6075 entry daha
  • en başta şu blackberry olayına girelim. uygulama olayları bir sonraki paragrafta başlayacak. bb dünyanın en önde gelen mobil telefon şirketlerinden biriydi. kendisine abd çökmedi. bb battı, sonra satılır gibi oldu, alacak firma da kanadalıydı, sonra satıştan vazgeçildi falan. rim, bildiğin türkiye'den, şişli'den kanada'ya göçen türkiye cumhuriyeti vatandaşı mike lazaridis isimli rum asıllı ve şaka gibi ama, asker kaçağı olduğu için uzunca süre türkiye'ye dönemeyen biri(sonra 2010 mu 11 mi ne hallettiler de adam seneler sonra geldi) tarafından kurulmuş bir şirket. niş markete hitap ederken, sadece iş insanları kullanırken, klavyeli telefonken, kar için iyice alt gelirli halka da çıkaralım, bir de full dokunmatik ekran yapalım dediler, dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olup battılar. senin özelliğin fiziksel klavye iken, rakibini taklit edip dokunmatiğe geçersen olmaz. çökme yok yani. bb'yi abd batırıp çökmedi. çökme yok, şirket kimseye satılmadı. ki zaten en son bb üretim hakları bir süreliğine çinli tcl'e geçti sanırım. abd bb'ye çökmedi, abd şirketlerinin bb ile ilgili hiç bir satın alma olayı olmadı benim bildiğim. güvenlik falan denmiş edit yapılıp, yok öyle bir şey, bb de aynıydı, detayı aşağıdaki editte.

    tiktok facebook apple google fark etmez. sizi her uygulama dinler. çağın altını veri ve ücretsiz kullandığınız her uygulamaya aslında inanılmaz bir para kaynağı olarak giriş yapıyorsunuz. yani instagram parasız, ama sizin sırtınızdan binlerce dolar kazanıyor. siz izin verirseniz, sizi herkes dinler. bu nedenle telefonunuza kurduğunuz her uygulamada next next demeden önce iki kere düşünün, sonra burada ağlamayın.

    lakin bu izinleri aldıktan sonra ne yaptığı önemli. örneğin sizin dondan bahsetmenizden sonra don reklamı çıkarması ile, her dokunuşunuzu kaydedip bir yerlere yollaması aynı şey değildir. birinde banka/mail hesabınız çalınır, ötekinde en fazla reklam görürsünüz. oğlum nöro pazarlama diye bir alan var, kafayı yersin. senin x reklamında nereye baktığını, beyninde hangi alanları neyin tetiklediğini kontrol edip, o noktaya göre reklam falan kurguluyorlar, siktir et ne konuştuğunla ilgili instagram'da reklam çıkmasını. tiktok/instagram falan özelinde değil. verdiğiniz izinleri kontrol edin diyorum. verileriniz konusunda bu kadar titizseniz kurduğunuz uygulamaların kullanıcı sözleşmelerini okuyun. ne diyor bakın.

    çin'li uygulamaların bu denli göze batmasının sebebi, çin'de bulunan rejimin baskıcılığı. bu bir önyargı ve çin hükümeti bunu kırmanın yerine, otoritesini sertleştirdikçe bu devam edecek. yani bir fin app'i "gerekirse götünüzdeki donu alırız" dediğinde kabul edecek %90 varsa, çin appi "kameraya erişim isteği" dediğinde yine bunu "her bi şeyimizi izleyecekler" diye düşünecek %60 var.

    amerikan vs çin olayında, insanlar çin'in milleti obsesif şekilde takip etmesi ve baskıcı tutumu nedeniyle çin'e şüphe ile yaklaşıyor. çin, ülke genelinde kurduğu kameralarla eşgali bilinen bir suçluyu en fazla 7 dakika içinde mi ne bulabiliyor gibi bir şey okumuştum seneler önce. şimdi belki 20 saniyedir. ya da belki tamamen zırvadır. suçlunun tespiti için müthiş bir sistem. ama işte bunun götürüsü de insanların rahat hissetmemesi. bunu çin'de yaşayan birine söylerseniz, rutin olduğu için çok umursamayabilir, ama bu dışarıdan bakan için problem.

    örneğin black lives matter gibi bir hareket çin'de olsa, abd kadar insan sokağa çıkabilir miydi? çıksa bu kadar rahat hareket edebilir miydi? yoksa covid'de milleti eve zorla kitleyen (bence abd ve bizim gibi eğitimsiz ya da şımarık mal sürüsü dolu ülkelerde bu sistem daha önleyici olurdu ama işte özgürlük falan) çin, o adamların üzerinden tank mı geçirirdi, ortadan mı kaldırırdı bilinmez.

    abd vs çin savaşı, çin insanlara rahat nefes alacağı bir ortam sunmadan bitmez. bugün trump gitse, yerine gelen eski abd'yi yerine getirebilir. çünkü abd dna'sı sonuçta bir noktada kendini eski özgürlükçü günler için hızlıca onarabilir. ama çin, bu konuda çok daha zor bir ülke. sürekli baskıcı rejimlerle devam etti. ve bu ön yargıyı kırmak için yaptığı hiç bir şey yok maalesef.

