• 2 yıllık sınav + staj/observership/research + match dönemi sonunda mümkün olan hadise. yorucu olsa gerek; ve bu 2 yılın sadece sınav+match maliyeti 10 bin dolara yaklaşmakta yani epey para da lazım.

    cerrahi yapmak istemeyen (psikiatri, dahiliye, çocuk vs isteyen) doktorların denemesi gereken bir süreç.
  • ilgilenenlerle çok şey paylaşabileceğimiz bir konu.

    uzmanlık sürecimi yapmadım, hatta başvurmadım bile. ancak uzmanlık demenin usmle olmadığını kavramak gerekiyor. yüksek bir usmle puanı şart değil ama elzem diyebilirm. gerçi ecfmg ve kimi amerikan tıp eğitimi örgütlerinin son toplantısına dair yayımlanan yazılarda (kaynak istemeyin bir yerde karşıma çıktı hatırlamıyorum şimdi) önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte puan usulünün kaldırılma, geçti kaldıya dönüştürülme ihtimali var. yazıda şöyle bir kısım vardı;

    "...öğrencilerin (yabancı mezunlar) tıbbi prensipleri öğrenmekten ziyade sınava odaklanmaya başladıkları gözlemlenmiş, sınavın seçiciliğine dair kaygılar oluşmaya başlamıştır..."

    affferim çok güzel gözlemlemişsiniz. gerçi bizim buradaki ösym yök gibi kurumların bunu gözlemlemek için gerekli vasıfları bile yok. neyse, konu bu değil. şu an puan sistemi var hala. dolayısıyla usmle sınavına iyi çalışın. tus gibi çalışması zor bir ezebere dayalı değil, ancak müthiş disiplinli çalışılması gereken bir sınav. 1. sınıfta öğrendiğiniz bilgiyi internlükte öğrendiğiniz pratik uygulamalar üzerinden çok rahat sebep sonuç ilişkisi ile sorabilirler. vizitlerde asistanların cevaplaması gereken soruları kendimin usmle çalışarak mezun olurken "zaten bilmemiz gereken bilgiler olduğunu" şaşırarak gördüm (sarsıldım). bir o kadar da çöp bilgi öğrendiğimiz için bunları bizim açımızdan ayıklaması zor. birer örnekle açıklayalım:

    gerekli bilgi örneği 1: pürin metabolizmasının çalışma prensibi
    karşınıza çıkacak soru: crohn hastalığına yönelik şu şu tedaviyi almakta olan ve takip edilen hasta hangi ilacı kullanmamalıdır? (soruyu kısalttım, teşhisi sizin koyduktan sonra hangi ilacın kontraendike olduğunu tespit etmeniz gerekiyor.)
    cevap: pürin metabolizmasını inhibe eden ilaç, bu durumda kontraendikasyon oluşturuyor.

    gereksiz bilgi örneği 1: serviks kanserinin tnm evrelerini ezberleyin.
    bilmeniz gereken bilgi örneği: kişinin cinsel yaşamı, yaşı ve yaşam tarzına göre serviks kanserini nasıl önleyebileceğiniz hakkındaki her şey.

    sanırım türkiye'den gitmek için günümüzde oluşan ekonomik şartlar itibariyle bir miktar birikim yapıp gitmek şart gibi. geleceğimize ülkemiz tarafından yapılmayan yatırım sebebiyle, bir belki iki sene elinizi sıkıp türkiyede çalışmak mantıklı olabilir. hem zorunlu hizmet sürenizi de doldurmuş olabilirsiniz böylelikle.

    yapanların deneyimleri, yapacakların niyetlerini bir yerde buluşturmak çok güzel olabilir. zira amerika'da birbirimizle rekabet etmiyoruz, çinlilerle, pakistanlılarla, araplarla yarışıyoruz daha çok.
  • usml adlı sınava girilmesiyle yapılabilecek uzmanlıktir. ayrıca bu sınavın aşamalarından biri amerikada yapılmaktadır. oraya gitmeniz gerekmekte.
  • hakkında şöyle #93326135 bir whatsapp iletişim grubumuz var. ilgilenenler bakabilir.
hesabın var mı? giriş yap