• anakartın üzerindeki transistör, kondansatörlerin genelde voltaj dalgalanmaları veyahut sıvı teması nedeni ile bozulması.

    eski model bir bilgisayar ve laptop ise aynısını bulmak için çok uğraştırır, çok pahalı olması da cabası. yeni bilgisayar almak daha mantıklıdır. özellikle yetkili servisler 500 lira tamir ücreti istedi iseler.

    yıllar sonra edit: bir mesaj geldi ona istinaden edit yapayım dedim.

    sıvı teması: yapabileceğiniz fazla bir şey yok, hemen ama hemen laptopu fişten çekin, bataryayı çıkarın (çıkabilen bir model ise)
    ters çevirin sökün. bios pilini bulun anakarttan koparın. (saniyeler bile çok önemli, olabildiğince hızlı hareket edin!)
    anakartı ayırın, demineralize (saf su) ile anakartı yıkayın, sonra da alkolle temizleyin. sakın nem bırakmayın! iyice kuruduktan sonra çalışıyor mu diye kontrol ediniz!
    %90 ihtimalle artık çalışmayan bir anakarta sahipsiniz, çalışsa da 4 ay sonra aniden kapanıp bir daha açılmayan bir makineniz olacak. ha çalışıyorsa gidin bir fakire yardım edin filan, acayip şanslısınız.

    yüksek ısı: bilgisayarı sökün, genellikle sorun ekran kartı çipidir, çözüm reballing
    kurtarırsanız ne ala, tüm termalleri yenileyin, bilgisayarı bir daha sınırlarına kadar zorlamadan kullanmaya devam.

    kondansatör arızası: kondansatör ölçümü biliyorsanız süper, bilmiyorsanız (bkz: youtube)
    arızalı kondansatörleri değiştirin. farad ve voltaj olarak aynısını bulmak zorundasınız!

    fan arızaları: yıllarca tozlu ortamda çalışan fan tıkanabilir ve yüksek ısılardaki makineniz kapanır. açın bilgisayarı fan tozlarını temizleyin. fan hala çalışmıyorsa maalesef yenisini bulacaksınız, adresiniz pazaryeri siteleri.

    işlemci/ram arızaları: tamir olmaz, yenisini bulup takın/yükseltin, çözüm yine pazaryeri sitelerinde. anakartın desteklediği en yüksek modeli bulup takabilirsiniz performans artar. bunu hallederken ssd de takın hızlanır makine :)
  • can sıkıcı durumdur. bilgisayar aniden elektriklerini keser. çat diye gider. servis anakartın yanında üç beş parçayı da bozuk olduğu veya yeni anakarta uymayacağı gerekçesiyle değiştirmek ister. servisin dediği fiyata 100 lira daha eklenip eskisini beşe katlayacak bilgisayar toplanır.

    yeni bilgisayar kurulum için açılır; ama o da ne! yenisi de eskisininki gibi çat diye kapanmaktadır... toplayanların kulakları çınlatılır, geri götürülür anakart yenilenir. eski bilgisayarın bozuk denek hard diski de takılır, hem içindeki yılların verisi kurtarılır, hem de 80 gb ekstra yer kazanılmış olur.
  • kuzey veya güney köprüsü arızaları dışında yüksek ihtimal çözülebilir. kondansatör arızaları genelde büyük problemlere yol açmaz fakat transistör arızaları direk görüntünün gitmesine sebep olur. teknik servisler dışındaki yerler keşfedilirse çok daha ucuz fiyatlar görülebilir. ben gördüm.
  • kullanıcı hatası** dışında çin malı power supply'lerin neden olduğu hadise.
    bozulan entegre veya transistörlerin sağlamları piyasada bulunmadığı için teknik servis dışında tamiri çok zordur.
  • garanti dışı serverlarda ortalama 1500-2000 dolarlık maliyetler çıkarabilen arızalardır.
  • kombi arızalarında nedense hep bu zıkkım arızalı çıkıyor. üstelik arıza yapmak için kışın gelmesini bekliyor, öyle akıllı bir kart.
    1500/2000 tl civarında bir kazık pardon fatura çıkıyor.
hesabın var mı? giriş yap