• burada şu an itibariyle onur air adına eğitim alan 5 pilot adayı vardır. eğitim ücretlerinin yarısı onur air tarafından karşılanan bu 5 kişi, yaptıkları sözleşme gereği eğitim sonunda başlamak üzere şimdiden onur air ile 10 senelik sözleşme imzalamıştır. halen kayıtlı okur olan papayaparmakatanhızlıosmanlıakıncısı kişisi bu 5 adaydan birisidir. ayrıca kendisine yakın arkadaşlarından birisi tarafından sorulan "olm beni pilot kabinine sokar mısın lan?" sorusuna "kullandırırım bile olm" diye cevap vererek gönlümüzde apayrı bir yere oturmuştur. anadolu yıldızları uçuş okulundaki eğitmenlere sesleniyorum, "bana ulaşın, herkesin hayatı tehlikede!"
  • güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre;

    uçuş eğitimleri 40000€ gibi meblağlar olmasına rağmen, abuk subuk ufak hesaplar yaparak (yok kur farkı oldu, yok kur zıpladı) eğitim alanları mağdur eden.
    ödemeyi geciktirenlerin uçuşlarını iptal eden, (kapitalist zalim dünya) (45000€ olmuş)

    uçak alım haberlerini ortaya yayan, ama uçak alamayan, üstelik bu işten çokça zarar eden bir kuruluşmuş.

    eksi sozlukte yazanların hepsi yanlış, hiçbiri doğru değildir, bu yazdıklarım yüzünden sorumlu tutulamam, çünkü yanlış olabilirler. (avukatları da var bunların)

    (hayır, avukatlara davar demedim, yanlış anlamışsınız)
  • iyisiyle kötüsüyle tamı tamına 25 ayımı verdiğim okul, okulum. uzun bir entry olacak. her detayıyla yazmaya çalışacağım.

    buraları okumaya geldiyseniz, belirli bir yola girmeyi düşünüyor olmalısınız. her şeyden önce, bol şans ve başarılar diliyorum. hangi okul olursa olsun, şimdiden emniyetli uçuşlar.

    ayjet'e gelecek olursak, en çok sorulan soruya cevap vererek başlayayım, diğer okullarda oluyor olabilir, ama ayjet'i, başka bir işte çalışırken bitiremezsiniz. bu okul, tam zamanlı bir okuldur.

    derslere ataköy'de başlarsınız. uzunca bir süre, teorik eğitim alırsınız. bu esnada size montlarınız dağıtılır. gömlekler falan, insanı moda sokmaya birebir. fazla havaya girip pilot çantasıyla(oha) teorik derse gelenleri gördü bu gözler, yapmayın, komik oluyor.

    atpl derslerini ciddiye almanızı öneririm. üst dönemler size ezberleyip geçin falan diyecek, onlar da bir şey bilmiyor. okulu bitirenlere veya havayolunda uçanlara sorun, hepsi atpl derslerini çalışmanızı önerecek. burada problem geçmek değil, geçtikten sonra, uçuşa başladıktan sonra, hatta bitirirken, check hocanız gelir 2 soru sorar, apışıp kalırsınız. daha bu işin kurulu mülakatı var. oturup çalışın, zaten boşsunuz. vaktiniz var.

    14 adet teorik dersin 11'i bitince uçuş hattına geçiş yapılıyor. değişmiş olabilir bu sistem. 14/14 bekleniyor olabilir, tam emin değilim. fakat benim tavsiyem, 14/14 olmadan uçuşa geçmemek. atpl'i düşünmeden sadece uçmaya odaklanın, öğrenecek çok şey var.

    ataköy'de teori bittikten sonra, sıra geldi uçuşa. şov başlıyor arkadaşlar, hazır olun. hezarfen sizleri bekliyor. tüm uçuş okulları arasında, açık ara en kısa ve en dar piste inmeye hazır olun.

