• 2016 sonunda çıkması beklenen amd işlemci mimarisi, 14 nm ve ddr4 desteği sunuyor. amd için 28 nm'den 14 nm'ye inmek oldukça büyük bir olay olsa da en yakın rakibi intel amd'nin sunduklarını ağustos 2015'den beri sunuyor ve 10 nm mimarili işlemciler üzerinde çalışıyor olacak. umarım iyi bir çıkış yakalar da intel arasındaki performans ve güç tüketimi konularında farkı kapatmayı başarır.
  • zen mimarili apular da 2017 de çıkacaktır
  • sene sonu itibariyle, kas olarak skylake serisiyle eşdeğer, fiyat olarak en azından 3/2 si seviyesinde olması beklenen amd işlemci mimarisidir. söylenenler doğru çıkarsa amd'nin 2017'de piyasayı domine etmesi sürpriz olmayacaktır. özellikle amd'nin fx saçmalığı herkesi korkuya sevk etsede kocaman bir son kullanıcı kitlesi, artık tekelleşmeye başlayan intel'in tökezlemesini dört gözle beklemektedir.

    (bkz: lütfen olsun çünkü)
  • 2017'de yeni bilgisayar toplamayı planlayan tayfanın (tayfa içinde ben de varım) merakla beklediği ürün. eski athlon xp zamanlarını yaşatsa ne güzel olur.
  • eger test sonuclari dogru ise; amd adina umut vaadeden cpu.

    intel piyasada ezici hale gelince nasil adi bir fiyat politikasi izledi, hepimizin malumu. adamlarin elle tutulur cpu'larinin fiyati giris seviyesi bir bilgisayar parasi. iste sirf bu yuzden umuyorum yardiracaktir bu cpu.
  • 13 aralıkda tanıtımı yapılacaktır. çıkış tarihi ise ocak 2017. *
  • (bkz: amd ryzen)
  • 2.versiyonu 2018'de gelecekmiş ve 7 nm olacakmış. eğer öyle bir şey olursa çarşı karışır.

    (bkz: https://www.donanimhaber.com/…018de-ustelik-7nm.htm)
  • amd geçen günlerde next horizon etkinliği ile zen 2 platformunu duyurdu. zen 2 bildiğimiz bir işlemci mimarisinde öte bir duruma gittiğini söylemek daha mantıklı. çünkü süper bilgisayarlardan son kullanıcıya kadar büyük ekosistemin merkezi oldu.

    peki bu zen 2 nedir ne değildir. ilk önce bir önceki nesil olan zen+ 12nm'den zen 2 ile 7 nm üretim litografisine (bkz: lithography) geçiş sağlandı. 12nm için üretimi globalfoundries üstleniyordu şimdi ise 7nm'yi tayvanlı tsmc üretecek. tsmc 7nm üretim teknolojisinin ikinci basamağında geliştirmeler yapmıştı. büyük ihtimalle zen 2 mimarisine sahip işlemcilerde bundan faydalanacak.

    amd ön önemli duyurusu şu oldu. her işlemci çipi sekiz tane fiziksel çekirdek bulunuyor. bu çipler bildiğimiz gibi 7nm üretim teknolojisine sahip. amd bundan yetinmiyor, bu çipleri tek bir işlemci paketinin içine sekiz tane koyuyor. bu daha öncede yapılan bir şey idi ama bu sefer çekirdek çiplerinin merkezinde bu çipleri yönetecek io chip adını verdikleri özel bir çip bulunuyor. bu özel çip 14nm üretim litografisine sahip ve amacı bu çip kümelerini yönetip verimlilik sağlamak. amd buna (bkz: chiplet) adını vermiş ve oldukça yüksek performans getirmiş.

    bu nesilde bir önceki nesile göre aynı tdp değerleri içinde performansı %25 arttırmaya başarmış. bunu şu anlık frekans ile başardığı bilinmiyor. tam bir netlik yok. zen ve zen+ mimarisinde işlemciler 4ghz'de takılıyordu. eğer bu performans arttırımı frekans üzerinde gerçekleşirse 5ghz'e çıkabilecek. benim fikrim ise aynı şartlarda zen 2 %25 daha fazla performans vereceği ve buda müthiş bir artış demek.

    amd en çok belirttiği şey ise kazandıkları dinamizmi koruyacakları oldu ve zen 4 mimarisini kaş göz içinde duyurdular. tasarımı bitirme noktasına eriştiklerini söyleniyor.

    zen 2 son kullanıcı için x370, x470, b350, b450 anakartlarda kullanabileceğimiz. bunun için bios güncellemesi gerekecek. amd söz verdiği gibi am4 soketleri 2019'nun sonuna kadar desteğini devam ettirecek. zen 3 için başka bir sokete geçiş söz konusu olacak.

    amd aynı zamanda devasa bilgisayar çiftliklerine sahip şirketler için özel işlemciler üretimine başlayacak. amazon web services ile anlaşmaya vardıklarınıda etkinlikte duyurdular.

    amd artık tek bir mimariyi ana akışa (mainstream) sokup her türlü ihtiyacı karşılamaya başladı. zen 2 başta dediğim gibi bir platforma evrildi. her türlü ihtiyaca göre şekil alabiliyor.
  • computex 2019 (28 mayıs 2019) lisa su tarafından zen 2 son kullanıcı işlemcileri duyurulması kesinleşti gibi. yeni gelecek olarak işlemci serisi (ryzen 3000) ile
    hem zen(+) mimarisinde ki sorunların giderilmesi hem 7nm'ye düşüş hem de mimarinin rafine edilmesiyle büyük bir performans sıçraması bekleniyor.

    eski nesil x370 ve x470 anakartlar için desteğin süreceği kesin değil. x570 anakartlarında duyurulacağı belli oldu. büyük ihtimal x370 kesin olmasa da x470 için bios güncellemesi ile yeni nesil işlemci ailesini kullanabilecek. sokette bir değişiklik yok.

    x570 ile pci express 4.0 stardartı gelecek gibi. buda ekran kartı, bellek ve diğer dahili bileşenler arasında daha hızlı bilgi iletişimi anlamına geliyor.

    işin en iyi kısmı ise amd çekirdekleri çok daha fazla verecek. giriş seviyesi 6 çekirdek 12 izlekten (6-12) başlayıp orta sınıfta 8 - 16, yüksek sınıfta 12 - 24 şeklinde dağılacak. 16 - 32 için en üst sınıfta yer alacak. daha fazlası için profesyonel işlemcilerde olacak gibi.

    hem çekirdek sayısında artış hem de hızda artış ile aynı fiyata hemen hemen %50 performans artışı bekleniyor. 229 dolara 8-16 şeklinde olacak ryzen 3600 ile intel'in üst sınıf işlemcilerine karşı gelecek.

    intel 14nm++++++++++ kalmaya devam edip etmeyeceği ise belli değil. bir türlü 10nm'ye geçiş yapamamış ve beklentilerin altında kalmıştır.

    tsmc tarafından dökülecek olan işlemci çekirdekleri rafine edilmiş 7nm ile daha iyi performans sağlayacağı ve ciddi anlamda sıçrama yaşanması bekleniyor.
hesabın var mı? giriş yap