• monty python bu ad altında unlu skeclerinin farklı versiyonlarının bir toplamasını yapıp, program-kaset olarak sunmustur. bu sozu genelde john cleese soyler; turlu ortamlarda masa basında oturarak.
  • meshur dead parrot skeci de bu best-of'un icinde, lumberjack songa baglayarak bitiyor. killer cars, dunyanin en komik sakasi gibi diger guzel skecler de var ama benim favorim animasyonlar; sakalarin cogu eskise de yeterince manyak cizimler zamanin otesine geciyor tam anlamiyla.
  • hayatım boyunca izlediğim, ki çok absürt şeyler izledim, ve muhtemelen bundan sonraki hayatım boyunca da karşılaşabileceğim en absürt film. ya da film gibi bir şey işte.

    kısa kısa hikayeler anlatılıyor, bazıları çizgi film ve her hikaye bir sonrakine ya da birkaç sonraki hikayeye bağlanıyor güzel bir şekilde. her şey inanılmaz saçma ama keyiflendim ben izlerken.

    hikayelerden birisini anlatayım ki kafanızda bir şeyler oluşsun, spoiler ama bilseniz bile kaybedeceğiniz bir şey yok:

    işi fıkra yazmak olan bir adam var ve başarısız baya, bu adam çok komik bir fıkra buluyor, fıkra o kadar komik ki okuduktan sonra gülmekten oracıkta nalları dikiyor. ardından sesi duyan annesi geliyor odaya, o da fıkrayı okuyup mefta oluyor. derken bir şekilde bu fıkra ingiliz ordusunun eline geçiyor, tabi bu arada bir sürü niyazi bok yoluna gidiyor. ordu fıkrayı ikinci dünya savaşında almanlara karşı kullanıyorlar. fıkra almancaya kelime kelime çevriliyor o halde bile bir sürü çevirmen hastanelik oluyor. savaş alanında fıkrayla çok büyük başarı yakalıyor ingiltere ve hitler yeniliyor.
  • absürt mizahın en güzide örneklerinden biri olmasına rağmen belli bir konu çevresinde gelişmediğinden bir life of brian ya da the holy grail tadı alamadığım*, yine de serseri sola dön işaretleri karşısında kelimenin tam anlamıyla dumur olduğum film/derleme.
  • çok acayip derecede absürt bir eser. içinde yok yok! skeçler birbirine bağlanmış gibi gözükse de filmin adı zaten "amaaan saçmalayazaaauk" temasını anlatıyor. saçmalıyorlar bittabi, ama aslında çok ince eleştiriler de var filmde. özellikle modern yaşamla ilgili birçok şey bulabiliyorsunuz. ama üstte de belirtildiği gibi life of brian ve the holy grail bütünlüğü olmadığı için takip etmekte zorluk çekiyorsunuz.

    spoiler içeren absürtlüklerden kimileri şunlar:

    -otomatik portakal'daki çetenin yaşlı ingiliz leydilerinden oluştuğunu düşünün. tatminkar olamayan bu kadınlar; sokaklarda terör estiriyorlar, genç ve savunmasız erkekler ise en tercih edilen kurbanları!
    -atlet ve donlarıyla (!) dikilen askerleri, yine komutanlarının atlet ve donuyla komuta ettiği birlikte aylardır en mucize eğitim olan "meyve ile gelen düşmanı savuşturma" eğitimi veriliyor!
    -çok meşhur bir restoranda kirli olan "çatalın" değiştirilmesini talep eden müşterinin bu talebi, önce garsonu, sonra şef garsonu, sonra müdürü rencide ederken müdürün kendini o pis, kokulu (!) çatalla öldürmesi!
    -dünyaya tehlike arz eden komünist propagandanın amerikan savunması (!) olan crelm toothpaste ile savuşturulabilmesi reklamları! çünkü komünizm dişi içeriden fethedip dişlerin tamamını çürütürken crelm ile bu çürükleri engelleyebilirsiniz!
    -fıkra yazarının kendi ölümüne de sebep olan son* fıkrası ölümcül bir etkiye sahiptir. onu okuyan kişi gülmekten ölmektedir. kısmen okuyan ise aylarca komada yatmaktadır. ikinci dünya savaşı sırasında bu olağanüstü güç, ingiliz bilimadamlarınca almancaya çevrilip alman faşizmine karşı kullanılmakta ve savaşta ciddi kazanımlar sağlamaktadır!*
    -insanları yiyen dünyayı sarmış son model arabalar... ve onları yiyen dev siyam kedisi bu dünyayı yok etmeye başlar!
    -ha bir de en budala züppe yarışması var ki şahane! kibritler üzerinden atlama, kadın mankenler üzerinden sutyen çıkarma, ölü tavşanları yakın mesafeden vurma, vb. yarışı kendini vurma yarışması sona eriyor. kendini ilk vuran yarışmanın kazananı oluyor. ahaha. herkes ölü tabii.
  • monty python ürünüdür.
  • bir filmden ziyade tv`de yayınladıkları skeçleri bir araya toplayarak oluşturdukları kötü ingiliz esprileri ve klişelerinden oluşan bir yapım. basit bir örnek vermem gerekirse olacak o kadar ın sevilen ve bir biri ile bağlantısı olabilecek 5-10 skeçi bir diske toplayıp birilerine izletirseniz aynı and now for something completely different misali olur.
  • monty phyton'ın 69-74 yılları arasında yayınlanan 4 sezonluk monty python's flying circus tv serisinin ilk sezonlarında yer alan tiyatral skeçlerden en sevilenlerin film haline getirilmesi aslında. komedi anlamında life of brian ve monty python and the holy grail'in oldukça, monty python and the meaning of life da biraz gerisindedir. skeçlerden ibaret olup bir bütünlük olmadığı için ara vererek veya geriye dönük olarak tekrar izlemek kolay.

    oldukça absürt bir yapım olsa da konu sürreallik olunca ben ilk sırayı the meaning of life'a veriyorum.
hesabın var mı? giriş yap