• başlık "amerikan edebiyatının okunması gereken 25 klasik eseri" olmalı iken malum sınıra takıldı. new york public library, amerikan edebiyatında okunması gereken kitapları listelemiş. şanslıyız ki kitaplar büyük bir oranda çevrilmiş durumda. kaynak

    betty smitha tree grows in brooklyn (bir genç kız yetişiyor)
    francie nolan adında bir genç kızın büyüme serüvenini anlatan kitap smith'in güzel anlatımı ile bizi bir genç kızın yüzleştiği durumlar ile baş başa bırakıyor ve genç bir kızın 20.yy'daki hayatına tanık olmamızı sağlıyor.

    mark twainthe adventures of huckleberry finn (huckleberry fin’in maceraları)
    önce tom sawyer'da gördüğümüz haylaz huckleberry finn'in maceralarına tanık olduğumuz kitap ayrıca bize amerikan ırkçılığını gösteriyor. kitap amerikan müfredatında olduğu için pek çok amerikalının aşina olduğu bir eser. ayrıca (bkz: mark twain/#74529958)

    ayn randatlas shrugged (atlas silkindi)
    kapitalizm'i aşığı rand, distopik bir amerika'yı bize anlatıyor. incil'den sonra amerika'yı en çok etkileyen düşünsel kitaplardan biri olduğu kabul ediliyor.

    kate chopinthe awakening (uyanış)
    önemli bir feminist eser olarak kabul edilen uyanış, bir kadının 19. yy'da evlilik bir dışı yaşamasını ve kocasından bağımsızlığını kazanmasını konu alıyor. çıktığı dönemler konusu ve ele alışı ile çok eleştirilse de giderek önemli bir kitap haline geldi.

    emily dickinsonthe collected poems
    özellikle şiir sevenlerin okuması gerektiğini düşündüğüm kitap, dickonson'ın ingilizceyi nasıl kullanabildiğinin bir kanıtı. toplam 1800 şiiri bulunuyormuş.

    alice walkerthe color purple (renklerden moru)
    pulitzer ve ulusal kitap ödülünü aynı anda kazanan kitaplardan biri. zenci bir kadının hayatını, zorluklarını, ırkçılığı konu alıyor. steven spielberg tarafından filmi yapıldı.

    arthur millerthe crucible (cadı kazanı)
    arthur miller'ın oyunu olan kitap adı üstünde salem'de gerçekleşen cadı mahkemelerini konu alıyor. amerika'da olan bağnazlığı, şiddeti ve zulmü anlatan eser ardıllarını oldukça etkilemiştir.

    ray bradburyfahrenheit 451
    distopik itfaiyecilerin kitap yaktığı ve kitapların yasak olduğu bir gelecekte geçen kitap kendi de bir itfaiyeci olan guy montag'ın değişimini konu alıyor. nedense bu sıralar türkiye'de oldukça popüler. şöyle bir neden okumalıyım videosu bile var.

    edgar allan poethe fall of the house of usher and other tales (usher evinin çöküşü)
    poe'nun bir kaç hikayesini derleyen bu kitap, korku edebiyatının zamanında değer görmeyen yazarı poe'nun kasvetli, ilginç, hüzünlü dünyasını gösteren güzel bir kitap. ancak tabii derleme bir kitap yerine pekala toplu eserlerini de alabilirsiniz. ayrıca(bkz: edgar allan poe/#74931369)

    john steinbeckthe grapes of wrath (gazap üzümleri)
    pulitzer'i ve ulusak kitap ödülünü kazanan bu kitap 1930'larda amerika'da olan ekonomik krizi konu alıyor. fakir bir ailenin yolculuğunu konu alan bu kitabın ardından steinbeck, nobel ödülünü de kazandı.

    edith whartonthe house of mirth (keyif evi)
    henüz dilimizde olmayan bu kitap, bir genç kızın zengin olabileceği birini aramasını konu alıyor. zengin halası ile yaşayıp bu yaşamını sürdürmek isteyen kızın sosyetik sınıf içinde yaşadıklarını konu alıyor. bir de filmi bulunuyor.

