• amd'nin yeni ekran kartı.

    vega serisi kartlar fiyatının yüksek olması sebebiyle ulaşımı zor kartlar.
    amd ise her zamanki gibi kullanıcı dostu olmaya çalıştığından gddr5 bellekli bir kart çıkarıp önümüze koydu.
    şimdilik türkiyede yok ama yılbaşında gelir sanırım, madenciler çökmezse normal bir fiyattan alabiliriz diye düşünüyorum.

    boost performansı 1545 mhz olarak açıklanmış ama farklı markaların üreteceği modellerde 1600 mhz civarına ulaşacağını, hatta biraz aşabilir.

    nvidia cephesindeki rakibi yine gtx1060 ama performansının gtx1060'ın üzerinde olduğu söyleniyor, markaların destekleyip itekleyip çıkaracağı ürünlerde bunun kesinleşeceğini düşünüyorum.

    1080p ultra oyuncuları için yeterli bir kart olacağını düşünüyorum.
    tüm oyunlarda 60 fps beklentisi karşılanamayabilir ama 30-40-50 fps civarında rahatlıkla oynatabilir.
    kaldı ki rx580 bile optimizasyon özürlü olmayan oyunlarda gayet güzel performans verdi.

    technopat incelemesini sabırsızlıkla bekliyorum, amd sistem toplama gibi bir düşüncem var.
    malum kur bu şekildeyken gidip gtx 1070 alsak bile 3.5-4 kağıttan bahsediyorlar.

    grafik delisi olmayan, 4k peşinde koşmayan herkesi tatmin edeceğini düşünüyorum.
    sorunsuz bir kart çıkarırlarsa tadından yenmez.

    amd'nin kart ile ilgili önümüze koydukları alttaki linktedir.
    https://www.amd.com/…roducts/graphics/radeon-rx-590
  • nvidia geforce gtx1070 ile arasında 5-10 fps fark olan 1080p'de 100+ fps veren ve gtx1070'in 3'te 2si fiyatına satılan yeni ekran kartı. bitcoin bok püsürü yüzünden uçmuş ekran kartı fiyatlarına istinaden oyun bilgisayarı toplamak isteyip toplayamayanlar için harika bir çözüm olmuş.
  • performans olarak çok iyi ama yüksek grafikli oyunlarda çok ses yapıyor
  • son kullanıcıyı ne kadar ilgilendirir bilemem ancak tükettiği 220watt civarı güç ile madencilerin pek yanaşacağını sanmam*2016'dan kalma polaris mimarisi ile çıktı bu kart da. rx480'in yazılımı güncellenmiş haliydi rx580, bu da onun optimize edilip overclocklanmış hali diyebiliriz.
  • amd tabanli rx580'in azicik hizlandirilmis hali olan ekran karti. hepsiburada.com uzerinden 1370 tl'ye dusurdugum icin bu konuyu cok kafama takmiyorum ancak kartin tabiki yeni cikan nvidia kartlar ile yarismasi mumkun degil. onemli olan pubg gibi oyunlarda, ortalama ayarlar ile 100fps ve uzeri vermesi idi ki bunu da basaracak gibi. freesync ile tadi bambaska olacak tabi.
  • 8 ay sonrası editi : tüm amd driver'larının amına koyayım. bir firma her yeni güncelleme ile sistemi anca bu kadar bok edebilir. gidin nvidia alın amk. bu hayvanoğlu hayvanlarının bir boku düzeltebileceği yok.

    10 gün sonrası editi: 2 adet 2100 rpm'e kadar çıkabilen pwm fan bağladım. 3 intake 3 egzoz fan ile beraber tüm sorunlarım çözüldü. ne sıcaklık ne de fanların yüksek rpm'lerde çalışma sorunu var. soğutun arkadaşlar.

