• antranik paşa, birinci dünya savaşından önce ve savaş esnasında osmanlıya karşı kurulan ermeni taşnak çetesinin en ünlü komutanıdır. l865 yılında şebinkarahisar'da doğdu. soyadı ozanyan'dır.

    çocukluğunda istanbul'a geldi, bir süre işçi olarak çalıştıktan sonra l884 ve l896 yıllarında ermenilerin bitlis/sasun (sason, şimdi batman'a bağlı), muş ve van'da çıkardıkları isyanlara fiilen katıldı. osmanlı devletine karşı vargücüyle savaştı. asıl şöhretini ise, l90l yılında çıkan muş isyanında ve çatışmalarında parlattı, 'antranik paşa' lâkabını aldı. bu zaman zarfında çıkan isyanlarda, binlerce müslüman kürt ve türk'ü öldürttü.

    l905 yıllarında bulgaristan'a geçti. taşnak partisinin faal üyelerinden olarak bağımsız ermeni devleti kurmak için çalıştı. l907'de taşnak partisi genel kurulunda parti yöneticileriyle anlaşamadığı için ayrıldı. taşnak yöneticileri, l908'de kendisine osmanlı meclisinde ermeni milletvekilliği teklifinde bulundu, ama o reddetti.

    ardından isviçre, ingiltere ve fransa'ya gitti. l9l2 yılında bulgaristan'a döndü ve bulgar ordusunda görev alarak balkan harplerinde osmanlıya karşı bulgar subayı olarak savaştı.

    l9l4'de birinci dünya savaşı başlayınca, rusya'ya geçti ve tiflis'te çetesini kurarak, ermeni birlikleriyle rus ordusu saflarında yer aldı. osmanlı kuvvetlerine karşı savaşa tutuştu. rus kuvvetleri, onun bölgeyi bilen çetesindeki fedailerden istifade ile doğu anadolu topraklarını sür'atle istilâ etmeyi başardı. bu sayede, yüz binlerce insanın canı ve malı telef olup gitti.

    l9l7'deki sovyet bolşevik ihtilâli sonrasında, şebinkarahisarlı antranik'e 'general' ünvanı verildi. kafkasya ermenistanı, askerî bakımdan onun yönetimine verildi. bir süre sonra ruslar bölgeden çekilmeye başlayınca da, osmanlıya karşı erzurum'u savunacak olan ermeni birliklerin başına geçti. fakat, osmanlı kuvvetleri karşısında direnemeyen ermeni birlikleri dağılınca, antranik tekrar rusya'ya kaçtı.

    orada, yeni yönetimden gereken ilgiyi göremeyince, bu kez erivan'a geçti. ermeni birliklerini dağıttı, silâhlarını teslim etti. erivan'dan tiflis'e döndü ve avrupa'ya geçerek oradan amerika'ya ulaştı. l922'den l927'ye kadar amerika'da yaşadı ve orada öldü. bir sene sonra kemikleri alınıp paris'teki bir mezarlığa gömüldü.

    (bkz: ukte)
  • yakın zamanda peri yayınlarından, antranik çelebyan tarafından kaleme alınmış biyografisi yayınlanmıştır. bölgede ermeniler milli kahraman, müslümanlar kana susamış cani olarak anarlar kendisini.
  • balkan savaşları sırasında bulgaristan ordusunda türklere karşı savaşmış ve birinci dünya savaşında da rus ordusuna katılarak yine türklere karşı doğu anadoluda çarpışmış ermeni general.
  • birinci balkan savaşı sırasında, bulgaristan ordusu dahilinde oluşturulan makedonya gönüllüleri birliğine, ermeni gönüllüler ile birlikte katılan ermeni kişisi. daha önceleri doğu anadolu'daki ayaklanmalarda ermeniler arasında kahramanlaşmışlığı varmış.
    ermeni gönüllülerin de dahil olduğu makedonya gönüllüleri, birinci balkan savaşı sırasında en acımasız sivil katliamlar imza atan birliklerden biridir. bu birliğin geçtiği yerlerde müslüman/türk insanı bırakın, canlı hayvan bile kalmadığı anlatılır bir çok kaynakta. bulgaristan'dan çıkıp batı trakya üzerinden geçerek en son durakları olan deedağaç (alexandroupolis) merkezine kadar bu katliamlara aralıksız devam etmiştir bu grup.
    ozanyan resmi olarak ermeni gönüllülerini başı değildir, ancak liderliği tartışılmazdır.
    ermeni birliğinin resmi komutanı için (bkz: garegin njdeh)
    ha, bu arada, bu olaylar, 1915 öncesi olmuştur. 1915 yılına böyle böyle olaylarla gelinmiştir.
  • benzer karakterdeki insanlık dışı zihinler tarafından övülen, ermeni diaspora'sının "çakma" ermeni kahramanı. bildiğin katil.