    jacob riishow the other half lives
    yine dilimizde olmayan bir kitap olan how the other half lives, 19. yüzyılın sonunda new york'ta yaşayan işçi sınıfın kötü hayatını göstermek için hazırlanmış bir çalışma. içerisindeki bir çok fotoğraflar, istatistikler, çizimler ile bu hayatı gözler önüne seriyor.

    maya angelouı know why the caged bird sings (kafesteki kuşun neden öttüğünü biliyorum)
    maya angelou'nun otobiyografisi bize büyük bunalım zamanını, ırkçılığı, cinsel saldırıları ve siyahi bir kadının ayakta kalmasını konu alıyor.

    harriet jacobsıncidents in the life of a slave girl
    henüz çevirisi olmayan bir otobiyografi olan kitap, 1800'lerde zenci kadın kölelerin yaşadığı zorlukları, taciz ve tecavüzü, çocuklarının nasıl satmaya zorlandıkları gibi konuları ele alarak bize kölelerin neler yaşadığını anlatıyor.

    ralph ellisonınvisible man (görülmeyen adam)
    ulusal kitap ödülünü kazanan kitap, siyah bir adam olmanın, o dönemdeki toplumda, görünmez bir adam olmak olduğu gözler önüne seriyor. yine ırkçılık üzerine yazılmış bir amerikan klasiği.

    upton sinclairthe jungle (şikago’nun mezbahaları)
    chicago'ya gelen göçmen işçilerin yaşadığı dramı konu alan kitap, kötü iş koşullarını, işçilerin sefilliğini konu alıyor. bu kitabın ardından hükümet, halk tarafından işçi koşullarını iyileştirme ve araştırmaya zorlandığı için önemli bir yeri var. hala kötü iş koşulları ve yemek güvenliği/sağlığı yasaları söz konusu olduğunda referans gösterilen bir eser.

    walt whitmanleaves of grass (çimen yaprakları)
    walt whitman'ın hayatı boyunca yazdığı şiirleri içeren kitap, 400'den fazla şiiri içerisinde barındırıyor. amerikalı olmak ne ifade ediyor gibi konuları içeriyor.

    stephen cranemaggie a girl of the streets (sokak kızı maggie)
    günümüzde amerikanın en önemli realistik (gerçekçi) romanlarından biri olarak kabul edilen kitap, new york gecekondularında yaşayan maggie adında bir kızın 19. yüzyılda geçen hikayesini anlatıyor.

    jack kerouacon the road (yolda)
    beat kuşağının en önemli eserlerinden biri olan on the road, jack kerouac'ın amerika'daki fiziksel ve ruhsal yolculuğunu konu alıyor. annesinin daktilo ile temize geçtiği roman * bana kalırsa her gencin okuması gereken kitaplardan biri.

    henry jamesthe portrait of a lady (bir hanımefendinin portresi)
    ısabel archer'in amerika'dan avrupa'ya halası tarafından getirilmesi, ona uygun bir eş bulmasını ve ana karakterimizin bunu özgür olmak için bu fikre direnmesini konu alıyor.

    tim o’brienthe things they carried (taşıdıkları şeyler)
    kitap, o'brien'ın vietnam savaşındaki deneyimleri ve yine savaş sırasında olan diğer hikayeleri derliyor. farklı hikayeler ve deneyimler ile savaşı bize gösteren bir eser.

    zora neale hurstontheir eyes were watching god (tanrıya bakıyorlardı)
    harlem rönesansı'nın önemli isimlerinden biri olan zora neale hurston, janie crawford karakterinin bir kaç evlilik ile kendini keşfetmesini konu alıyor.

    harper leeto kill a mockingbird (bülbülü öldürmek)
    capote'un biricik arkadaşı ve aslında gazeteci olan harper lee'nin başlarda tek kitabı olan (ancak geçtiğimiz yıllarda devamını yazdığı) to kill a mockingbird, amerika'daki ırkçılığı anlatan en önemli eserlerden. tecavüz ile suçlanan bir zencinin kitabın ana karakterinin avukat olan babası tarafından savunulmasını anlatıyor.

    kurt vonnegutslaughterhouse-five (mezbaha no 5)
    kendi ikinci dünya savaşı sırasında dresden'in bombalanışını gören kurt vonnegut, billy pilgrim isimli karakterin yaptığı zaman yolculuklarını anlatıyor.