    2 günlük test sonrası editi : ben bir sorun gördüysem uzatmayı sevmem. 2 fan siparişi daha verdim.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    1 günlük test sonrası editi : aşağıda yazdıklarım kesinlikle siyah ekran sorununuzu çözüyor fakat beraberinde 3200 rpm ile çalışan fan sorununu getiriyor. ben bu sorunu da fanın harekete geçme sürelerine ince ayar yaparak çözdüm. 2 oyunda 3 - 4 saatlik testler yaptım.

    1. test cod modern warfare 2019 : 100 ile 140 fps arasını gördüm. hiç bir grafik ayarını low'a çekmeden sadece yüksek fps alabilmek için ufak ayarlamalar yaptım. oldukça tatmin edici grafikler ile 65 derece sıcaklıkta 2400 rpm fan hızını koruyarak testi tamamladım.
    2. test overwatch : fazla zorlamadan neredeyse tüm ayarlar alabileceğim en yüksek fps'ye göre ayarlandı. tamamen low'da yapmadım. espor'cular veya twitch yayıncılarının ayarlarına getirdiğimiz zaman fps daha da yükselebilir. buna rağmen test süresince neredeyse sabit 90 fps ile oynadım. sıcaklık 50 derecede sabit dururken, fan ise 1800-1900 rpm yukarısına çıkmadı.

    size tavsiyem (büyük harflerle) ; kasanıza en az 2 fan daha takın. takabiliyorsanız 3 tane daha takın. mümkün olduğunca kasa içerisini havalandırın. üst düzey grafiklerle henüz denemedim. cod modern warfare gibi zorlayıcı grafikleri olan oyunları akıcı oynamak için en iyi grafik ayarını yaptığımı düşünüyorum. daha iyi grafikler için ekran kartınızı değiştirin. çok da zorlayıcı grafikleri olmayan oyunları ise epic ayarlarda bile zorlanmadan oynayabilirsiniz. misal lol - dota 2 gibi. oyuna göre overlock ayarları yapacağım için xml ihtiyacı olanlara elimde var ise yardımcı olabilirim. son ayarları buraya koymak istemiyorum çünkü güncellemeden güncellemeye değişiklik gösterebilir.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    fiyat performans kartı olmasının yanında ufak bir sorunu olan karttır. bu ufak sorun nedeniyle tam 5 gündür testler yapıyorum ve şimdilik sorunu çözmüş gibiyim. şöyle ki bazı oyunlarda bir anda siyah çıkarak bilgisayarı donduruyordu. bunun genel bir sorun olduğunu ve wattman ile çözülebildiğini fakat bazılarında çözülemediğini gördüm. direkt olarak psu değiştirip çözenleri de gördüm. çok aç bir ekran kartı bu kart. siz ona ne kadar güç verirseniz o da sizden o gücü fazlasıyla istiyor. fps istiyorsanız fps veriyor , grafik istiyorsanız grafik veriyor fakat bu durum bir yerde donmalara sebep oluyor , o nedenle dizginlemeniz gerekiyor. aşağıdaki videoyu direkt olarak keyword şeklinde paylaşıyorum ki wattman ile sorunu çözebilecekseniz bu adamın yaptıklarının aynısını yapın. adrenaline programı ile de buradakilerin aynısını yaparak çözebilirsiniz. ben adrenaline 2020 ile buradakilerin aynısının yaparak çözdüm gibi. şimdilik sorun yok desem yeridir.

    videodakilerin aynısını yaparken fanların aşırı çalıştığını fark edebilirsiniz. burada çok ince ayarlar yaparak fan hızını da kontrol edebilirsiniz. teknik olarak al sana güç , al sana hız demişler ama ayarlarını yapmayı unutmuşlar bu kartın. normalde standart rx 590'da 1560 mhz frekansa sabitlerken afterburner ile overlock denediğinizde size 1640 veriyor. haliyle 1640'da donuyor. belki ince ayarlarla çalışabilir hale gelebilir ama en stabil hali bu videodaki gibidir.

