• a- amerika birlesik devletleri'nde ogrenim goren bir insan olmak.

    ornek:

    - hilal teyzenin oglu ahmet amerika'da okuyormus essogluesek, sen bilgisayar basinda tembellik yapiyorsun!

    buradaki "ahmet" amerika'da ogrencidir.

    b- sonra efendim, amerika'da ogrenci olarak bulunmak vardir.

    ornek:

    - ceylan teyzenin oglu emre arkadaslari ile okul tatilinde amerika'ya gitmis essekkafa, sen yaz tatilini karanlik odada bilgisayar basinda tembellik yaparak gecir!

    buradaki "emre" amerika'da ogrenci olarak bulunmaktadir, arkadaslari ile gezi yapmaktadir.

    c- ha bir de, ismi amerika ile baslayan bir egitim kurumunda ogrenci olmak vardir..

    - asiye teyzenin kizi ceren amerika'da isletme fakultesinde okuyormus a gerizekali oglum benim, sen o aptal kiz arkadasin ile karanlik odada diablo oyna!

    buradaki "ceren," ismi "amerika" olarak kisaltilmis "amerika universitesi isletme fakultesi"nde ogrencidir.
  • cok zor bir olay.*.hersey turkiyeye gore cok pahallidir, ne yapilicagi sasirilir, cimrilik yapilmak istenmez, calismak zorunda kalinir, calisilir gudik bi iste az bir para alinir..araba almak istenir cunku amerikadir orasi herkesin arabasi vardir..16 yasindaki velet arabaya binerken senin otobuslerle savasman uygun olmadigi dusunulur..ama simdi kime guvenilicektir nerden araba alinicaktir bilinmez..ne yapmali ne yapmali derken birturk karsiniza cikar..arabasini size satar..araba alindiktan 2 gun sonra yolda kalinir..bir anda kafada simsekler cakar "ulan sen turke guvendin" denir icten..kendine kufredilir..bir turke guvenilmeyecegi (hele amerikada)bir kez daha anlasilir..eski araba sahibi aranir, kufredilir, araba geri verilir sonra bir kez daha yuzune kufredilir karsidaki "abi valla bilmiyodum" der..sonra bir de dersler basa beladir..donem biter, donem baslar..dersler secilir..baslarda ulan hangi dersi alcam nasil mezun olcam bu okuldan denir..dusunulur dusunulur sonra ruyada mezun olamadiginizi, babanizin annenizin size pis bakislari gorulur..sabah kalkilir huzunlenilir.."ulan niye geldim bu boktan memlekete" denir..birkac gun gecer birkac iyi insanla tanisilir..kanka yapildiigi sanilir..birkac gun gecer kankalar aramaz sormaz anlasilirki amerikalilara guven olmaz, kanka olmaz..ulan be olunur.."nerde benim guzelim arkadaslarim" denir..gunler gunleri, haftalar haftalari kovalar...birgun bir hatun kisiyle tanisilir..ama birkez amerikalilar guvensizlik vardir..hatun kisi amerikali oldugundan biraz soguk davranilir..ama hatun kisi cok sicak kanlidir..sonra dusunulur tasinilir..onun oburleri gibi olmadigi dusunulur.."umarim yanilmam." denilerek hatun kisiyle yakinlasilir..cok guzel gunler gecer..artik hatun kisiden baska kimseyle zaman gecirilmiyodur..bir dakika bile onsuz olunamiyordur..hatun kiside oyle dusunuyo sanilinir..bir tatilde memlekete donulur..tatilden sonra geriye donuldugunde hatun kisi aranir, ucaktan inilir inilmez..ama amerikali hatun kisi amerikaliligini konustumustur..hayatta ilk defa boynuz yenmistir..belki daha oncede yenmistir ama ilk defa ogrenilmistir..bir cokuntu, bir deprem..kelimelere sigmayacak bir uzuntu yasanir..ne yapmalidir..en iyisi sosyal olmamak, kimseyle yuz goz olmamaktir..birkac hafta boyle gider..sonra unutulur diger butun kizlar gibi amerikali hatun kisi..biraz zaman gectikten sonra baska bir hatun kisi bulunur ve mutlu bir hayat surdurulur..ders calisilir, bir yerde para kazanmak icin calisilir, hatun kisiyle ugrasilir..ve bir suru ugras gerektirir amerikada okumak icin..sabir ister..beklentileri karsilamak icin calismak gerekir..amerika filmlerdeki gibi degildir, gelmeden onceki dusuncelerle tamamen zittir..amerikan kulturune alisildiktan sonra guzel gecen gunler, haftalar, senelerdir amerikada ogrenci olmak..****
  • bir odul mu yoksa surgun mu amerikada ogrenci olmak?nicelerimiz evimizden, ailemizden kopup geliyoruz , ideallerimiz ugruna.turkiye'de ki hayatimizdan fedakarlik ederek,sevdiklerimizle paylasacagimiz zamandan calarak geliyoruz amerika'da ogrenci olmaya.arkadaslarimizin, ailelerimizin umudunu koyup geliyoruz valizimize.anneler gozu yasli kaliyor geride, babalarin gogsu kabariyor cocugu buyuk adam olacak diye.ogrenci oluyoruz amerikada kolay degil , basliyoruz marotana.sisteme, insanlara, kulture alismakla geciyor ilk gunler.yeni bir ulkenin heyecani ve onu kesfetme istegi ilk gunleri toz pembe yapiyor.zamanla kayboluyorsun o yogun tempoda.araba almasi, sigortasi, social security number almasi,yavsak bir amerikan aksani,insanlarin sadece bireysel bir hayat surmesi ve yuzeysel iliskileri,yemekleri, hersey ustune geliyor bir anda. turkiye'de yasanan guzel anlar gelmeye basliyor gozune bir bir.bayram oluyor evi ariyorsun, annenle babani evde yanliz otururken buluyorsun.garip hissediyorsun, suclu hissediyorsun kendini onlari yanliz biraktigin icin.adetlere ve goreneklere olan saygin artiyor uzakta.amerikanin yozlasmisligini gorup, bir kez daha gulumsuyuyorsun iyiki turk'um diye.bir kaos yasiyorsun.haftasonu clubbin ,haftaici ders.bir yandan turk insaninin sicakligi, bir yandan amerikan insanin katiligi karisiyor bedenine.degisiyorsun.yaz tatili geliyor , yurda donme zamani.tek tek ozenle secip,hediyeler aliyorsun tum aileye.halbuki onlar icin en buyuk hediye sensin donusun, bunu bilerek mutlu oluyorsun.ucakta dusunmeye basliyorsun derinden, turkiye ozlemi, bir korkuya donusmeye basliyor.adapte olabilir miyim diyorsun:ailenle yeniden ayni evde bir misafir olarak yasamaya, insanlarin gurultusune, trafige, kurallarin son derece iyi ihlal edilmesine, yolda laf atilmasina, arkadaslarinin bir cogunu ise baslamis veya evlenmis gormeye vs.sonra ucaktan iniyorsun ve inanilmaz bir sevgi seni karsiliyor,guven duyuyorsun ulkende oldugun icin.ve alisiyorsun.
  • uzun sureli bir tatile cikmisim hissi yaratan oyuncak
  • biraz kültür şoku yaşamak biraz memleket hasreti çekmek ve daha sonra tamamıyla kendini derslere vererek bu duyguların hepsini unutarak aptal öğrenci arkadaşlarını sınıf içinde diskalifiye etmek..
  • mantiyi, kebabi ozlemektir. ucuz sigarayi mumla cirayla aramaktir*. turk olamayi daha bi benimsemek, daha bi ozumsemektir. birbirine her durumda kazik atmaya alismis amerikali* gibi olmamaya calismaktir. kahveyi hayatin bir degismezi yapmaktir. sahte kimlik arayip bulmak, kullanirken yusuf yusuf olmaktir. internetten gunde 300 sarki cekmek, yarim saatte film indirmek gibi absurd kavramlarla tanismaktir. am cennetine geldim zannedip saglam bir hayal kirikligi yasamaktir. camasirlari bizzat yikamak, bireysel bir cabayla odanin tozunu almaktir. sacma sapan sorulara* maruz kalmaktir. para kazanmak icin calismaktir. gonul eglendirmek, sonra da hesap vermemektir. kafaya eseni yapmak, sorumsuzlugun dibine vurmaktir. elde sigara, guzel muzik esliginde sabahlamaktir. final haftasinda geceyle gunduzu birbirine sokmaktir.

