• büyük bir hızla (120km/sn) samanyolu galaksisi'ne yani üzerimize doğru gelmektedir. samanyolu ile çarpışacak ve ortalık muhtemelen cümbüş yerine dönecektir. iki galaksinin birleşiminden (sanki bir tanesi yeterince büyük değilmiş gibi) eliptik yada diskli yapıda dev bir galaksi oluşacaktır. çarpışmadan sonra androsaman galaksisi'nin süt liman olması milyonlarca yıl sürecektir.
    tabi bu çarpışma tahmini olarak 4 milyar yıl sonra olacak. bırakın bizi, olurda soyumuz tükenmez ve dünya'dan 1.4 milyar yıla kadar kaçamazsak torunlarımız bile göremeyecektir. zira güneş, aşağı yukarı o aralar dünya'yı yaşanmaz hale getirecektir.
    diyelim ki galakside yaşayacak başka bir gezegen bulduk. bu seferde her sene ev değiştiren kiracı gibi dört milyar iki bin on altı yılı(tahmini) gelmeden, galaksi dışından (andromeda'da olmaz malum sebeplerden) başka yaşanılabilir bir gezegen bulup yerleşmemiz gerekecektir. galaksiler arası yolculuğu da çözmemiz gerekeceğinden, bir dünya(ben diyim jüpiter, sen de satürn) iş ellerimizden öpmektedir. yani gelecekte insanlığı zor ve kasvetli günler beklemektedir.
  • samanyolu'nun komşusu spiral bir galaksidir. yaklaşık 1 trilyon yıldıza ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir. eni 100.000, çapı ise 260.000 ışık yılıdır. bu ölçüleriyle andromeda, samanyolundan yaklaşık 3 kat daha geniştir. 2.5 milyon ışık yılı mesafededir. karanlık ve aysız bir gökyüzünde çıplak gözle görülebilir.

    samanyolu ile andromeda galaksileri saniyede yaklaşık 100 km. hızla birbirlerine yaklaşmaktadırlar. yaklaşık 5 milyar yıl sonra iki galaksinin birbirlerine karışacakları tahmin edilmektedir. bu süre aynı zamanda muhtemelen güneş'in ömrünü tamamlaması zamanına tekabül eder.

    (bkz: milkomeda)

    edit : link eklendi.
  • insanoğlu ölümsüzlüğü keşfeder ve ışık hızına ulaşırsa 3 milyon yılda ziyaret edilebilecek yer.

    onun dışında işin gücün yok solucan deliği ara.
  • galaksimizle çarpışmasının simülasyonlarından birisi için bakınız:
    https://www.youtube.com/watch?v=prik6dkcdou

    edit: bu daha güzelmiş:
    https://www.youtube.com/watch?v=fmnlt2fnhdg
  • ışık hızında gitsek 2.5 milyon yılda gideriz arkadaşlar.

    1 trilyon yıldız var bunda arkadaşlar.

    aq trilyonlarca gezegen var arkadaşlar.

    bu sadece bir galaksi arkadaşlar.

    bize en yakın galaksi.

    bunlardan evrende trilyonlarca var arkadaşlar.

    biz hala "asansöre kadın adam yanyana binmeli mi binmemeli mi? " yi tartışıyoruz.

    (bkz: bi siktirin gidin arkadaşlar)
  • barındırdığı yaklaşık 1 trilyon yıldız ile samanyolu galaksisinin de içinde bulunduğu yerel grupta yer alan en büyük galaksidir. yerel grup ise başak süper kümesi içinde yer alan ve ortalama 40 galaksiden oluşan bir galaksi topluluğudur. topluluğun dominant üyeleri andromeda ve samanyolu galaksileridir. samanyolunun ortalama 200-400 milyon adet yıldız barındırdığı düşünülürse andromeda galaksisinin yerel grubun en dominant üyesi olduğu anlaşılır. grubun üçüncü en büyük üyesi ise yaklaşık 40 milyon yıldız barındıran üçgen galaksisidir.

