• çok ilginç bir konu bu. fakat benim için ilginç olan buradaki doğru bildiğimiz şeyin değişme ihtimali değil. değişse bile çok önemli bir değişiklik olmaz benim açımdan, geçtiğimiz yıllarda halil inalcık osmanlı'nın kuruluş tarihinin farklı olduğunu iddia etmişti mesela. bu benim için çok detay bir şey, tabii onun fikirlerine bakmadım tam önemsediğim bir şeyler de olabilir de, demek istediğim ben de amerika'ya colomb'dan önce vikingler gitti diye biliyorum ama emin değilim. başlıktaki iddialar da doğru olabilir, ben tatmin olmadım daha somut bir şeyler, daha açıklayıcı iddialar beklerdim ama mühim değil dediğim gibi, buradan bakınca biraz detay bir konu. benim ilgimi çeken bir kaç entride belirginleşen ama başlığın genelinde sezinlediğim belki de niyet okuduğum kompleksli bir tarih okuma/yazma eğilimi.

    kolomb, dünya tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası. amerika'yı keşfinden bağımsız olarak öyle. çünkü orada sadece gitmek değil mesele, kolomb'un başlattığı süreç sömürgeciliğe koloniciliğe neden olduğu, bir refah birikimine yol açtığı, sanayi devrimini ve kapitalizmi tetiklediği için çok önemli. yoksa tek başına amerika'ya gitmiş olmanın pek de bir önemi yok. yani var elbette de detay bir şey. yoksa kolomb amerika'ya gittiği için değil, böyle bir tarihsel dönüşüme sebep olduğu için önemli. tutup da kolomb'u ya da sömürgeciliği savunacak değilim de, tutup da böyle kompleksli bir bakışla bakıp bunu önemsiz gibi göstermenin alemi yok. özellikle avrupa merkezli bir tarih okuyuculuğu yaptıldığında tarihin en önemli iki üç olayından biridir herhalde, ama avrupa merkezli bakmasan bile ilk 20 olaydan biri dersin. çünkü aslında zaten tarihi avrupa merkezli okumamıza neden olan şey de bu olay. dediğim gibi, eğer fenikeliler gittilerse ayaklarına sağlık, ama çok detay bir bilgi olmaktan öteye geçmez.
  • (bkz: tarih yazıyorum çok güzel)
    (bkz: #106292926)

    herkes bildiği işi yapsa keşke.
  • martin mystere'de işlenmiş olan konu.
  • fenikeliler zamanında amerika kıtasına gitmiş dahi olsa, yanlış bir iddiadır.

    evet, amerika colomb tarafından keşfedilmiştir. orada bir kıta olduğunu "bize", yani keşif döneminde yaşayan toplumlara colomb öğretti. peki, orada yaşayan insanlar ne?

    amerika yerlileri de oraya buradan, yani eski kıtadan gittiler. kimi araştırmalara göre 4 bin, kimilerine göre ise 7 bin yıl önce bering boğazından teknelerle veya buzlu olduğu dönemlerde yürüyerek kıtaya ulaştılar. sonrasında ise birkaç yüzyıl içinde kıtanın tümüne, özellikle daha yaşanılabilir olan güney bölgelerine yayıldılar.

    inkalar, aztekler, mayalar gibi büyük medeniyetler kurmayı başaran bu topluluklar, aradan geçen yüzyıllar içinde "geldikleri yeri" unuttular.

    bizler teknik anlamda amerika'da yaşayanlardan çok daha fazla geliştik. devlet yönetimi ve organizasyon açısından da onlardan çok ama çok ilerideydik. yani 1500'lü yıllarda amerika halklarının en gelişmişlerinin bile sosyal, yönetimsel ve teknoloji seviyesi ancak milattan önceki yıllardaki yunan medeniyetleri seviyesindeydi.

    bu insanların "eski kıta"yı unutmuş olmaları ve bir daha hiçbir biçimde eski kıta ile ilişki içine girmemiş olmaları yüzünden amerika'nın varlığı "bilgisi" kayboldu. evet, onlar için de eski dünya'nın var olduğu bilgisi yitip gitmişti. yitirilmiş bilgi "yok" mahiyetindedir.

    colomb, bu kıtanın var olduğunu bilgisini bize verdi. daha öncesinde oraya bir şekilde gitmiş veya dönmüş olan kimse, bu bilgiyi eski kıtanın geneline yayamamıştı. belki vikingler gelip gidiyorlardı ama, orada bir kıta olduğu bilgisini kimseye aktarmadılar veya aktaramadılar. ama kolomb gitti, kıtayı öyle veya böyle keşfetti, sonra döndü; ispanya'dan ingiltere'ye, çin'den osmanlı'ya herkese bu bilgi ulaştı. işte "keşif" budur.

    yoksa, daha önce vikingler gitti, çinliler bin yıl önce zaten ulaşmıştı vs demek gerçekten saçmalamaktır. çin koskoca bir medeniyet, öküz kadar bir devlettir. amerika kıtasının varlığına dair ellerinde bilgi olsa, sürekli gidip gelirlerdi. adamlar ticaret manyağı zaten, herşeyi yazıp çizen kayda alan muazzam bir medeniyet bu. demek ki gitmişlerse de iplememişler veya yerel düzeyde kalmış, bireysel girişimlerden ibaret bir şey. yazmamışlar, gidip gelmemişler. hadi onlar da unutmuş olsun.