    kisaca, yerine gore cinnet gecirmek, yerine gore eglenceden olmektir.
  • en iyi universitlerden birinde bile olsan, istedigin egitimi istedigin sekilde bile alsan, zamanla nefret edecegin, milliyetcilik duygunu en ust seviyeye cikaracak, birdaha asla vatanimdan ayrilmayacagim egitim ikinci planda onemli olan benim mutlulugum dedirten durum
  • bir yandan hedeflerini basaracak olma duygusunun verdigi mutluluk, diger yandan namuslu insan arayip bulamamanin verdigi burukluk...
  • amerikada ogrenci olmak, guzel $ans + ortamin dogru kullanimiyla enfes sonuclar verecektir.
    diploma -> networking -> i$ -> para*->
    $ik a. ulkeye donu$* -> dolce vita
    $ik b. abd'ye yerlesme -> dolce vita

    bu a$amalardan gecerken kultur $oku ve yanlizlik cabuk a$ilmalidir. bunun icin bu alemde ya$ayanlarin da kanli canli insanlar olduguna odaklanmak yeterlidir. (arkadas/sevgililerini tanismadan secersen namussuza da denk gelirsin serseriye de.)

    eger egitim alinan okul/bolum genel ortalamanin cok altinda degilse oldukca emek vermek gerekir okula. calistiginin karsiligini alirsin* ama amerikalilar salak demeyi tercip edilip kic buyutulurse, ebenin yorulmasi yuksek ihtimaldir. amerika, 'e$$ek gibi cali$mak' demektir. ya pa$a pa$a binlerce dolar tutan okul ve ya$am masraflarini kendin kar$ilarsin, yada bo$ zamanlarinda savsaklamadan calisip haftada $300-$500 kazanirsin.

    ozet olarak; bu sistemi anlarsan kral olabilirsin, ama onu ele$tirmeye yetecek zamanin varsa, yakin zamanda ulkene geri doneceksin demektir.***(bkz: bye)
hesabın var mı? giriş yap