    oyun performanslarını da yazayım ;

    cod modern warfare (2019) : ortalama fps 108. 198'i de gördüm.
    lol : 200+ fps
    overwatch : ortalama 80 - 90 fps. daha ince ayarlarla çok daha fazla fps alınabilir. ben çok zorlamadım.
    the outer worlds : tam net fps'yi ölçemedim henüz. en yüksek ayarlarda aşırı akıcı şekilde oynayabiliyorum.
    dota 2 : çok fps.
    apex legends : çok çok fps.

    yukarıdaki açıklamalarımdan da anlayabileceğiniz üzere pc master race deyip ruhunuzu satarsanız size istediğinizi verir fakat onunda bazı istekleri oluyor.

    rx 590 siyah ekran çözümü
  • special edition olanından bir adet yapıştırmak istediğim ekran kartı.

    eski gtx 1060 kartın götüne basayım tekmeyi.

    :-p
  • dört aydır kullanmakta olduğum amd'nin fiyat performans gpu'su. (fiyat konusunda elektrik tüketimini hesaba katmıyorum.*)

    gpu'yu kasım ayının başında 1200tl'ye aldım. alırken aslında bu gpu'yu almak niyetinde değildim. ben günü kurtarmalık rx550 gibi gpulara bakarken tesadüfen indirimdeki rx 590'ı gördüm, bu fiyata da yakalamışken bütçeyi zorlayıp bu gpu'yu edinmiş oldum.

    bu gpu'nun genel olarak piyasadaki rakiplerine bakacak olursak durumlar şu şekilde:
    gtx 1650 < gtx 1060 < rx 590 ~ gtx 1660 < gtx 1070 ~ gtx 1660 ti

    bu kart gtx 1650 ve gtx 1060'tan iyi, gtx 1660'tan çok az geri, gtx 1660 ti'dan geride bir kart. bunlar benchmark kanallarının verileri.

    kullanımda ise rx 590 1080p 60fps için oldukça güzel ve uygun bir kart. bu kartın güncel versiyonu ise rx 5500 xt ancak onun da fiyatı yüksek. bu nedenle rx 590 ideal bir fiyat performans kartı.

    kartın güzel özelliklerinden bahsettik; ancak kartın eksileri de yok değil. bu kartın en büyük sıkıntısı yüksek güç tüketimi. bu nedenle stok ayarlarla kartın ısıtıcı olarak da görev yaptığını söyleyebilirim, soğuk kış günlerinde bir sorun olmasa da, sıcak yaz günlerinde bunun sorun olabileceğini düşünüyorum. (bkz: phanteks evolv shift x) (kasamın airflow'unun yeterli olup olmadığına emin değilim; çünkü kasanın ön kapağını çıkarınca kart bariz bir şekilde daha sessiz çalışıyor.) ancak karta güzel bir undervolt ayarı uygulandığında güç tüketiminde bariz bir düşüş ve buna bağlı olarak sıcaklıkta da düşüş kaydettim.

    kartın oyun sırasında güç ve sıcaklık değerleri şu şekilde (performansta değişim olmadığı için):

    stok (1150mv) : ortalama güç 119w / max güç 120w/ ortalama sıcaklık 78c - 79c / max sıcaklık 82c
    undervolt (1080mv) : ortalama güç 100w / max güç 104w / ortalama sıcaklık 72c - 74c / max sıcaklık 78c

    kişisel görüşüm bu kart undervolt ile oldukça güzel işler başarabiliyor, ancak stok haliyle kullanırsanız bu size sıcaklık ve gürültü olarak yansıyor. 1080mv ile oyun oynarken nadiren crash yaşadığım oldu, böyle bir durumla karşılaşırsam 1085mv'a çıktım, sorun kalmadı. burası biraz deneme yanılma ve sizin silicon lottery şansınıza kalmış.

