• anne-babası memur, esnaf vs. olup kolej / özel okula hayatta para veremeyecekleri halde eli yüzü düzgün bir eğitim + yabancı dil alabilme, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik olarak kendini bir tık yukarı çekebilme şansına sahip olmuş nesildir.

    imam hatip'lerin önünü keseceğiz diye 8 yıllık kesintisiz eğitimi başımıza çıkarıp lise 1 ergenine birinci yabancı dili öğretebileceğini iddia eden (yersen) mallar yüzünden artık böyle bir şans kalmamıştır. orta alt sınıf düz liseye mahkum olmuş, biraz kastırıp çocuğu koleje yollayabilenler de trişkadan okullara "azıcık da olsa daha iyi eğitim alır" umuduyla para gömmek zorunda kalmıştır. he tabi çok iyi oldu 8 yıllık kesintisiz eğitim, "imam hatip strikes back" yapmaktan başka bir işe yaramadı. 15 sene önce "pratikte çocuğu ya koleje vermek zorunda kalırsın, ya imam hatip'e" deseler bir tarafımla gülerdim ama maşallah eğitim sistemimiz dingonun ahırı olduğundan önceki hükumetler de, bu hükumet de el birliğiyle her şeyin içine etmiş durumda.

    anadolu lisesi sistemi harika mıydı? hayır. 11-12 yaş çocuğunun sınav stresi yaşaması güzel miydi? hayır. ama robert, üsküdar amerikan vs.'ye yaklaşabilen ingilizce, edebiyat vs. eğitimi alabilme şansınız vardı, babanız işçi olsa da. fabrikatör olmasına gerek yoktu. normal liseleri anadolu lisesi seviyesine getirmeye uğraşacaklarına herkesi aşağı çektiler.
  • türk eğitim tarihinin altın neslidir
    akp tarafından satılmıştır
  • içinde yer aldığım şanslı nesil.

    benim ailemin özel okulda okutacak durumu yoktu, zorlanırlardı yani ama zorlanmalarına gerek de yoktu. anadolu liseleri vardı.

    11-12 yaşında, bir yıl boyunca 40 saat ingilizce öğrendik. şu anda çalıştığım firmada tüm hayat ingilizce. eğitim de veriyorum, sunum da yapıyorum. yurt dışında eğitim de almadım, dil eğitimi için yurt dışına çıkmama gerek yoktu.

    benim bedavaya aldığım ingilizce eğitimini alabilmek için ailelerin servet harcaması gerekiyor bugün. tabi ki akp seyesinde. bugün olsa benim ailem de ne yapar eder özel okula gönderirdi mecburen, imam hatip’e bırakmazdı.

    edit 1: bu liselerin bitişi akp’den önce başlamış

    edit 2: ben ilk olarak ingilizce eğitiminden baktım ama gerçekten üniversite hayatımdan çok daha güzel bir lise hayatım olmuş düşününce

    (bkz: adana anadolu lisesi)
  • eski turkiyede bu 7 yil anadolu lisesi sistemini kim dizayn ettiyse sukranlarimi sunarim. 7 senelik anadolu lisesinde ogrendigim ingilizce benim icin de yurt disinda global sirketlerde global pozisyonlarda calismama fazlasiyla yetiyor.egitim hayatimda dil egitimine tek kurus para harcamadim. iyi ki egitim olayini akp'den once tamamlamisiz yoksa cukurda esitlik dusturuyla hareket eden rte sistemine kalsak surunmeye devam ederdik. adamlarin egitim sistemi anlayisi, alttakileri yukseltemiyorsan usttekileri alta cek.
  • streamline ve english for a changing world efsaneleriyle tanışmış, hatta streamline kitabının diyalogları ve hikayeleri beynine kazınmış nesildir. ilk defa present simple'i charles ve fiona'nın aşkıyla öğrenmiştir. ayrıca derslerde diyalogun canlandırılması için öğretmenin tahtaya çıkardığı kız ve erkek öğrencinin sonrasında maruz kaldığı geyiklerin de haddi hesabı yoktur.

    charles: i want you, i need you, i love you, fiona.
    fiona: i'm sorry charles, but i can't.