    çin veya amerika benim sikimde değil. benim sikimde olan, insan ırkının başkasının özgür alanına müdahil olmadan, devletlerin mümkün olduğunca large olduğu, güvenlik, eğitim, sağlık ve istihdam oluşturulması konusundan başka bir sikime müdahil olmadığı bir düzen(komünizm/sosyalizm değil ama, ben komünizmin rekabet ve dolayısıyla hızlı gelişimi yok edeceğine inanıyorum). ya da siktir ettim, sağlık ve eğitime de karışmasın varsın. ama buna erişimin kolay olduğu bir şey geliştirsin.

    mesela abd'de sağlık gerçekten sikik bir yapı. evet iyi işlerde çalışanların güvencesi oluyor. ama bunu dışarıdan yaptırmak isteyen epey paraya kıymalı, üstelik kullandıkça da prim yükseliyor. acilen federal bir yasa ile, talep edilebilecek maksimum ücret belirlenmeli her işlem için. sikik bir alçı için röntgen makinesinin parası kadar bir ücret talep edilmemeli. tamam pazarlık falan iner evet de, niye uğraşsın abi millet? bu çözüme kavuşmalı.

    ama eğitim konusuna katılmıyorum. iyi üniversitelerde bile vasat bir abd öğrencisi uygun fiyata okuyabilir. kendi state'inde olduğu müddetçe, aşağı yukarı her statete de iyi üniversite var. ciddi burslar var. hatta siktir edin üniversiteyi, zaten abd öğrencisinin çoğu üniversiteyi zul görür, web tasarımı için computer science okumaz, community college dediğin şeyin in-state tuition fee'si 5-6 bin dolar olabiliyor. 2 yıl 10bin dolar. 20 yaşına gelene kadar öğrenci, aile her ay kenara 50 dolar atsa, öğrenci okuyabilir. ayda 50 dolar lan. abd'de kimse işe alırken harvard mezunu aramıyor. ve inanın abd'deki community collegeların çoğu, bizim buradaki bir çok üniversiteden dahi iyi eğitim veriyordur.

    neyse appten girip nerelere geldik, özetle, abd vs çin. hepsi sizi dinler. dinleyecek. sen malsın çünkü. mal derken, ürün anlamında. seni satıyor hepsi şirketlere. bilgi. çağın altını bilgi. o nedenle, her app'in kullanıcı sözleşmesini okuyun, izinlerinizi gözden geçirin. ben siklemiyorum mesela. çünkü abuk subuk uygulama kurmuyorum, kurduklarımın da benim konuştuğumdan bana reklam çıkarmasını siklemiyorum. ben kimim ki amk? benim adımı soyadımı, ne dediğimi işlese nolur, işlemese ne olur? muhittin topalak from kazlıçeşme yani. ama siz benim gibi mal olmayın.

    edit: bu edit şahsi cevap içerir, okumasanız da olur. bozo1 nickli şahıs mesaj alımına kendini kapatıp bana bb'nn güvenlik konusunda apple ve android gibi veri çalma yoluna gitmediğini bu nedenle piyasadan zorla el çektirildiğini söylemiş(gerçi sonra girdisine de eklemiş). bu tamamen yanlış bilgi. aksine bb belki de en güvenilmezdi, çünkü her yere bilgileri veriyordu, sadece us değil. kendisi kaynak olarak da açılmayan bir medium.com linki vermiş. why bb failed tarzı. buna da cevap aşağıda. okuyup mesaj atarsa silerim editi.

    bb android cihazlar üretti bir süre. el çektirilme falan yok ortada.

    bu why bilmem neler kişisel görüş. nokia ms'te diretti battı mesela. o da mı gizliliğin ihlaline uymaması nedeniyle battı? hayır. şirketler yanlış adımlar atıyor, batıyor.

    bakın şurada da ne diyor, bahsettiğiniz gibi bir data güvenliği yok. bb servislerine erişim, sms/e-mail okuma falan hepsi var. 2013'te bb'lerde android yok. 2015'te geliyor.
    https://en.wikipedia.org/…#security_agencies_access

    hatta obama'nın güvenlik konusunda uyarılmasına rağmen bb kullanmaya devam ettiğini söylüyorlar. obama 2016'da başkanlığı bıraktığında bb android'e yeni geçmişti(ilk bb android cihaz kasım 2015'te çıktı).

    yani iddia ettiğiniz gibi bir durum yok ortada. bb os'de cayır cayır güvenlik konusunda ödün veriyordu.

    çapraz okuma önemli, gidip tamamen şahsi görüş içeren bir tane blog haberine güvenip aa bunun aslı astarı var mı, yok mu öğrenelim demeden inanmayın.
6807 entry daha
hesabın var mı? giriş yap