    önce sop dersi verilecek, sonrasında hocalarınızı kura ile çekeceksiniz. ayjet'i ayjet yapan yere geldik. teoriyi herkes verir, ama ayjet'teki gibi bir uçuş kadrosunu bulamazsınız. salim onur, bülent kocababuç, yalçın ergül, atilla konukman, nezih damcı, ahmet maden, daha ismini sayamadığım pek çok isim, bu insanlar savaş jeti uçurmuş, bazıları generallikten emekli (evet general) diğer hocalar da bu insanların yetiştirdiği ve onay verdiği hocalar.

    bazı noktalarda sert olabiliyorlar mı? evet. ama ben olmaları gerektiğini de düşünüyorum. havacılık, günün sonunda hataya yer olmayan bir sektör. şirketlere girerken, bunu daha iyi anlıyorsunuz. ufak bir hatada mülakattan eleniyorsunuz. ufak bir dikkatsizlikte simülatörde eliyorlar sizi ve iş bulamıyorsunuz. hocalar sertse, sizi adam etmek için sert. hiçbirinin keyfi olarak bağırıp çağırdığına inanmıyorum. bunu da okulla ilişiğimi tamamen kestikten sonra, objektif olarak yazıyorum.

    herkesin iyi ve kötü uçuş günleri olur, olacaktır. piste 10 kere mükemmel inersiniz, 1 kere biraz kötü inersiniz, moral bozmamak önemli. konsantrasyon önemli. bununla ilgili özellikle check uçuşunu anlatırken detaylı gireceğim konuya.

    ilk uçağımız diamond da-20, inanılmaz güzel bir uçak. boxer motorlu, çok keyifli, çok da güvenilir bir kuş. motor gitse bile, süzülür uçar, illa havada kalır. stall sürati 36 kt :) temiz konfigürasyonda bile 44 kt'da stall olan bir uçak. uçağında trickini vereyim, kesinlikle trim arkadaşlar. trimi düzgün yaparsanız mis gibi uçar, mis gibi iner. çok güven veren bir uçak.

    uçuşta ilk aşama, e görevleri denilen, intibak safhası. e1'de ilk uçuşunuzda pek bir şey anlamayacaksınız. ben hocama hayran olmuştum, aynı anda takat ayarlıyor, kuleyle konuşuyor, uçağı iniş hattında tutuyor, alçalış varyosunu tutuyor, piste de mükemmel teker koyuyor. ben asla yapamam dedim ilk uçuşumda, çünkü çok zor gelmişti. sonra 3 uçuşumda hocam sağolsun, kontrolleri bırakınca, inmiştim, 5. uçuşumda tamamen yardımsız indirmiştim. oluyor yani.

    e1'den, e12'ye kadar, kalkış, iniş, hava hareketleri (keskin dönüş, stall, düşük süratte uçuş gibi) öğretiliyor. bunun için, 4 adet çalışma sahasından birine gidiyorsunuz. aslında 5 tane var ama, 5.'ye gideni hiç duymadım. 4'e bile gitmemiştim ben, genelde 1-2-3 numaralara gidiliyor.

    bu süreçten sonra, e13 önemli sorti. kendi hocamız değil, kontrol hocalarından biriyle uçuyoruz, onay alırsak, aynı gün e14 var. yani ilk solo uçuş. dün gibi aklımda, “tango charlie alfa juliet charlie, ready for departure” takati aç, speed alive, oha ne çabuk geldi vr (ilk kez uçakta 80 kilo eksik :)) rotate ve havadasın.

    ilk düşündüğüm şey, hadi bakalım, hiçbir uçak havada kalmaz, dönüp gelelim sağ salim inşallah olmuştu. 400 ft, after take off checklist, downwind, base ve iniş. full stop. arkadaşlarınla ıslatılma keyfi. askeriye kökenli hocam sağolsun, şınav çektirmişti de, 2'den 3'e 15 şınavda gelemedik :) varolsun, iyi ki ondan eğitim aldım. neyse…

    sonrasında yalnız başına çalışma sahasına gidip gelinen sortiler var, en özgür uçuşlar olabilir. tadını çıkartmaya bakın.

    sonraki aşama, seyrüsefer.

