanki pek çok kisi bir hevesle alıp şimdi satmaya çalışıyor gibi. almayı düşünenler değerlendirebilir.
  • amazon türkiye'nin satmadığı yeni kindle.

    bir şirket kendi ürününü neden satmaz?
  • almanya mediamarkt'tan 120 euro'ya aldığım elektronik kitap okuma şeysi. 10 euro da vergi iadesi alınca totalde 110 euro'ya gelmiş oldu. ilk defa kindle kullanmaya başladım ve şimdilik sevdim, ilerde ne olur bilemem.

    bu arada 7500 civarında türkçe kitabın olduğu bir epub arşivi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. calibre uygulaması üzerinden kindle'ınıza göndererek rahatlıkla kullanabilirsiniz. uygun formata program kendisi otomatik çeviriyor. program üzerinden pdf de gönderebilirsiniz. birkaç pdf test ettim gayet güzel bir şekilde okunuyor.

    https://yadi.sk/… [epub]/derecelendirilmiş kitaplar

    kindle ya da calibre kullanımı hakkında sorularınız olursa sorabilirsiniz.
  • bu cihazla ilgili yaklaşık bir yıllık deneyimimden bahsetmek istiyorum. öncelikle memnun muyum? tam anlamıyla değil. ama neden olduğunu açıklayacağım. soruya amaç doğrultusunda cevap vermek gerekiyor aslında o sebepten yazıyı dört bölüme ayırdım birinci kısım sadece kitap okuyacaklar için, ikinci kısım pdf formatlı makale, yazı vs. okuyucuları ve araştırmacılar için üçüncü kısım web sitesi göndermekle ilgili son kısım da ufak tefek dilek temenni ve övgüler vs olacak*.

    amacınız sadece kitap okumaksa özellikle de kendi sitesinden aldığınız kitapları okurken mükemmel bir deneyim sunuyor. en çok alıntı yapılan yerlerin gösterilmesi, belli kalıpların tanımı ya da daha basit kelimelerle ifadesi denilebilecek word wise özelliği, goodreads ve wikipediaye doğrudan bağlanması, alıntıların e maille gönderilebilmesi falan çok güzel özellikler. ama dediğim gibi bunlar sadece kendi sitesinden alınan kitaplar için geçerli. kendi sitesinden almaya razı olabilirsiniz ama orada da türkçe içerik yok denecek kadar kısıtlı. ingilizce biliyorsanız ne âlâ, üstün bir tatmin yaşayabilirsiniz. kendi sitesinden alınmayan kitaplar hiç okunmuyor gibi bir izlenim olmasın bu arada, yukardaki özellikler olmadan da basılı bir kitaptan elde edeceğiniz faydanın aynısını elde edebilirsiniz, gayet.

    ama diğer taraftan benim gibi ne bulduysanız okuyorsanız biraz can sıkıcı deneyimler yaşayabilirsiniz. mesela ben makale okumayı çok seviyorum. herhangi bir konu hakkında pdf formatlı makale buldum diyelim - ki genelde bu formatta oluyorlar - cihaza doğrudan aktararak okumak imkansız demeyelim ama yorucu, ekran büyük olsa doğrudan okunabilir belki. diğer bir seçenek convert yöntemi ama burada çeşitli problemler var. zaten eski bir makale ise doğrudan tarayıcıdan taranmışsa convert edilemiyor. diyelim ki eski değil bu kez sayfaların birkaç sütundan oluşmaması, dipnot olmaması gerekiyor. çünkü o dönüşüm esnasından karışabiliyor. birkaç defa başıma geldi haliyle güvensizlik oluşuyor. çeşitli programlarla pdf'i ilgili uzantıya çevirip düzenlemeler yapıp cihaza öyle de atabilirsiniz o da bir seçenek. fakat birkaç denemeden sonra çok üşendim ben 10-15 sayfalık makale için 10-15 dk düzenleme yapıp bilgisayar açıp onu bağlamak falan yorucu geldi bir yerden sonra.

