• trt’nin tek kanal olduğu dönemlerin ardından* artan özel televizyon kanallarının etkisiyle göze batmaya, kulakları tırmalamaya başlamış klişelerdir. hiç bıkmadan, usanmadan aynı görüntüler, aynı replikler, aynı haber anonsları hemen hemen her kanalın ana haber bültenlerinde karşımıza çıkmaktadır. mecburlar belki de..

    biz birkaç örnekle anlatımımızı pekiştirelim;

    yılın belli bir ayında zam şampiyonu olan sebze veya meyveyi satıldığı tezgahta görüntüleyerek, satıcısı ve alıcısıyla röportaj yapmak.

    kışın büyükşehirlerimizde aniden bastırmış kar nedeniyle yolların kapanıp, insanların zor durumda kalması haberleri sırasında yollarda kayan ve birbirlerine toslayan araç görüntüleri vermek.

    kar nedeniyle okulların tatil edilmesi sonucu sokaklarda karlar içinde oynayan çocuklara mikrofon uzatmak.

    milli istihabarat teşkilatının personel alımı yapacağını duyurmasını haber olarak verirken, görüntülerde görevimiz tehlike ve james bond filmlerinden kesitler sunmak.

    cep telefonuyla ilgili bir haber aktarıldığı sırada kalabalık mekanlarda cep telefonuyla konuşan insan görüntüleri vermek.

    ramazan ayının gelmesiyle, ilgili haberler esnasında çağrı filminden sahneler yayımlamak, stüdyoya müftülükten görevli çağırmak.

    belleklerimize kazınan; “x hayvanat bahcesinin bir konugu var bu gunlerde

    kaza haberlerinde “karşı yönden gelen mazot yüklü tanker” repliği

    “sayın seyirciler, gün geçmiyor ki” cümlesiyle başlayan haber anonsları
  • klişelerden bir başkası olarak, yeni bir diyet ürünü, diyet tarzı veya zayıflama yöntemi çıktığında, ki ayda bir yenileri çıkar, bir diyet uzmanı konuşturulur, uzmanın ismi altta yazılır ve onun konuştuğu anlarda, sırasıyla bir kumsalda mayo katalog çekimi yapılan manken -duruma göre kayalık veya şelale altı da olur- , spor salonunda çalışan fit hatunlar, ve zayıflamak için can atan hastalar gösterilir ekranda.
  • domatez, patlıcan, sarımsak, ayva gibi bilumum meyve ve sebzenin yararları, önlediği hastalıklar.
  • ana haber bülteninin sunuldugu kanalin populer dizisiyle ilgili haber sunmak. ornegin atv icin: "atv'nin sevilen dizisi avrupa yakası'nda bu hafta gaffur izleyenleri kahkahaya bogdu" gibi bi cumleyle giris yapilir, ardindan 10 dakika avrupa yakasi ozeti verilir, ilim irfan yolunda ilerleme kaydedilmis olunur.
  • "kar yağışına en çok sevinenler ise yine çocuklar oldu"

    haberci arkadaşlara sesleniyorum, insaf edin allahsızlar.
  • "istanbullular bugün yazdan kalma bir gün yaşadılar"
  • "türkiye onu bu görüntülerle tanıdı"
  • -düzenlenen eylemin ardından göstericiler olaysız bir şekilde dağıldı. ( bak mesela burada örgütün, oluşumun, sendikanın adı asla verilmez, hasıl olan çatışma çıkıp çıkmadığıdır, özneye değinilmez.)

    -düzenlenen eylemin ardından güvenlik güçlerinin dağılın uyarısına uymayan yasa dışı örgüt mensuplarına müdahale edildi. ( burada da ana haber bültenince yaftalanmış olan yasadışılık önemlidir muhakkak, ki çok biliyoruz çalışma bakanlığınca denetlenmekte * olan sendikaların yasa dışı ilan edildiğini)

    -bizden ayrılmayın sırada mehmet öz'ün sağlıklı yaşam sırlarıı ile çok ünlü bir mankenin çeşme kaçamağı var.

    bir de:

    (bkz: #10029130)
hesabın var mı? giriş yap