    seyrüsefer uçuşları için, hezarfen kalkış, 1:30 saat süren tekirdağ rotası yapılıyor. neredeyse her an, aşağıda acil durumda inmek için uygun tarlalar veya alanlar mevcut, o anlamda çok güzel bir rota. bir de tabii, bir yanda deniz, keyifli oluyor. özellikle yalnız uçuşlarda, hayat bu işte diyorsunuz.

    seyrüsefer eğitimi esnasında, bir cross country görevi var. o da keyifli ve yorucu bir gün. onda da hezarfen-çanakkale-edremit-hezarfen yapılıyor. uçak uçurmaya doyacağınız bir gün olacak. ayrıca ilk kez 5.500 veya 6.500 gibi irtifalara çıkacaksınız.

    yine seyrüsefer esnasında bir haftasonu, gece uçuşu yapılacak. bunun için çorlu atatürk havalimanına gidiliyor. bunlar da aşırı keyifli uçuşlar. gece o pist ışıkları, alışık olduğumuz uçakla bir de gece karanlığında, gösterge ışıklarıyla uçmak, büyük keyif.

    seyrüsefer bittikten sonra, sırada alet uçuşları olacak. burada güzelim da-20'mize elveda diyoruz. benim şahsen sevmediğim, bir türlü ısınamadığım, sonaca s201'e geçiyoruz. bu uçağın alet kısmı çok iyi. gerçekten glass cockpit dedikleri sistemi kullanan bir uçak, çok modern. alet uçuşu için biçilmiş kaftan. ama ben sevemedim. süzülme konusunda da-20'den çok geride. motor gücü ve ona bağlı hissettirdiği güç düşük. buradan takati açar yükselirim diyemiyorsunuz. bir türlü da-20 kadar güven vermedi bana.

    ilk birkaç uçuş hezarfen'de. orada da devam edenler oldu, fakat çoğu kişi ya edremit, ya dalaman'a gitti.

    alet safhasında, dalaman'da uçmak, benim şahsen şansımdı diye düşünüyorum. 1 ay kadar dalaman'da kalıp, neredeyse her gün 3-4 saat arası uçuş yaptık. havası güzel, manzarası güzel, meydan zaten internasyonal meydan, kule desen aşırı profesyonel, anlayışlı, irtifalar iyice yükseliyor, 9.500 ft'te geziyorsun. nereden baksan müthiş olay. okulun konaklattığı otel de, thy ve pegasus filolarının kaldığı otel. onlarla da tanışıp muhabbet etme şansı oluyor. dalaman, tüm bunlar yüzünden benim şansımdı. yazın yoğunluk sebebiyle kapalı oluyor okul için, ama denk gelirse, çok şey katar.

    derken tek motor bitiyor.

    sırada çift motor var. burada uçuş okullarında sanırım en çok kullanılan, çift motor mantığını en iyi kavrayabileceğiniz diamond da-42 ile uçuyorsunuz. daha bu sene emirates, kurduğu uçuş okuluna da-42 aldı, bu uçaklar, bu iş için biçilmiş kaftan diyebilirim.

    çift motoru öğreneceğiniz bu uçuşlar, edremit'ten yapılıyor. burada ayjet'in bir misafirhanesi var. personeli inanılmaz tatlı ve yardımcı. burası, kapanıp ders çalışmanız için, çok uygun bir yer. artık check uçuşu geldi. çalışmak lazım.

    check uçuşuna bir parantez açmak istiyorum. bunu lise sonundaki öss gibi düşünebilirsiniz. tüm bildiklerinizi göstereceğiniz yer. 2 seneyi anlatacağınız uçuşlar. yapmanız gereken şey aslında çok basit. 2 adet uçuşunuz var. bir tanesi yukarıda bahsettiğim e13 sortisi gibi, sadece çift motorla yapılıyor. dolayısıyla e13'te yapılanların yanına, tek motorla uçağı uçurabilme olayı ekleniyor. diğer sorti ise, alet uçuşunu çift motorlu bir uçakta yapıp yapamadığınızı sorguluyor. yine tek motora düşünce, ils yaklaşmasını yapabiliyor muyuz, neyin ne olduğunun farkında mıyız, onları ölçüyor.