    edit: tam versiyonu varmış burda zaten.
    (bkz: #7080076)

    edit 2: azmettim kitabı ve üniteyi buldum.
  • 62 ile 86 yillari arasinda dogmuslardir. yanlisim varsa mesaz atin.

    iyi ingilizce bilgisi ve genel kulture sahiptir. ayrica okul kulturune sahiptirler. arkadasliklari da derin ve samimidir.
  • büyük şehirlerde birkaç, digerlerinde ise olursa bir tane anadolu lisesi olurdu ve kazanmak çok havalı bir başarı idi. hem dil öğrenir hem de tüm sınavlara rekabet ortamında hazırlanırdınız. çok başarılı bir projeydi ve akp bunu da kendine benzetip vasatlaştırdı. çok şey borçluyum 11 yaşımdaki sınav başarıma.
  • anadolu lisesi sınavına ilkokuldan sonra girdikleri için ingilizceyi 11 yaşında 1 yıl ingilizce hazırlık okuyarak öğrenen, ortaokulda ise fen bilgisi ve matematik derslerini ingilizce gören, ayrıca ikinci bir yabancı dili de başlangıç seviyesinde öğrenen adeta devlet imkanıyla koleje giden şanslı nesildir.

    liseden mezun olduğumda gerçekten upper intermediate seviyesinde ingilizcem vardı. ne yurt dışına gitmiştim ne özel ders almıştım. hatta lisedeki ingilizcemle kpds’den 92, toefl (computer based) sınavından 245 almıştım.

    günümüzde çok saygın okulları saymazsak kolejlerin dahi bu seviyede ingilizce öğretebildiğini sanmıyorum. zira araştırma görevlisi olarak çalıştığım dönemde öğrencilerin ingilizcesi bayağı kötüydü ve hepsi kolej mezunuydu.

    sanırım bu imkandan en son 1986 doğumlulular yararlandı. devlette alınabilen en kaliteli eğitimi almış nesil olabiliriz.

    düzeltme: aldığım mesajlar üzerine 1985, 1986 olarak düzeltildi.
  • turkiye'de kitlesel olarak ucretsiz ve global kalitede egitim almis son nesildir.

    ancak su da var. bu egitim sistemi 28 subat doneminde imam hatip ortaokullarinin kapatilmasi icin bitirilmis ve 8 yillik mecburi egitime gecilmistir. ilkokulun 8 yil olmasi ile imam hatip ortaokullari da kapatilmistir.

    bu esas hedefin bir yan etkisi olarak anadolu liselerinin ortaokullari da kapanmis ve ogrenciler 8 yillik kalitesiz ilkogretim okullarina mecbur birakilmistir.

    bunun ustune ozel okullar liseleri 4 yil yapip, 8 yillik ilkokullar acmistir.

    akp iktidara gelince 8 yillik kesintisiz egitimi 5+3 olarak revize etmis ve imam hatip ortaokullarini ek din derslerle bir nev geri getirmistir. daha sonra imam hatip ortaokullarini yeniden acmistir. 2013 yilinda 4+4 ile imam hatip yasini daha da geriye almistir.

    ancak sonucta olan anadolu liselerine olmus ve genel egitim kalitesi de cakilmistir. imam hatiplerin yaninda meslek liselerine verilen oncelik artmistir.

    once kalitesiz devlet ilkokullarindan sonra da dini egitimden kacan orta sinif ailelerin cocuklari kaliteli bir anadolu lisesi egitimini bedava almak varken yuzbinlerce lirasini ozel okullara kaptirmak zorunda kalmistir.

    fakir ailelerin cocuklari ise kalitesiz duz okullar ile kalitesiz imam hatipler arasinda secime zorlanmistir.

    sonuc karman corman, standartlari belirsiz, kime hangi yetenegi verdigi bilinmeyen ve surekli degisen bir egitim sistemi olmustur.
  • bu nesil "science is the knowledge we gain by trying to answer questions about things in the universe" gibi bir cümleyi ezberleyerek fen derslerini geçirmiştir.
hesabın var mı? giriş yap