    2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen dünyadan çıplak gözle görülebilen en uzak gök cismidir. ancak yaygın kanının aksine dünyaya en yakın galaksi değildir. samanyolu galaksisinin uydusu sayılabilecek cüce galaksiler dünyaya en yakın galaksilerdir. örneğin yay eliptik cüce galaksisi dünyaya andromedadan çok daha yakındır ve yaklaşık 50 bin ışık yılı mesafede bulunur. buradan hareketle de andromedaya dünyanın en yakınındaki büyük galaksi demek daha doğru olacaktır.

    andromeda galaksisinin 4.5 milyar yıl sonra samanyolu galaksisi ile çarpışacağı daha doğrusu birleşeceği öngörülüyor. yıldızlar arası ortamın büyüklüğünden dolayı daha çok bu iki galaksiyi oluşturan yıldızların birbirinin çekim alanına girmesi, bazı tekli yıldızların çiftli yıldız sistemleri oluşturması ya da yıldızların yörüngelerinde değişiklikler olması bekleniyor.

    andromeda galaksisinin nasa tarafından yayınlanmış bir fotoğrafı şuradan görülebilir.
  • hubble, cepheid değişkenlerini kullanarak andromeda galaksinin 1 milyon ışık yılı uzakta olduğunu söyledi. yani dünyadan 9.5 kentilyon kilometre uzakta samanyolunun epeyce dışına yerleştirmiştir.
    sayesinde nebula bir gece de galaksi olmuştur.(r.a)
  • eylül ayı sonralarına doğru çıplak gözle görülebilecek galaksi.

    andromeda gökadası’nı gökyüzünde bulmak için kraliçe (cassiopeia) takımyıldızını kullanabilirsiniz. kraliçe’nin parlak yıldızların oluşturduğu ‘w’ şeklini seçmek oldukça kolay. daha sonra yapmanız gereken kraliçe’nin güneydoğusunda andromeda takımyıldızının bir çizgi üzerinde sıralanmış 3 yıldızını bulmak. ortadakinin (miraç) üzerinde sıralanan iki yıldızı bulun. andromeda en üstteki yıldızın üzerinde kalıyor.

    andromeda takımyıldızını pegasus takımyıldızının büyük kare’sini kullanarak da bulabilirsiniz. kanatlı at’ın (pegasus/tulpar) büyük kare’sinden kuzeydoğuya baktığınızda andromeda takımyıldızının en parlak üç yıldızının sıralandığını görürsünüz. ortadaki miraç’ı (beta andromedae) tespit ettikten sonra yukarıda tarif edilen şekilde m31’i bulabilirsiniz.

    way
  • andromeda bize o kadar uzak ki galaksiyi üç boyutlu, yani derinlikli olarak görmemiz neredeyse imkansız. özellikle de arka planda kalan daha uzak galaksilere göre nasıl hareket ettiğini belirlememiz çok zor.
    bilim insanları 2002-2010 arasında yapılan gözlemlerde andromeda’yla aramızdaki yıldızları resimden çıkardılar, andromeda’nın kendi çevresinde dönmesinden kaynaklanan etkiyi sildiler ve samanyolu merkezi çevresinde dönen güneşimizden kaynaklanan kaymayı elimine ettiler. sonuçta andromeda’nın çapraz hızı saniyede 17 km ve yaklaşma hızı da saniyede 110 km çıktı. aramızdaki uzaklığı dikkate aldığımız zaman, bu fark andromeda’nın 4 milyar yıl sonra samanyolu’na çarpacağını gösteriyor. ama yaklaşma hızını ölçmek için kullanılan ışığın maviye kayması durumu sadece andromeda’nın bize yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. oysa uzay üç boyutlu olduğu için andromeda’nın çapraz hızı yeterince yüksekse, hiç çarpmadan galaksimizin yanından, altından veya üstünden geçip gidebilir. geçerken samanyolu'nun taşrasındaki yıldızlardan çalıp gidebilir. ayrıca 3 milyar yıl sonra gündüz vakti bile göreceğimiz kadar bize yaklaşmış olacak. içinde 1 trilyon yıldız var, bizim bilmediğimiz hayal edemeyeceğimiz elementler var, kim bilir daha neler neler var. ayrıca evrende böyle trilyonlarca galaksi var, belki trilyonlarca evrende vardır.(bunu bilim adamları bile henüz tartışmaya başladı. var mı? yok mu? bilmiyorlar)
    eğer ışık hızında giden bir araç icat edebilirse insanoğlu, ışık hızında seyahat ettiği için zamanda yolculuk yapmış olacak, buda yaklaşık 2,5 milyon yıllık yolculukta sadece 25 yıl yaşlanmış olacağı anlamına geliyor.
    bütün bunları bu tür bilimlerle uğraşan bilim adamlarından öğreniyoruz. ama biz hala annemizin margarinini kullandığımız için, bütün bu yazılıp çizilenlerden çok fazla bir şey anlamıyoruz bile.

    düzeltme notu: bilim adamı yerine bilim insanı sözcüğünü kullanmak gerekirken, unutmuşum.
  • ışık hızına ulaşırsak dünyadaki bir gözlemci icin 2.5 milyon yıl sürer. giden kişi için o kadar sürmez.

    (bkz: izafiyet teorisi)
hesabın var mı? giriş yap