• cinsiyetçilik yapmamış, elindeki verilerden hareketle olayın kaynağını kısa sürede saptamış.
  • cinsiyetci diyerek yanlis degerlendirilen proje. soyle ki basligi acan yazar yazilimci/kodcu arkadaslarda hata bulmus, lakin olay oyle degildir. eldeki veriler neyse bilgisayar ona gore islem yapar ve yapay zeka ona gore karar verir. yapay zekanin “ay dur kadinlar ayrimcilik gormesin” diyecek hali yok, zaten dogru olanda o. yazilimci adam kadin erkek esit olsun diye kod yazarsa bu esitlik degil ayrimcilik olur.
  • haberin linki tamindir olunca bizim şirket bilgisayarında açmadı tabi, ben de gugıllatıp reuters versiyonunu buldum.

    haberden ziyade burada dikkatimi çeken bu büyük firmalardaki (amazon, facebook, apple, google ve microsoft) çalışanların cinsiyete göre dağılım grafiği oldu.

    global olarak bu konuda başı çeken firma yine amazon (%40 kadın çalışan)

    teknik rollerde çalışanlar için en yüksek oran apple'da (%23) (amazonbu konuda veri paylaşmamış, sadece diğer dört firma var)

    bu konudaki hassasiyeti ve eşitlik konusundaki çabalarından dolayı amazon'a tebrikler
  • yapay zeka denen şeyin “aynısından biraz daha ver” den ibaret olması sebebiyle bu.

    mesela yapay zekaya sorsan yurt dışına çıkan türkler ne işle meşgul olmalı diye dönerci açsın der.

    yani ortada öyle verim analizi başarı analizi falan yök. o yüzden boşuna ağlamayın politik doğruculuk yüzünden bilgisayarın bulduğu en iyi elemanlar yerine kadınlar işe alınıyor diye.
  • amatör cinsiyetçileri eğlendiren başarısız bir projedir.
  • alani deep learning olan bir kadin olarak garipsemedigim durum. yapay zeka var olan durumdan cikarim yapmaktan baska bir ise yaramiyor su an. muhtemelen var olan ik verisini (bkz: supervised learning) metodlarindan biriyle predictor'a dönüstürdüler. var olan veri de erkek egemen stem cikisli uzmanlarin verisi. eger bu sistemden cinsiyeti cikarmazsaniz elbette erkekleri tercih edecek, zira stem alaninda her yerde üc bes kadin üniversite okuyor ve calisiyoruz hala. salakca olmus.

    garip olan, basvurularda cinsiyet belirtilmesi ve bunun default olmasi.

    olayin kaynagini saptamis diyen, hakli bulan arkadaslara da allah akil fikir nasip etsin. istatistikten ve mantiktan anlamadiklari asikar. (isin cinsiyetciligine falan hic girmiyorum, onu size anlatmak zor.)

    (bkz: correlation does not imply causation)
hesabın var mı? giriş yap