    check uçuşundan korkacak bir şey yok. inanın, hocalar eğer hazırsın diyorsa, hazırsındır. edremit'in de hocaları çok başarılı. hatta okuyorsa sayın hocam meb'e buradan saygılar, sevgiler. :)

    konsantre olduğunuz sürece, kendinizi odakladığınız sürece, ayjet'i eğitim tekrarı almadan bitireceğinize inanın. konsantrasyon kaybı olmaz mı, olur. bende de oldu. herkeste olabilir. önemli olan, hatalardan ders çıkarıp tekrar etmemek. bunu yaptığınız sürece başaracaksınız.

    he, sizde bir eksiklik varsa, yani yapamıyorsanız, eksikseniz, zaten e görevleri esnasında ayıklıyorlar. okulla ilişiğinizi kesiyorlar. herkes pilot olacak diye bir koşul yok. ayrılan tanıdıklarımız da oldu. şehir efsanesi değil yani. önce bakıyorlar, başka öğretmenle deniyorlar, sonuç değişmiyorsa, ilişiği kesiyorlar.

    yine bu ayıklananların, başka okullardan lisans almaya çalıştığını görüyoruz, ayjet'i ayjet yapan şeylerden biri de bu sanırım. hayal satmıyor.

    check uçuşunu başarıyla geçtikten sonra, auprt uçuşları geliyor. bunlar, son uçuşlarınız. bunlar bittikten sonra, bir sonraki uçuşunuz yolcu uçağında olacak. bunu bilerek uçmakta fayda var. her dakikayı, her saniyeyi keyifle değerlendireceksiniz. burada kullandığımız uçak zlin. burayla ilgili pek bir şey yazamıyorum, mustafa rüştü sözen hocama selamlarımı iletirim. tarif edemem, yaşamanız lazım. bunlara eğitim sonunda pastanın üzerindeki çilek diyebiliriz.

    son olarak da mcc var. bunun için, her şeyin başladığı yere dönüyoruz. ataköy'de boeing 737 simülatöründe 20 saat uçuş yapıyoruz. bu uçuşlarla birlikte, kokpit içerisindeki koordinasyon hakkında bilgileniyoruz. aynı zamanda, 737 uçağını tanıyoruz. bu sortiler çok ama çok değerli. çünkü, artık okul bitmek üzere ve sırada assesment var. firmalar bizi simülatöre sokacak ve talimatlar doğrultusunda uçmamız beklenecek. işte bu noktada, hem multi crew coordination, hem assesment çalışması gibi oluyor. diğer adayların binlerce lira verip dandik simülatörlerde yaptığı işin benzerini, en kaliteli simülatörle, kendi okulunda yapıyorsun. üstelik yine eğitim kadrosunu, kaptanları yazmama gerek yok, onlarla yapıyorsun.

    çok uzun oldu. ama sanırım burayı okuyanların meraklarını giderecek bir entry olmuştur. yine sormak istediğiniz bir şey olursa, yazabilirsiniz.

    son olarak, ayjet mezunu kaptanlarıma seslenmek isterim, arada 118.250'den frekansa girip hocalarınıza selam veriyorsunuz ya, öğrencilere çok güzel motivasyon oluyor. istanbul base uçarsam, bende yapacağım onu :) hocalar da çok mutlu oluyor. çok şık hareket. yetiştirdikleri pilotları, arkalarında yüzlerce yolcuyla uçarken gördüklerinde duygulanıyorlar haklı olarak.

    buraları okuyan tüm uçuş ekiplerine emniyetli uçuşlar dilerim. tüm öğrenci adaylarının da, hayallerinin gerçek olmasını diliyorum. ben ayjet'i 25 ayda evim gibi, ailem gibi sevdim. umarım merak edenlere ışık olmuştur.
  • müdürünü ve yatırımlarını sevdiğim okuldur.

    siz görüşmeye gittiğinizde celal kaptan havayolu giriş şartları için ne gerekiyorsa onu söyler.

    bugüne kadar birçok uçuş okulu geldi geçti.

    kimisi iflas etti kimisi eğitim vermeyi bıraktı kimisi kapatıldı.

