• (bkz: olası iran abd savaşı)
    (bkz: amerika-iran savaşı)
    (bkz: 2019 amerika iran olası savaşı)
    (bkz: abd'nin olası iran işgali)
    (bkz: abd'nin iran'a askeri harekat düzenlemesi)
    (bkz: abd'nin iran'a askeri müdahalesi)
    ...

    daha başlık ekleyeyim mi? hiç mi aramıyorsunuz anlamıyorum ki...

    edit: imla ve kavram değişikliği.
  • türkiye'deki islamcıların amerika'nın tarafını tutacağı savaş olacaktır.

    çünkü hiç şaşmaz, amerikan hangi müslüman ülkeye dalarsa bizim müslimler amerika'nın tarafını tutarlar.
  • umarım buralar değerlenmez diye düşündüğüm savaş ihtimali.
  • cikacakmis gibi duruyor.

    aramco'ya yapilan saldiriyi iran'in yaptigi iddia ediliyor ama tahminim olayin iran'la bir alakasi yok.
    suud'larin bok yemesi.

    soyle, suud'lar, israil ve abd yillardir tamamen ayni seritte yuruyen devletler. ortadogu'da tek hakim olmak istiyorlar.
    iran, yillardir kendisine bir saldiri olmayinca yine bilimsel gelismelerde aldi basini yurudu. adamlara yillardir uygulanan bir ambargo var buna ragmen yavas yavas ilerlemeye devam ediyorlar.
    suud'lar bu durumu sevmiyorlar tabi ki ve surekli bir munakasa ciksin istiyorlar.

    iran er ya da gec kendisine saldirilcaginin farkinda.
    o yuzden arka planda teknolojik savas muhimmati gelistirmek istiyor. o yuzden nukleer enerji uretmeye calisirken bir yandan da nukleer baslik uretmeye calistilar. kendi gorusum hata ettiler, uzun zamandir un'den, avrupa'dan ve diger ulkelerden takdir topluyorlardi.
    yakalaninca, tekrar bir ambargo yediler. sonrasinda tamam nukleer silah uretmeyecegiz diyip ortami yumusatmaya calistilar. o bile epey yardim etti kendilerine.

    yalniz daha sonra, adamlar 2 adet suud gemisine el koydular. tabi basin direkt olarak iran suud gemilerine el koydu diye lanse etti ama arkasinda baska bir sebep oldugunu dusunuyorum.
    adamlarin bir yandan tansiyonu dusurmeye calisirken bir yandan artirmasi mantikli durmuyor.
    simdi de suud'larin petrol kuyularina saldiri olmus; iran biz yaptik demedi, onun disindaki herkes iran yapti diyor.

    iran'a guvenilir mi? guvenilmez
    ama olan biten mantikli durmuyor...

    ikincisi, suud'larin petrolu amerika'ya gitmiyor.
    trump kactir net petrol ihracatcisiyiz diye konusup konusup duruyor. yani yanan kuyularin aslinda abd'ye bir zarari yok.
    aksine yarari var, cunku suud petrolunun en buyuk musterisi cin. suud petrolunun fiyatinin artmasi hem cin'i zora sokmus olacak, hem de abd'nin sattigi petrolun fiyatinin daha rekabetci olmasini saglayacak. yani abd bu saldiridan 2 turlu kar ediyor.
    durum boyle olunca, sanki ortadogu'da bir tasla 3 kus vurulmaya calisiliyormus gibi duruyor.

    ayni zamanda da abd'nin herhangi bir savasa girmesi abd acisindan cok kotu. hele ki kendi acisindan cok bir getirisi olmamasina ragmen.
    trump bile olsa yer mi boyle bir sey yapmaya zannetmiyorum.
    bir kere demokratlarin elindeki kongre hayatta izin vermez; executive order'la (khk gibi bir sey) olmasi lazim.
    ekonomi zaten zayifliyordu, cok feci bir sekilde patlar.
    seneye baskanlik secimleri var, boyle kirilgan bir ekonominin altina dinamit surmesi baskanligi demokratlara hediye ettigi anlamina gelir.
    sonrasinda pelosi adami baskanligindan sonra sirf yargilayalim da hapislerde curutelim diye impeach etmek istemiyor. hatta bu konuda 2-3 ay once demokratlar birbirine dustu.

    yani bu kadar negatif etkisi olacakken trump'in mecbur kalmadan boyle bir seyin icine girmesi de mantikli durmuyor.
    olaylarin arkasinda su anda gorulemeyen bir sebep olmasi lazim; mantikla bakinca butun olanlar suud'lar tarafindan organize ediliyor gibi duruyor ama izleyip gorecegiz.

    artik ileriki zamanlarda ak kasik kara kasik belli olacak.
  • bugüne dek, "kuzey kore-g.kore&abd", "pakistan-hindistan", "hindistan-çin" arasında yaşanan anlaşmazlıklara ve ufak çaplı çatışmalara insanlar "3.dünya savaşı geliyor" diye tepki verirken çok net "geçiniz" diyordum. (mevzubahis başlıklarda nickimle aratıp bulabilirsiniz şimdi uğraşamadım.)

    ama iran-abd meselesi çok daha ciddi.
    trump 2016'dan beri (seçim kampayasından beri) bunun temellerini atıyor.
    avrupa ülkelerinin desteklediği ve bozmak istemediği nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti.

    tabii abd olmadan anlaşmanın bir anlamı yok, bir de abd anlaşmadan çekildiğini (bkz: iran nükleer programı) ve iran'la ticaret yapan şirketlere yaptırım uygulayacağını söyleyince diğerlerinin iran'ı yalnız bırakmaktan başka çaresi kalmadı.