    benim kişisel görüşüm, eğer bu kartı ucuza sıfır veya ikinci el yakalarsanız 1080p 60fps için hiç düşünmeden alın. bu kartın güncel versiyonunun rx 5500 olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. rx 590 rx 5500'den max 5fps kadar iyi. o yüzden hangisini uyguna bulursanız o kartı değerlendirin derim.

    bu yazıyı okuyorsanız aşağıdaki kartları da değerlendirmeye alın derim. (kötüden iyiye doğru yazacağım)

    (bkz: nvidia gtx 1650)
    (bkz: nvidia gtx 1060)
    (bkz: amd radeon rx 5500 xt)
    (bkz: nvidia gtx 1660)
    (bkz: nvidia gtx 1070)
    (bkz: nvidia gtx 1660 super)
    (bkz: nvidia gtx 1660ti)
  • edit : yaklaşık 6 saat boyunca ets 2 ve division 2 oynadım. ilk 2 saatlik ets 2 boyunca sistem hiç zorlanmadığı gibi fps şehir içinde ortalama 45-60 , şehir dışında ise 70-85 fps arasında dolaştı. grafik modu ve reshade gibi eklentilerin de varlığını düşünürsek oldukça sorunsuzdu. division 2'de ise ortalama 80-90 fps arasında dolaştı. grafik ayarları ultra - high ve bir kaç gereksiz ayar medium'da şeklindeydi. sıcaklık ets 2 oynarken en yüksek 72 dereceyi gördü. division 2 oynarken ise en yüksek 68 dereceyi gördü. afterburner'ın ölçümüne göre en fazla 148 watt güç tüketimine çıkmış ki bu eski max 189 watt'lık kullanımın yanında çok çok iyi.

    yukarıdaki yorumumda çok sağlam sövmüştüm. hala sözlerimin arkasındayım. an itibari ile undervolt yaparak sorunlarımı çözmeye çalışıyorum. bir süre hiç bir sorun yaşamazken son güncellemeler ile başa döndük. aslında iyi de oldu. adrenalin programı yerine msi afterburner kullanmaya başladım. base mhz olarak 1520'yi belirledim çünkü daha 1560-1545 gibi denemelerde olumlu yanıt alamadım.(yüksek fan hızları,siyah ekran vs.)

    msi armor versiyonunu kullanıyorum. soğutma konusunda derin bir sorun çekmiyorum. düşük sıcaklıklar da bile siyah ekran yedim çünkü. an itibari ile 1520 mhz clock, 2000 mhz memory clock , -6 volt , power limit +10 ve 50 derece sonrası harekete geçen agresif bir fan curve ile sıcaklık 72 derece üzerini görmedi. herhangi bir fps değişimi olmadı. odada klimanın çalıştığı anlarda 68 derece üzerini nadiren gördü.

    3 kez division benchmark yaptım. ultra-high karışık grafik ayalarında 80-81 fps aralığında dolaştı. sıcaklık 72 dereceyi hiç aşmadı.

    2 saat kadar ets 2'yi full ayarlarda grafik modu + reshade programı ile oynadım. maksimum 73 dereceyi gördüm.

    3 kez assassin's creed odyssey benchmark yaptım. sıcaklık 72 dereceyi hiç geçmedi. ultra-high karışık ayarlarda 50 fps ortalama görüldü.

    normal şartlarda 1469 mhz base clock'u olan bir kartı aslında biz tam olarak undervolt yapmıyoruz. fabrika çıkış ayarları üzerine undervolt ve underclock yaparak doğru oranları bulmaya çalışıyoruz. bizi buna mecbur bırakan amd ve msi'ın...... neyse borderlands 3 güzel oyunmuş ama. tek güzel getirisi o oldu.
  • ilk çıktığı dönemlerde 1.670 tl gibi bir fiyata almıştım. az önce letgoda 5.000 tl civarına görünce dumura uğradım, noluyoruz azizim.
hesabın var mı? giriş yap