• yesil monitorlu, tv modulatorlu, 3" floppy suruculu amstrad'imda almanya'dan geldigi icin scheneider yaziyordu . buna disket kaset bulacaz diye cok dolasmistik babamla. tarif etmistik, siyah, yaninda kaset surucusu var, sinaydir yaziyo markasi olarak diye ama para etmemisti.

    hatta bi gun okuldan geldigimde masanin uzerinde bi tane siyah 3.5" disket durdugunu gormustum. babam bi bilgisayarciya sormus, onlar da bi deneyin abi demisler, getirmis. sigmayinca cok uzulmustum ama, yav pergelle isaretleyip bunun kenarlarini kessem olur diye dusunmustum.

    o disket surucuyle cok cebellesmistim. normalde elimde hic disket filan olmadigi icin, dolapta posette oylece dururdu. arasira kafama eser, cikarip baglardim bilgisayara. baglanti icin klavyenin arka tarafında hayvani bir edge connector vardi.

    aletin son zamanlarinda bu edge connector'un uzerine metal para koyarak ekranda cikan karmasik sekillere, tonlara ve diger can cekisme goruntulerine filan bakarak, bi nevi codeless fakir introsu yapardim kendime... saglam aletmis valla.

    disket surucuden bi tepki alabilmek icin load, save filan ugrasirdim. ama sadece motoru donerdi. sonra icine meshur mavi-beyaz uzunlamasina cizgili tukenmez kalemlerden sokar, hizli hizli saga sola sallardim. sanirim surucunun optik sensoru, disket var sandigindan olacak, kafa motorunu ileri geri hareket ettirir, ben de mest olurdum.

    bilgisayar pazari dergisinde son sayfalarda kodlar olurdu, yazardim basic kodlarini (qbasic nedir bilmeden) calismazdi. tesadufen biri cpc464 kodu gondermisti ve yayinlanmisti. ondan draw komutunu ogrenmistim.
    sonralari bunun amstrad cpc464 oldugunu anlamistim.
    zamanla basic'i acayip ilerletmistim.

    daha sonralari bir sahaftan sizin amstrad dergisi diye bi dergi bulmustum.
    assembler kodlari vs bulunurdu. bi sayisinda opcode tablosu vardi. assembler'im olmadigi icin, basic ile kendime ait cok basit bi assembler yazmistim. yillar sonra embedded sistem tasarimi ile ugrasmaya basladigimda, ya dedim kendi kendime; o zamanlar dogru yoldaymisim....

    yine bir sahafta bu alete ait birkac eski ingiliz dergileri bulmustum. yaninda uzerine yigilan ansiklopedilerden dolayi kutusu parcalanmis kaset de bulunurdu. ilk elime gecen hazir oyunlar bunlar olmustu.

    assembly ile yazilmis bir kod parcasi bulmustum, teyp surucuden ses ornekliyordu resmen. "i will always love you" nakaratini anca aliyordu aletin hafizasi.

    3 tane goruntu modu vardi. en yuksek cozunurlukte 1bit, orta (acilista default gelen) cozunurlukte 2bit, pixelleri essek kadar olan cozunurlukte ise 4bit renk gosterebilirdi.
    ingiliz dergisinin verdigi bi oyunda cok dikkat etmistim, 2bit cozunurluk olan modda daha fazla renk (yesil tonlar!??) vardi sanki, nasil oluyor diye cok kafa yormustum.

    bi de son zamanlarda arkadasin arkadasindan 3" diskette 6128 oyunlari bulmustum. bazilari calismis, bazilari calismamisti. ondan yazicioglu ishaninda dagbim diye biryer oldugunu ogrenmis ve hemen gidip pascal compiler almistim. disketlerden birinde cp/m isletim sistemi bile vardi.

    border, symbol , symbol after, ink, draw, load" , run" .....
  • kaset yukleme sesi teybe yazilan farkli boylardaki sinyal darbelerinden gelir. misal default kayit hizinda darbenin (pulse) boyu 0.6 milisaniye ise "0" bitine, 1.2 milisaniye ise "1" bitine gelir. o yuzden arka arkaya 0 byte'lari yazilmi$ bir kayitta sesler ince, arka arkaya 255'lerde ise sesler kalin gelir kulaga (0'larin frekansi daha yuksek oldugu icin).

