• herhangi bir allerjen maddeye asiri duyarliligi olan kisiye kas içine ya da deri altina – bazen de sindirim yolu ile – bu maddenin verilmesi sonucu vücudun alerjen maddeye cevabi olarak 0rtaya cikan siddetli alerjik durum belirtileri cok kisa sürede ortaya çikabilir ve ölümle sonuçlanabilir. denetimsiz alinan bir penisilin tablet bile bu tür belirtilerin ortaya çikmasini sağlayabilir. belirtiler özellikle deri ve solunum sistemine aittir. bazen kalp damar sistemine iliskin belirtilere de rastlanir. derideki belirtiler; yaygin sicaklik artisi ve yanma duygusu yada döküntüler olabilir. yüz ve dil sisebilir. solunuma ait belirtiler girtlak bölgesinde ödem, soluk alma sirasinda islik sesine benzer bir ses ve solunum zorlugudur.damarlarin birden genislemesiyle tansiyon düser ve kan akimi yavaslar bu durumu dengelemek için nabiz yükselir .beyne giden kan akimi yavaslar buna bagli olarak da bas dönmesi ve bayilma olabilir oksijen miktari azalir ve kalp ritim bozukluğu baslar. bu durum bazen zamanla kaybolur, bazi zamanlarda ise ölümle sonuclanabilir . baska belirtiler olarak bulanti, kusma, karin kramplari ve ishal görülebilir. acil doktor yardimi istenmelidir.
  • cok tehlikeli olumcul bir allerji turudur ozellikle solunum depresyonu ile olume sebebiyet verir. (bronslar sistigi icin nefes yolu tikanir)hemen bir kortizon ignesi ve gerekirse adrenalin yada atropin ignesi yapilmalidir.
  • insan bağışıklık siteminin insanı nerdeyse öldürecek konuma getirmesi* durumu
  • hayatı zindan eden başlıca deneyim. hayatımda ilk defa bana ölsem de kurtulsam dedirtmisligi vardır bunun. her nefes alışında bogazına kulaklarına burnuna tıkanan hayali bir örtü, genzinin kulaklarının gözlerinin kaşıntısı...yaşama isteginin bottomlineı...
  • en hafif tipine müdahele için amerikada 750 dolar para istenen durum. siz siz olun yurtdışına giderken seyahat sigortası yaptırın.
  • (bkz: anaflaksi)
  • allerji aşılarımdan biri sonrası başıma gelen ve bana hayatımın en kötü zamanlarından birini geçirten şey. korkunç bi karın ağrısıyla kıvranırken derimden kanın çekildiğini ve soğuk soğuk terlediğimi hissettim. her aşıdan sonra yarım saat doktorda kalmanın nasıl hayat kurtarıcı bi şey olduğunu bana öğretmişti. allah kimseye vermesin.
  • şoka girildiği an;

    yanma hissi veren şişlikler oluşur..
    göz kapaklarınız, yüzünüz, kollarınız, bacaklarınız şişer.. (anjioödem)

    kızamık benzeri küçük kırmızı kaşıntılı döküntüler oluşur (ürtiker).

    öksürük, hırıltılı sorulum,
    nefes almada güclük,
    nabzınız alçalır,
    yüzünüz kızarabilir.
    mide bulantısı & spazmı.. kusma, ishal olabilir..
    nefes almakta güclük cekersiniz.. (bronkospazm)

    ***

    yapılması gerekenler/ (ilk yardım);

    karşımızdaki insanın anafilaktik şok geçirdiğini anlar anlamaz

    1. hava yolunu açın.
    2. tansiyon-nabız kontrolü yapın.
    3.hastanın bacakları havada olacak sekilde sırtüstü yatırılır (supin pozisyonu).
    eğer şok tablosu enjekte edilen birseye bağlı gelismisse , enjeksiyon bölgesinin proksimaline turnike uygulanır

    4. vakit kaybetmeden hastaya epinefrin (adrenalin kiti) kas içine uygulanmalıdır . böyle bir imkanınız yoksa, adrenalinin ne oldugunu & kas içine nasıl enjekte edildiğini bilmiyorsanız hemen ambulans çağırın. çünkü damara adrenalin enjekte ederseniz hasta ciddi aritmiye girip ölebilir.
    epinefrin kiti mevcutsa 10-15 dk aralıklarla iki veya üc kez uygulayın.
    ama doğru dozu uyguladığnıza dikkat edin, hastada aritmi gelişip gelişmediğini kontrol edin sık sık.. (uygulanması gereken doz erişkinde 1/1000'lik 0,3-0,5 mg/kg )
    hasta hala daha rahat nefes alamıyorsa ( epinefrin yeteri kadar bronkodilatasyon yapamış) o zaman inhale beta antagonistler kullanılmali (bkz: aminofilin)
    bazı durumlarda total brokospazm olmuşsa krikotrotomi yapılır.

    5. hastaya oksijen verilmeli (2-4lt/dk)
    6. bazı durumlarda damar yolu açılıp hastaya yüksek miktarda,hızlı sıvı desteği verilir( hipotansiyonda tansiyonun yükselmesi için)

    7. hasta kendine gelince kaşıntısı ve cildindeki kızamık benzeri döküntüleri hafifletmek için antihistaminik verilir..
    ayrıca kortikosteroidlerinde anafilaksi tedavisinde yeri vardır.
  • şiddetli antijen veya antikor tepkimesi. kişinin duyarlı olduğu bir maddeye (yer fıstığı olur, deniz ürünü olur...) kısa sürede verdiği bir tepki. alerji kaynaklıdır elbette ama, bildiğimiz anlamıyla alerjiden farklı olarak elin yüzün şişmesi şeklinde değil de, sara nöbetine benzer bir şekilde kendini gösterir.
  • daha gecen gün hayatimin en stresli dakikalarini gecirmeme sebep olan durum. eşek arisinin erkek arkadaşimi boynuna yakin bir noktadan sokmasindan cok kisa bir süre sonra gozlerinin kaymasi bilincini kaybetmesi, nefes alişta zorlanmasi, dudakta hafif morlasma. nihayet igne ile kendine gelmesinin ardindan aşiri halsizlik, başagrisi, ilk başta anlaşilir bicimde konusamama da goruldu.
    durumu yasayan disinda yaninda olanlar icin de kabus gibi, hele yaninda tek siz varsaniz.. acil bir doktor ve ya iyi bir eczaci müdahelesi şarttir.
hesabın var mı? giriş yap