    ne siyasi görüşü varmış bu katilin, liderlik vasfı neymiş?
    çocuk, kadın, ihtiyar, hasta ayrımı yapmaksızın acımasızca insan öldürmekten, türk, azeri ve kürt katletmekten başka ne mahareti varmış?

    ara güler'in de insan kasabı olarak tanımladığı da bu aşağılık cani hakkında ayrıntılı bilgi için: (prof. dr. haluk selvi, hangi antranik)
  • bu adama kahraman diyen ermenileri gördükten sonra türkiyede abdullah çatlıya kahraman diyenleri garipsemiyorum artık.
  • ermenileri haklı davalarında haksız konuma düşürebilecek birkaç faktörden biri,1918 de demokratik ermenistan cumhuriyeti kurulduktan sonra,halk tarafindan istenmeyip abd ye gitmek zorunda kalması düşünülmeli.
  • ermenilerden özür kampanyasina imza atan orospu çocukları araştırsın bu katili
  • "antranik ozanyan (1865-1927): şebinkarahisar’da doğdu. babasını döven bir türk’ü öldürdüğü için başı derde girdi. istanbul’a gitti. kumkapı’da marangozluk yaptı. devrimci örgüte katıldı. örgütün isteği doğrultusunda sasun’a giderek gerilla savaşına katıldı. cesareti ve kişilik gücüyle isyanın önderliğine yükseldi. 1901’de muş’un arak manastırında 30 adamıyla bir ordu birliğine karşı üç hafta direnip kurtulmayı başarınca ünü efsane boyutlarına ulaştı. hakkında türküler, marşlar yazıldı.

    1904’te batılı devletlerin müdahalesiyle silah bırakarak yurt dışına çıktı. bulgaristan’da çiftçilik yaptı. bir gönüllü birliğiyle bulgar ordusu safında balkan harbine katıldı. meşrutiyetten sonra yurda dönerek ittihat ve terakki rejimiyle işbirliğini savunan taşnak yönetimine karşı tavır aldı. 1914’te rusya’ya geçti, ermeni gönüllü alaylarından birinin komutanlığını üstlendi. 18 nisan 1915’te dilman’da halil paşa yönetimindeki osmanlı kuvvetini yenilgiye uğrattı. ocak 1916’da rus ordusuyla bitlis’e girdi. önceki yazın van olaylarına misilleme olarak kenti yaktı ve sivil halktan çok sayıda kişiyi öldürttü. bundan dolayı rus divan-ı harbinde yargılandı ve görevinden alındı.

    1918 başlarında rus ordusunun dağılması üzerine erzurum’da batı ermenistan geçici hükümetini kurdu. ilerleyen türk orduları karşısında tutunamayarak kafkasya’ya çekildi. yeni kurulan ermenistan cumhuriyeti türkiye ile anlaşma yoluna gidince cumhuriyet yönetimiyle bağlarını kopardı. ermenistan’ın güneyindeki zangezur dağlarına çekilerek gerilla hareketi başlattı. ingilizlerin müdahalesi üzerine hükümetle barışmaya razı oldu ve general rütbesini aldı. ancak nisan 1919’da yeniden isyan edip ordusuyla erivan üzerine yürüdü. ikna edilerek yurt dışına çıkarıldı. amerika’ya giderek fresno’ya yerleşti. 1927’de öldü."

    not: üstteki kısım, sevan nişanyan'ın ağır kitap adlı kitabının ermeni komitacıları kimdi? başlıklı bölümünden alınmıştır.
hesabın var mı? giriş yap