    bu bitlerin nerden ba$ladiginin anla$ilmasi icin de "sync" adi verilen daimi "1" bitine denk du$en bir sinyaller silsilesi yollanir. ba$taki uzun "diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii" sesi burdan gelir. bu sinyalin hemen sonrasinda 1 byte'lik "sync byte" okunur. bu byte'in degeri 26h ise "header" oldugu anla$ilir ve 48 ya da 64-byte'lik (hatirlayamadim) header okunur. burda kisa bir "ha$irhu$ur" sesi duyulur bu yuzden. bu esnada ekrana programin adi yazilir blok numarasi falan gosterilir.

    bundan hemen sonra daha kisa bir tane daha sync sinyali gelir (bir "diiiiiiiiiiiii" daha) ve hemen arkasindan tekrar sync byte okunur. bu byte eger "1ch" ise onceki header'in data'sini barindirdigi anla$ilir gerisi ilgili ba$langic adresinden hafizaya yuklenir (uzun bir sure "haro$ofo$oro$urvergisi" sesi duyulur). her blok default 2048 byte'tir sonra tekrar ba$a donulur bu surec tekrarlanir.

    mesela bu hesapla gidersek 1kb'lik verinin yava$ kayit hizinda ortalama 8 saniyede, tipik bir 40kb'lik oyunun da hic araliksiz ortalama 5.5 dakikada yuklendigini cikarabiliriz. lakin blok aralari ve uzun sync sinyalleri yuzunden bu sure 9-10 dakikaya kadar cikabilir.
  • oyunlarini online oynayip nostalji yapmak icin:

    http://java.cpc-live.com/
  • 4.77mhz'lik bir z80 ile 64k hafizaya ve bu konfigurasyonda olabilecek gelmi$ gecmi$ en iyi basic interpreter'ina sahip bilgisayar ce$idi. gerzek amstrad'in tekelci pazarlama stratejisi yuzunden piyasadan yitip gitmi$tir.
  • c64'ten "daha iyi" oldugunu soyleyebilmeyi her cpc464 kullanicisi ister. lakin cpc464 tum a$mi$ ozelliklerine kar$in c64 kar$isinda cok basit iki hususla kaybetmi$tir:

    1) vic + sid gibi cpu'dan yuk alan (sprite destegi etc) cipler barindirmaz
    2) standart olmayan donanim kullanir (3" diskler, 7-bit centronics)

    bu yuzden cpc464'u geni$letmek c64'e gore cok daha pahali ve zor idi.. onun haricinde, cok iyi bir basic ile gelmesi de cpc464'un aleyhine oldu zira assembly'ye kisa zamanda a$ina olan herkes intro demo yaziyorken basic'te anca othello gibi oyunlar yazmak mumkundu..

    bu yuzden c64 scene'i cok daha hizli geli$mi$, popularitesine popularite katmi$tir.
  • c64'e takan bir alettir. grafik cozunurlugu ondan 2 misli fazladir (640x200), islemcisi 3-4 kati daha hizlidir, 3 kanal ses verir, 32768 tane renk gosterebilir... garibim c64 tv uzerinden goruntu verdigi icin pixeller flu ciktigindan ayrintilar gozukmemektedir, cpc64 ise monitorden goruntu verdigi icin grafikleri daha ayrintili gorulur, o yuzden kusur bulmak kolaydir... cpc464 ile daha ilk gunden cemberler cizip sesler cikartabilirken commodore 64'culerin aylarca makine dili ogrenmesi ve poke komutlariyla debelenmesi gerekir... cpc464'un sanssizligi c64'ten daha sonra piyasaya cikmasi, ondan cok daha pahali oldugu icin daha az pazar payi olmasi nedeniyle software desteginin ancak zamanla gelismesidir.
  • harrier attack'e tapardim..bi de commodore gibi kafa ayarı gerekmezdi..cillop gibiydi.
  • almanlarin schneider diye bildigi ucubik ingiliz bilgisayari.. amsoft c64'culer arasinda amstrad hakkindaki en güzel esprilere kaynak olurdu.. ne monitörü ne de printeri baska bi bilgisayara takilabilen 3" disketleriyle essegin seyine su kaciran uyuz oldugum bi bilgisayar aslinda. ama bir 6128'im olsun istemisimdir hep..
  • 10 senedir kullanmadigim halde atmayip yatak odamda sakladigim, arada bir selamlastigim manevi degeri yuksek cihaz. bir jpeg resim saklayacak kadar olan hafizasi ile neler basarirdik zamaninda.
  • türkiye'de yıllarca resmi olarak satılmış, teknik destek görmüş bilgisayardır. 34 senedir evimde duruyor.
hesabın var mı? giriş yap