    gelelim benim beğendiğim özelliği olan send to kindle eklentisi ile cihaza doğrudan web sayfası alıntı göndermeye. çok kullanışlı bir özellik çok fazla da kullanıyorum ama onun da eksiği var - bu hata sitelerden de kaynaklı olabilir bilemedim - şöyle ki siteyi tararken eksik aldığı oluyor, ya da sayfanın alakasız bir kısmını cihaza gönderdiği de. yine bir güvensizlik yaşıyorum. acaba eksik atmış olabilir mi diye. gerçi bu hatanın preview & send sekmesini kullanarak önüne geçmeniz mümkün. bu da zamanla sıkıcı bir hal alabiliyor. üşengeç biriyim evet * . bi de bilgisayarda chrome'da gayet kullanışlı olan bu eklentinin android mobil uygulaması yok, yani var da çalışmıyor. bende mi böyle bilmiyorum.

    son birkaç şey daha; experimental browser artık experimental olmaktan çıksa daha iyi olabilir. biliyorum cihazın amacı bu değil ama, insan bekliyor*. şarjı yeterince uzun gidiyor, okuma sürenize göre bu bir hafta da olabiliyor bir ay da. ama wifi açmazsanız süre her türlü daha uzun oluyor. tabii ki göz yormayan e-ink teknolojisinden haberiniz olduğunu varsayarak onu övme gereği duymadım. ama yine de bilmeyenler için kısaca öveyim * . (yeterince bilgi sahibi olanlar sonraki paragrafa atlayabilir. ) deneyimlemeden anlaşılmıyor zaten. ben de "ne kadar yormayabilir ki ?" diyordum ama düşüncenin ne kadar safça olduğunu kullanınca anladım. hiç yormuyor arkadaşlar, abartmıyorum sabahtan akşama kadar okuyabilirsiniz.

    özetle kitap - özellikle kendi sitesinden alınan kitaplar - okumak için çok ideal olan bu cihaz pdf formatlı metinler okumak için biraz yorucu olabiliyor. özellikle araştırma görevlisi veya sürekli makale okumak zorunda olan biriyseniz bence aradığınız cihaz bu değil. memnuniyetsizliğimin sebebinin pdf formatlı şeyler okuyamadığımdan olduğunu anlamışsınızdır. ki cihazında tam olarak böyle bir iddiası yok aslında. pdf için onyx boox falan araştırmalıyım belki. neyse konuyu daha fazla dağıtmadan yazıyı burada bitireyim. uzun bir yazı oldu, saygılar.
  • yazılım güncellemesi ile dark mode özelliği gelen kıymetlimisss.
    her şeyim tamam da, bir sendin noksan şarkısı eşliğinde ağlıyorum şu an :) mutluluktan
  • şu sıra trendyol'da 949 tl fiyatla satılan cihaz. çok uzun zamandır takip ediyorum fiyatını hiç buralara düşmedi black friday zamanı bile. ilgilenenler kaçırmasın.
  • 5 günde 2,5 kitap bitirmeme vesile olan, şu ana dek almadığıma üzüldüğüm e-kitap okuma cihazı.

    yaklaşık 6 aydır araştırıyordum hangi marka, hangi model alsam, nereden alsam diye, en sonunda türkiye’den paperwhite 4 aldım.

    diğer cihazları birebir kullanmadığım için haklarında atıp tutamam ama bu model ve bu cihaz beni oldukça mutlu etti.

    wi-fi, bluetooth bağlantılarıyla aktarım kolaylığı, indirmeden makale okuyabilme ve sesli kitap dinleme imkanları sunuyor.

    su geçirmez olması havuz, deniz kenarında okumayı sevenlere ciddi kolaylık sağlıyor.

    e-ink teknolojisi ile mavi ışığa maruz kalmadığınız için gözleri yormuyor.

    night mode ile karanlıkta yanınızdakileri rahatsız etmeden kitap okuma özgürlüğü veriyor.

    aldığım gün (1 ağustos) %100 şarj ettim ve o gün biraz wi-fi açık olarak kullandım sonrasında uçak moduna aldım ve günlük yaklaşık 3-4 saat kullanmama rağmen daha bugün bitti şarjı. (6 ağustos)

    görsel olarak çok başarılı. day/night mode da gayet güzel okunuyor.

    oldukça hafif.

    sayfa geçişleri alışana kadar bir tık yavaş geliyor ama alışınca farketmiyorsunuz bile. (cihaz nihayetinde bir ipad değil.)

    kesinlikle kılıf şart. benim sipariş ettiğim daha gelmedi o yüzden sürekli elimde tutmak bir süre sonra yorabiliyor. bir de kılıf konusunda ayaklı almanızı tavsiye ederim, şu an telefon standı kullanıyorum çok rahat oluyor. kılıfla beraber daha da rahat olur eminim.