    2008'de havayolu pilotluk eğitimleri veren duha, met air, sindel, bon air, tarkim vardı ayjetle beraber. ayjet dışında bunların hiçbiri kalmadı.

    tabii o dönemler ayjet'in fiyatı peşin 43 bin euro civarıydı.

    şu an 70-75 bin euro gibi rakamlardan söz ediliyor.

    sen eskiden değil de şimdi eğitim alsan bu kadar para verir misin dersen? asla derim orası ayrı konu.

    nitekim okulda uçacağın 200 saatlik uçuşun çok büyük çoğunluğu tek motorlu uçaklarda geçecek ve line dediğimiz havayolunda asla hatırlamayacağın bilgiler ve belki line'da % 1 kullanacağın vfr uçuşlar.
  • ayjet uçuş okulu modüler eğitim vermekte olan bir uçuş okuludur. modüler eğitimin amacı dersleri ve sınavları bir arada yürütmektedir. ben ayjet'e giren ilk 21 kişilik ekipteyim.

    bizler ppl safhasından sonra 3 dersin teorik eğitimini aldık. daha sonra ankara'da bu 3 dersin atpl sınavlarına girdik. daha sonra 6 ve şu anda da son 5 dersin teorik eğitimini alıyoruz. teorik dersler zamanında haftasonları, sınavlardan sonra ise yaklaşık 1 aylık dönemde ise uçuşları gerçekleştirmekteyiz. ayrıca teorik dersler süresince simulatör eğitiminlerine devam ediyoruz.

    modüler eğitim, sivil havacılık tarafından kabul edilmiş ve başta thy uçuş okulu olmak üzere birçok uçuş okulu tarafından da eğitim programlarına uygulanmaya çalışmaktadır.

    bu konuda daha fazla bilgi isterseniz, www.ayjet.aero sitesinden ulaşabilirsiniz.
  • türkiyede ilk defa regional taşımacılık yaparak havayolu sektörüne girecek,gün itibariyle 2 adet bombardier q8-400* tipi uçak almış uçuş okulu.hayırlı olsun.

    dash8 de ne oluyor derseniz:
    http://upload.wikimedia.org/…flybe.dash8.750pix.jpg

    1 sene sonra gelen edit : malesef kanadalilarin son anda yan cizmesi ile yatmistir bu operasyon.
  • eğitim uçuşlarını çorlu ve hezarfende gerçekleştiren uçuş okulu. sınav, eleme vb. gibi insan seçen bir yapısı pek olmadığından havacılıkla ilgisi olmayan insanlar 'pilot olcam ben' diye kayıt olur, para bayılır ve okulu birkaç ders sonra bırakırlar. pahalı ama isteyene iyi eğitim verir. uçuş okullarının bilkenti diyebiliriz. ayrıca burada eğitim alan öğrenciler kendi uçuş okullarında olmayan pilot adayları ile saatlerce aralıksız geyik yapma kabiliyetine sahiplerdir.*
  • 2006 aralık sonu ile ilk mezunlarını vermiştir,mezunların yarısı sky havayollarında mesleki yaşamlarına başlamışlardır.
  • bünyesinde gencer güleryüz , görkem göksu , müeyyet tozan gibi güzide yer dersi hocalarını barındıran istanbul merkezli uçuş okuludur. uçuş öğretmenlerinin yüzde doksanı havayolları tecrübesine sahiptir. bu saydığım özelliğe simülatör öğretmenleri de dahildir. ülkemizin en iyi uçuş okullarından birisidir.
  • gerek eğitici kadro, gerek havacılık disiplini, gerek uçuculuk imkanları bakımından türkiye'deki açık ara en iyi uçuş okuludur. bünyesinde bulunan 12 adet da-20 tek motorlu, bir adet da-42 çift motorlu uçakla eğitimler verilir. hezarfen havaalanı'ndaki hangarında teknik ekibi de bulunmaktadır.

    uçuş hocaları, tsk'dan emekli pilotlar olmakla birlikte, kursu üstün başarıyla bitiren iki pilot da bu kadroya dahildir.
hesabın var mı? giriş yap