    iran'ın ekonomisi berbat. tek çaresi saldırganlaşmak kalıyor... abd iran'ı buna mecbur etti, yani abd resmen savaş istiyor.
    iran da uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini söyledi. (nükleer başlık seviyesine gelmeleri şu andan itibaren 3 ay alabilirmiş diye okudum.) bu da müdahale için zaman sınırı oluşturuyor.

    burada dengeleyici unsur rusya ve kısmen çin idi. bunların ikisi de iran'dan vazgeçerseler işler karışık.

    bu büyük illa ki projenin adımı falan değil aslında. politikada projeler öyle kağıt üstünde işler gibi işlemiyor, hiçbir zaman da işlemedi. hep adım adım bakılır. iki dünya savaşı bile böyleydi.
    mesele şu:
    iran'ı zayıf gördüler ve fırsat bu fırsatken yararlanmak istiyorlar. bir nevi doğal seçilim. silah endüstrisinin böyle bir savaştan kazanacağının haddi hesabı yok. trump gibi para sevgisi yüksek bir adamın da buna boyun eğmesi anormal değil.

    ırak'a olduğu gibi, iran'ın yanında kimse kalmazsa yem olma ihtimalleri artar. bir gece b-52'lerin bombardıman haberini alabiliriz... şu an dünyadaki en olası savaş bu (kongo iç savaşı ihtimalini vs. kenara bırakıyorum.)
    ancak iran'ın yanında duranlar olursa savaş ihtimali düşer.

    yine de böyle bir savaşın geleceğini, önden asker yığma haberleri ve meclislere gelen tezkereler ile anlarız. şu an için mesele o raddeye gelmedi.
  • cikmaz gibi geliyor.

    trump klasik tuccar-mafya. askeri ve ekonomik olarak aba altindan sopa gosterip istedigini alma gayesi guduyor. karar verdi de son on dakikada iptal etti benzeri haberler de tezgahin bir parcasi.*

    iran savasi, abd icin her acidan maliyetli olur. vekalet savasindan devam ederler en fazla.

    *edit, sizan maillerde de hikaye oldugu belirtilmis;

    https://www.artigercek.com/…p-dunyayi-nasil-goruyor
  • amerikanın başındaki kişinin rüştünü ispat etmesi için mutlaka savaşması ve ordudan veya gizli örgütlerden gelecek saldırı taleplerine yer yer *evet demesi gerekecektir.

    yoksa boşuna meşgul etmesindir o koltuğu.

    iş iran olunca nedense hep "süper güç" algısı oluyor.
    fakat iran amerika'nın sıkletinde bir ülke değil malesef.

    bence sakın çıkmasın böyle bir savaş ama çıkarsa,

    abd orantısız güç kullanır kötü olur

    abd'nin bir yeri işgal etmeye çalışması, temizlik operasyonu yapması başka bir şey,
    2 ülkenin bir alanda savaş halinde olması başka bir şey.

    savaş halinde abd ordusunun karşısına dünyada en fazla 2-3 ordu çıkabilir.
    ve bence iran bunlardan birisi değil. teknolojik olarak en az 20-30 yıl kadar geriden geliyorlar.

    amerika için savaş aynı zamanda fuar ve satış etkinliği olduğu için en son ürettiği her türlü teknolojik silahla sahneye çıkacaktır amerika. tüm yeteneklerini gösterecektir.
  • körfez ülkelerinin de katılımıyla bir deniz savaşına dönüşme riski bulunmaktadır. bugün fujairah'da 4 ticari gemiye sabotaj düzenlendiği açıklandı.

    batı basınında 2 senaryo var. birincisi iran'ın 5 etnik bölgeye bölünmesi. (sıkar) ikincisi rejim değişikliği için bastırmak. (olası) şu anda rejimin eli kolu bağlı. ambargo listesinden türkiye dahil 5 ülkenin çıkmasıyla petrollerini satabilecekleri bir ülke kalmadı. ve ülke dışında, içinde rejim değişikliği için çalışacak milyonlarla iranlı var. sadece uae'de iran'da kaçmış yüz binlerce iranlı var.

    muhtemelen deniz savaşıyla sınırlı kalacak bir emperyalist müdahale olacak. belki de içeriye bir hava harekatı. suud, katar, uae de savaşa çekilecek. israil de dolaylı olarak, tabii.

    körfez yanacak yani. on binlerce insan ölecek. türkiye nötr kalır. bir ihtimal katar'ı korumak için savaşa girer. o zaman istanbul seçimleri yerine bambaşka şeyler konuşuyor oluruz. konuşmayı hayal bile etmeyeceğimiz şeyler.

    neyse, son tahlilde, büyük bir çatışma olsa bile, bunun bölgesel olarak sınırlı kalacağını düşünüyorum. abd fazla ileriye gidemeyecektir, deli gibi silahlanmış arapları bilemiyorum. ama o da bir yere kadar.
  • hala amerikanın savaşacağına inanlar var. adam bukadar davarı bulmuşken niye savaşsın, kendisi yerine savaşacak enayi dolu (bkz: suriye iç savaşı)
  • çöl tilkisi operasyonu benzeri bir operasyonla iran’ın limanları, sanayi ve askeri merkezleri vurulur, bunun üstüne iran da körfez ülkelerini inletir füzelerle. bunu abd ister ama israil’in güvenliğini sağlayacaklarından emin olmaları lazım. çünkü arabların koruyucusu olacak ve daha iyi çökecek. ama karadan bir operasyonun ekonomiye ve iç siyasete etkilerini aşamaz göze alamaz. onlar gururu kırılmış ve aşağılanmış bir iran isterler ayrıca. kenetlenen bir iran değil. karadan girerseler ağzına eritilmiş altın dökülmüş crassus ile aynı kaderi paylaşabilirler.
hesabın var mı? giriş yap