• (bkz: amma ve lakin)
  • amanın eski halidir. arapçada "-e gelince" anlamı taşır. (bkz: as for)(bkz: as to)
    "ali çalışkandır amma veli tembeldir" dediğimizde "ali çalışkandır, veli'ye gelince, o tembeldir" demiş oluyoruz bir bakıma. yani eskiden öyleymiş.
    şimdi ise ama, fakat, lakin... hepsi aynı şey.
  • duyguları güçlendirici ve belki de kıyısından olumlayıcı yerine göre anlam kazanan ve yalnız bırakıldığında tuhaflaşan kelime. cümle içinde kullanmak gerekirse:

    "hiç olmasan da olur
    ama olsan amma olur"
  • türkçe'de "either" anlamında kullanıldığına da şahit olduğum kelime. dereye düşen sarhoş videosundaki şahsın "amma gündüz, amma ahşam" diyişi bu kullanıma güzel ve somut bir örnektir.
  • dogonlar'ın cennet ve suyla yakın ilgilenen yaratıcı tanrısı . inanışa göre nommo ile birlikte suya ve asıl söze katılarak, kozmogonik dürtünün en aktif ve başarılı vekilleri olmuşlardır.
  • milletin “hurma” dediği ama aslında hurmanın palmiye türünden bir meyvenin adı olduğu, buna da önüne türlü (cennet vs.) isimler getirerek ayırt etmeye çalıştıkları, domatese benzeyen sıcak iklime özgü meyvenin esas adıdır.
  • amma yakışıklı örneğindeki gibi çok anlamına geldiği halde tdk sözlüğünde fakat ile ilişkilendirilmiş. sebebi de azericede bu anlama gelmesi. saçma buluyorum. tdk'nin bir şahsiyeti yok mu ki olmayan ama kullanılan kelimeleri başka dillere yönlendiriyor, o şekilde tanımlıyor.
  • "cennet meyvesi" de olarak bilinen domatese benzeyen meyvenin adıdır.

    malum, akdeniz kökenli bu meyveye her yöre farklı bir isim koyduğu için ispanyol isimleri gibi "san fernando jose sanchez fransisco gomez" gibi 50 tane isim zikretmek gerekiyor manavdan meyveyi almak için. ingilizce gibi birçok yabancı dildeki adı ise persimmon'dur. antik yunancadaki adı ise diospyron'dur ve "zeus'un meyvesi" anlamına geldiği söylenmektedir.

    görünüş itibariyle domatese benzeyen bu meyve, domatesten farklı olarak ağaçta yetişir. tarihsel olarak iki farklı türü bulunur; biri akdeniz coğrafyası, güney avrupa, iran, hindistan gibi bölgelerden yetişen diospyros lotus, diğeri çin, japonya ve yine hindistan taraflarında yetişen daha sonra koloniciler tarafından dünyaya yayılan diospyros kaki'dir. yani görünüşü ne kadar domatese benzese de aslen uzaktan yakından alakaları yoktur. zira domates amerika coğrafyası kökenli bir meyvedir. ayrıca bugün dünyadaki üretimin yaklaşık %75'ini çin yapmaktadır.
  • düşünce gücüyle maddeleri ufaltıp büyütebilmek. maddelerüzerinde çeşitli etkilerde bulunmak. (telekinezi)
  • (bkz: ammak)
hesabın var mı? giriş yap