    henry david thoreauwalden
    büyük bir kapitalizm eleştirisi olan walden, bir amerikalının sadeliği, doğallığı yeniden nasıl bulmaya çalışmasını konu alıyor. çok güzel bir eleştiri olan kitabı ünlü film ınto the wild'da da görmüştük.

    ekleme : altta yazar çalıntı olduğunu yazmış. hayır, ancak aynı yerden aldığımız doğru. içerikleri karşılaştırıp bir yerden kopyalama olmadığı görülebilir. okumadan yazılmış bir yorum. kendisine de aynısını söylesem de cevap verme ihtiyacı bile hissetmedi. kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.
  • içeriğin orijinal hali aşağıdaki internet sitesindedir.

    https://kayiprihtim.com/…kan-edebiyati-klasik-eser/

    ayıp bence.

    millet de favoriliyor, çalıntı içeriği teşvik ediyor. ne diyeyim.

    edit: kaynağı birileri çalıntı içerik olduğunu söyledikten sonra eklemek de moda oldu.
  • gerçek liste burada. ernest hemingway ve jack london eserleri olmayan liste mi olur?
    en iyi amerikan romanları
  • amerikan edebiyatından 25 önemli eser çıkmaz diyenler de varmış, bu vesileyle görmüş olduk. neye dayanarak böyle laflar ediliyor, anlamak güç. sırf faulkner külliyatını koysan listenin yarısı dolar. korkunç edebiyat geleneği olan bir coğrafyadan bahsediyoruz. o yüzden amerikan edebiyatına laf ederken en az iki kez düşünün derim.

    listeye gelirsek bence de içinde ayn rand başta olmak üzere epey çer çöp kitap var. yine de birçok büyük ismi atlamalarına rağmen kurt vonnegut'u unutmamaları şaşırttı.
  • önemli eksikleri olan bir liste. bazıları yazılmış zaten.
    kanımca listenin ilk başında olması gereken, sadece amerikalıların değil tüm insanlığın epiği olan (bkz: moby dick) gözden kaçmış.

    listede kınadığını tek isim ayn rand'ın eseri. çok okunması bir eseri klasik yapmaya yetmez.
  • "moby dick yok, bartleby yok, ne var lan it" dediğim liste.
    hatta yanardağın altında bile yok...
    olmamış. otur, sıfır...
    hatta madde 22 bile yok...
  • hangi ruh haliyle okuduguna bagli olarak degisebilecek ve kimsenin "ahanda bu 25 kitap en iyisi" diyerek bunlari siraya dizecek yetkinlikte olmadigini dusundugum listedir.

    bir de internete yukledigin bir seyden medet ummayi gecmemiz gerektigini artik ogrenmemiz gerekir herhalde.
  • bu listeyi ben hazirlasaydim wharton ya da chopin'den birini çikarirdim. tematik olarak çok benzerler. rand'ı kesin cikarirdım, edebi bir değeri yok daha çok felsefesini beğenen beğeniyor. bir de color purple varken ve ustelik bir tane bile toni morrison eseri koyulmamisken harriet jacobs'a yer vermezdim bu listede. son olarak to kill a mockingbird biraz abartilmiş bir eser. evet kötü değil ancak 25 kitaplik bir listede yer alacak kadar iyi mi emin değilim.
    çokça yazıldığı gibi moby dick bu listeye birinci en kötü ikinci sıradan girmeliydi. the old man and the sea de mutlaka olmalıydı. aynı geleneğin devamı olan mccarthy'nin blood meridian'ı muhteşem bir roman olsa da bir güney gotiği klasiği olarak flannery o'connor'dan a good man is hard to find seçkisi sanırım daha uygun bir eser olurdu.
    modern american tiyatrosunun kurucusu sayilan eugene o'neil'den bir eser mutlaka olmalı. ikici bir tiyatro eserine yer kaliyorsa zenci bir yazar belki lorraine hansberry'den a raisin in the sun koyulabilir.
  • öhm, (bkz: t. s. eliot).
  • moby dick ve blood meridian'ın olmadığı bir liste ciddiye alınmamalı. 1-2'de bunları yazan amerikan edebiyatı listelerini ciddiye alın.
hesabın var mı? giriş yap