• --- spoiler ---

    hiç kontrolü kaybetmenize sebep olan güçlü bir duyguya kapılmış hissettiniz mi? hiç kendinizi kaptırıp daha sonra pişman olduğunuz şeyler söylediniz mi? ya da, hiç beyninizi kontrol eden bir duygunun sizi ele geçirdiği oldu mu? bu sorulara cevabınız olumluysa hayatınızın bir döneminde amigdalanız tarafından alıkonmuşsunuz demektir.

    amigdala alıkonması, bu tür kontrol edilemez duygusal tepkileri açıklamak için psikolog daniel goleman tarafından kullanılan bir terimdir. duygusal zeka konusunda bir uzman olan goleman, mantığımızı kaybetmemizin altında yatan sebebi anlık ve aniden gelen duyguların kontrol edilememesiyle açıklar. bu durum amigdala beynimizi ele geçirince gerçekleşir.
    --- spoiler ---

    kaynak
  • amigdala duygusal hafıza ve duygusal tepkilerde primer role sahiptir, ilkel beyindir. sizi rahatsız edecek olan ani bir olay meydana geldiğinde hemen tepki vermezseniz rasyonel süreçler devreye girer ve parlamazsınız aksi durumda amigdala veriyi kaçırır ve hemen hayvan gibi şey yapar. bu duruma literatürde amygdala hijack denir. kısacası duygular kontrolü alır, id şahlanır. daniel goleman bu durumda amigdalayı korsana benzetir.
hesabın var mı? giriş yap