• rivayet o`dur ki verocchio usta, isa'nin vaftizi resmini yaparken solda boyamak istedigi iki melegi ciragi leonardo'dan yapmasini rica eder. sonuc o kadar mukemmeldir ki verocchio emekliligini ister.
  • andrea del verrocchio.. leonardo da vinci nin ustasi...floransali heykeltrasin bilinen en onemli eseri 1479 da yaptigi venedikteki bartolommeo colleoni ye adanan bronz at ve binicisi heykelidir...
  • büyük ölçüde 16yy tarihçisi giorgio vasari'nin sanat tarihine magazinel yaklaşımı sonucu, eserleri deha ve yetenekten ziyade titiz çalışmanın ürünü imiş gibi görülmüş ve tanıtılmış, turist rehberlerinin dilinden kaderi, sanatı şu ünlü melek figürünü de içeren "vaftiz" tablosu ile kısıtlı imiş de leonardo'nun gölgesinde kalmak olmuş gibi gösterilen bu büyük sanatçı aslında perugino* , botticelli, michelangelo'yu da içinde bulunduran geniş bir ronensans sanatçı kitlesini etkilemiş başlı başına bir ekoldur. dönemin sanata daha çok "zanaat" olarak bakma anlayışı gereği o floransa'da yetişmiş büyük sanatçılarının hemen hepsi gibi o da çok yönlü bir ustaydı. bugün hayranı olduğumuz bütün o eserlerin yaratıcıları gibi o günün değerleri içinde, o da kast olarak fırıncılarınkine eş tutulan sanatçılar loncasının bir mensubuydu. oysa bugünün değerleri ile bakarsak onun aslında bir bilge, mühendis, kimyager, kuyumcu, ressam ve heykeltraş olduğunu ama asıl maharetli olduğu alanın heykel sanatı olduğunu görürüz.

    ek kaynaklar:
    http://www.headforart.com/…/22/on-top-of-the-world/
    http://www.museumldv.com/venice.htm
    http://en.wikipedia.org/…nd_st._thomas_(verrocchio)
    http://en.wikipedia.org/wiki/david_(verrocchio)
    http://en.wikipedia.org/…lfino_di_verrocchio_03.jpg
  • 1435-1488 yillari arasinda yasamistir. floransa'da lorenzo de medici icin calismistir. yapimini 1475'te tamamladigi bronz david heykeli bargello* muzesindedir. goliath'i alt eden verrocchio'nun genc david'i, yukselise gecen ve gorundugunden daha guclu floransa sehrini temsil etmektedir.
  • putto con delfino isimli çeşme başı heykeli vecchio sarayında sergilenir. santa maria del fiore katedralinin başındaki koca altın kaplamalı,(yaldızlı bakırdan yapılmış) gülleyi de bu amcamız yapmıştır. tabi 1600 yılındaki o hain yıldırım çakmasaydı bu gün haala orjinali orada bekler olurdu.
  • da vinci's demons dizisinde tarihten sapmış, dizi kurgusuna hizmet eden bir şekilde ölmüştür.

    bize bu dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehasını kazandıran adamdır.
  • 1435-1488 yılları arasında yaşamış, resim ve heykel alanında tanınmış floransalı sanatçı. leonardo da vinci'nin ustası. boynuz kulağı geçer atasözünün birebir doğrulayıcısı.
  • en soldaki melegi leanordo'ya cizdirip bir everesel dehanin ortaya cikisinda rol oynamistir. https://upload.wikimedia.org/…cchio_&_leonardo).jpg

    isin uzmanlari leonardo'nun o günlerde italya'da kullanilanin aksine renkli pigmentlerin içerisine yağ ekleyerek daha canli ve guzel ifadeler elde ettiğini söylüyorlar. bu teknik leonardo'dan once kuzey avrupa'da kullaniliyormus. böylelikle resme daha bir derinlik kazaniyor ve üç boyutluluğu daha belirgin oluyormus. bu yagli boyalar bazen kemikten bazen başka maddelerden yapiliyormus. özellikle mavi yağlı boya pigmentleri inanilmaz pahali imis ve afganistan dolaylarindan getiriliyormus.
  • goliath'ın başı ile davut : görsel
    - andrea del verrocchio, yak. 1466
hesabın var mı? giriş yap