• tam adi ''an utterly impartial history of britain: or 2000 years of upper class idiots in charge'' olan john o'farrell kitabi.
    yer yer espri anlayisi 'iyk' dedirtse de, ingiliz tarihi ile ilgili birseyler biliyorsaniz, genelde bayagi bir guldurebilen kitap. ingiliz tarih kitaplariyla ingiliz kolejinde 12 yasinda tanismis bir insan evladi ve bir somurge cocugu olarak ben kendimi gcse seviyesinde ingiliz tarihi dersine maruz kalan cocuklarin yerine koyabildim. tarih kitaplarinin yaninda bu kitabi ''cocuunuz buna da bi baksin'' diye analarin babalarin eline tutusturulan yillik okuma listesine alan okullar varmismis.

    neyse, "hahayt dalga gectigini mi saniyor sanli tarihimizle" (bi yerden tanidik geldi mi?) ve ''ay beancea pop kalcir kitabi bua'' (ya ne olacagidi, her chapter'da 3 tane referans ile akademik yayin yaptigini iddia etmiyo zaten adam) diyen insancegizleri kafaya takmazsaniz gayet eglenebilirsiniz, keza o'farrell da zaten 'fiction' yazdiginin farkinda ve baska bir iddiasi yok. (bir consumer culture/behavior akademisyeni olarak pop psychology, pop culture, vs. konularinda akademik olmayan kitaplar okuyan insancegizleri anliyorum ben, yaptigimiz 3-staged psikoloji deneylerini anlamalarini beklemiyorum misal, ama bu kitabi bayagi asagilayan ciddi akademisyenler var king's college'da falan bile, yeniyetmelik zor is olsa gerek hahah). king arthur ile ilgili bolumu tarihin yazilisi ve luke skywalker'in gercek olup olmadigi tartismasina (1500 yil sonra yapilicak olan tartismaya tabe) baglayarak zaten bu hodukleri cok da ciddiye almadigini gostermistir john o'farrell.

    yazarin daha onceki kitabi 1998 yilinda bayagi yanki yaratmis olan ve labour party'de calisirken basina gelen gercek (gerci fantastikmis gibi geliyor okurken) olaylari anlatan "things can only get better: eighteen miserable years in the life of a labour supporter". the guardian'da yaziyodu bu abi, hala yaziyor ara sira veya s1k s1k, kafasina gore.
hesabın var mı? giriş yap