    neyse, az önce iki kıta arasındaki gelişmişlik farkının neredeyse 2.000 yıldan fazla olduğunu söylemiştim. avustralya'nın durumu daha berbattır. yapılan tahminlere göre buraya ilk insanlar 4.000 yıl önce ulaşmış. ama hacı, 4.000 yıl boyunca taş devrinin ötesine geçememişler. metal alet yapamamışlar onca sürede düşünün. hepsini siktiret, yazıyı bile bulamamış koskoca aborjin toplumu.

    buradan konuyu uzaya falan bağlayalım o zaman:

    demek ki, zekanın tek başına varlığı teknik ilerleme için yeterli değil. biz eski dünyada köleliktir, şudur budur vs derken, yani "yata yata düşünecek çok vakit bulduğumuzda" abuk subuk icat yapma peşine düşmüşüz. başka bir sürü sebebi de vardır ama, kim yazacak şimdi.

    neyse, uzayda başka gezegenlerde belki zeki hayat vardır. ama onlar da aborjinler gibi çıktıysa, ki büyük ihtimalle böyledir, beklemeyin uçan daireler yapıyorlar, geliyorlar gidiyorlar diye.
  • yelkenli gemiler olmadan okyanusu nasıl geçtikleri izaha muhtaçtır.

    ayrıca iskorpit hastalığını yenmeleri gerekiyor ki fenike portakalı burada çok işe yarayacaktır kesinlikle.
  • yazili gibi baslayip sozluye donmek gibi, iddia diye baslayip butun her seyi kanit olarak kabule dip gerceklikmis gibi one surmek dogru degildir. o canak ile ilgili gercekligin bile kisa bir google arastirmasi ile bile izaha muhtac oldugu sonucu ortaya cikiyor.

    tipki romalilar'in daha once amerikalarda yerlesim yeri kurdugu iddiasi gibi. ancak bu iddianin temelinde bir arkeoloji ogrencisinin saka yaptigi gibi bir iddia da var. netlik yok. bunu alip kelime oyunlariyla gercek gibi kabul edemezsiniz. sorgulamaniz lazim. yillarca cok konusalan eric von daniken bile saha sonradan cikti, yazdigim bazi seyler uydurmaydi dedi. bakin onun yazdigi seyler halen gercekmis gibi anlatilir.

    neyse suraya kolomb oncesi temas iddialarinin tamamini iceren linki koyalim belki merak eden olur:

    pre-columbian trans-oceanic contact theories

    ama bakin tekrar belirtmekte fayda var. mesela daha derin arastirma yaparsaniz bu iddialardan bir kisminin ozellikle leif erikson'un vinland'in newfoundland'daki arkeolojik kazilarla arastirmalarla gercek oldugu ortaya cikar. boston'da admin heykeli bile var artik. ancak zheng he'nin amerika'ya varisi uydurmadir. hayalidir. tum yazili kaynaklar madagaskar, zanzibar ya da guney afrika yolculugu oldugu ihtimalini yazar ama amerika demez. ya da mansa musa'nin atlantik otesi kesifleri kanitli degildir. ancak pasifik'teki polinezyalilar'in amerika temaslari somut delillerle iddia edilmektedir. etimoloji ile, dna testleri ile ortaya konabilir hale gelmistir. ha bu bile aksi ispatlanana kadar vardir ve kelime oyunlariyla kesinmis gibi kabul edilemez.

    ama bunlardan farkli olarak, kesfetmek icin bakan biri olarak, gercekligi sorgulamanin, okudugunuz seyin ne kadar gercek ne kadar palavra oldugunu anlamanin onemine inaniyorum. bu basligin ilk entrisinin kesinmis gibi karsima cikmamasini da umarak bu entryi giriyorum:

    -abi finikeliler amerika'yi daha once bulmus zaten. fuentas tasi varmis.
    +fenikeliler olmasin o?
  • fenike gemileri okyanus geçme kabiliyetine sahip gemiler değillerdir. akdeniz iöetisinde, genelde kıyıya yakın seyretmek üzere tasarlanmıştır. fenikeliler de bunun farkındadırlar ki afrikanın güneyine gitmiş, ingiltere çıkmış ama sert okyanus sularına hiç girmemişlerdir.

    bir fenike gemisinin amerika'ya ulaşmasının yegane yolu ingiltere'ye ticaret için giderken bitün mğrettebayın denizcilik kabiliyetini birden kaybedip ingiltereye gitmek yeribe yerine irlanda ve kuzey kutbu üzerinden kanadaya varması şeklinde olur.
  • atlantis falan geçmemeydi içinde eyiydi.
  • ne hikmetse bu amerikaya herkes keşfediyor. yakında, tarihinde beyliği dahi olmayan kürtler de keşfettim diyecekler. o dereceye geldi iş.
hesabın var mı? giriş yap