    şu ana kadar okuduğum kitaplar roman olduğu için alt çizme, not alma kısımlarını çok tecrübe edemedim ama kitap okumayı inanılmaz kolaylaştırdığı ve kullanım kolaylığı ile çok çabuk alışıldığı için aşık oldum.

    şimdilik tecrübe ettiğim yönleri bunlar.

    e kitapları uygun formatı çevirme, e-kitap edinme, cihazı kullanma ve edinme, reklamları kaldırma konularında sorusu olan arkadaşlarım yeşillendirebilir.

    edit: alt çizme, offline sözlük indirip yabancı dillerde kitap okuma, notlar alma, notları paylaşma özelliklerini çokça kullandıktan sonra kesinlikle çok çok başarılı olduğunu deneyimlediğim cihaz.

    bu arada telefonunuza ya da bilgisayarınıza kuracağınız “send to kindle” eklentisiyle kindleınıza kitap yüklemek inanılmaz kolay.

    edit: bugün gördüğüm etiketten sonra almayı düşünenlere yardım dilediğim cihaz. 3000 tl ne be!

    edit 2: kitap fiyatları çıldırmış durumda. çok okuyan biriyseniz şu anki fiyatıyla bile kendini en fazla 1 senede amorti eder.
    bir de şunu öğrendim, pdf olan bir dökümanı “send to kindle” ile gönderdiğinizde otomatik .mobi ye çeviriyor gayet başarılı şekilde. pdf’leri convert etmekle uğraşmaya gerek yok yani.
  • amazon türkiye sitesinde hala satışa çıkmaması, bu ülkedeki amazonun resmen üvey evlat olduğunun en büyük kanıtıdır..

    amazon basics ürünlerinin satılmaması da ikinci büyük kanıt.. en iyisi kapatın gidin amk bu ne böyle..
  • yeni güncelleme ile beraber birçok şeyi değişen alet.
    üst kısma aşağı bakan bir ok geldi, artık android gibi bildirim paneli çubuğunu aşağı sürüklediğimizde veya oka bastığımızda wifi, bluetooth sync gibi şeylere kolayca erişebiliyoruz her biri yuvarlak tuş oldu. ayrıca sol üstte de artık tarih gösteriyor.
    ana ekran artık kaldırılamıyor, o ayar gitmiş. altta iki sekme var home ve library diye. neyseki library tıklanınca orada kalıyor. ana ekranı dolayısıyla recomendation kısmını görmüyorsunuz home sekmesine basmadıkça. yeniden de başlasa son kaldığınız yerde yani libraryde kalıyor.
    geri tuşu gitmiş, artık tüm uygulamalarda sağda çarpı var oradan kapatılıyor. bir tek kitap okuma ekranında geri tuşu var onun dışında hiçbir yerde görmedim.
    kitap okuma sayfasında font seçimi sayfa yapısı vs ayarlarının yeri değişmiş artık hepsi yan yana direkt parmağınızın altında.
    experimental browsera veda ediyoruz nihayet. sonunda normal şekilde browser olmuş ismi.
    ana ekranda üstte kocaman arama kısmı gelmiş. (androiddeki google arama tuşuna benziyor). artık her şeyi buradan arayabiliyoruz. bir güzellik var. mesela bir kitapta bir kelime veya isim geçiyordu. ama hangi kitap hangi yazar olduğunu hatırlamıyorsunuz. arama kısmına yazınca tüm kitaplar içinde arıyor o kelimeyi veya cümleyi. büyük kolaylık olmuş.
    gözüme çarpan yenilikler bu şekilde.

    resimler:
    ana ekran: https://preview.redd.it/…b9535074c870161e0b1bc44ea0
    bildirim paneli: https://preview.redd.it/…89f32d802950f1deaec5209e3d
  • artık okuduğumuz kitabın kapak resmini kilit ekranında gösterebilen alet. yeni çıkan güncelleme ile ayarlara seçenek geldi, okuduğumuz kitabın kapağını gösterebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap