• michio kaku’nun geleceğin fiziği adlı kitabında idda ettiği bilimsel bir açıklama.

    bu konuyu uzun süredir araştırıyordum ve az çok fizikle ilgilenen kesmin büyük bir çoğunluğu 2 milyon ışık yılı uzaklıkdaki andromeda galaksisine ışık hızına yakın bir hızda gidilirse kaç yılda gidilir? sorusuna yaklaşık 2 milyon yılda gidilir diyeceğinden eminim.

    bunun öyle olmadığını biliyordum ancak farkın bu kadar büyük boyutlarda olacağı aklıma hiç gelmemişti.

    oncelikle kısa ve öz bir şekilde açıklamam gerekirse evet ışık hızı ile andromeda galaksisine 2 milyon yılda gidilir ama kime göre? dünyada bekleyen insanlara göre. uzay gemisinde ışık hızına yakın bir hızda ilerleyen insana göre zaman çok yavaş akacağından sadece 23 yılda diğer galaksi sistemine ulaşmış olacak. bizlere göre onlarca yıl alan yıldızlara belki birkaç saat içinde gitmiş olacak.

    bugüne kadar çogumuza bu bilginin verilmediğinden adım gibi eminim. çünkü diğer yıldızlara gidebilmek için uzay gemisinde çoğalıp onlarca kuşak sonrası neslimizin ancak ulaşabileceği yerler olarak hayal edildi hep.

    michio kaku’ya göre ramjet füzyonu sayesinde sürekli çalışan 1000 tonluk ramjet motorunun saniye kare başına 9,8 metrelik bir ivme sağlayabilmesi halinde (ki bu dünya’da hissedilen kütle-çekim ivmesidir) bir yıl içinde ışık hızının yüzde 77’sine ulaşabilmesi mümkün.

    bu ramjet füzyonu uzayda her yerde bulunan hidrojen gazını sıkıştırıp elektrik ve manyetik alanlar ile ısıtıp hidrojeni helyuma çevirerek oluşan füzyon.

    kısacası bir motoru güçlü bir şekilde sürekli çalıştırırsanız yavaş yavaş da olsa ışık hızına yaklaşırsınız. hiçbir zaman ışık hızına ulaşamasınız ama gerek de yok.

    einstein’ın görelilik teorisine göre, zaman hızlanan bir rokette yavaşlar, böylece dünyada milyonlarca yıl geçmiş olmasına rağmen, astronotlar bu olaya göre sadece 23 yıl yaşlanmış olacaklar.
  • muhtemelen mümkün olan ancak bir işe yaramayacak durum. mesela istanbul'dan antalya'ya yaz tatili için bir yolculuğa çıkacağımızı düşünün, normal şartlarda 723 kilometrelik bir yol. ancak yaz tatilini geçireceğimiz ilçeye ulaşmak için biraz daha yol almamız gerekir ki şu şartlarda nereye gideceğimiz de bellidir. ancak andromeda'ya gidince hangi yıldızın sistemindeki hangi gezegene gideceğimiz tam olarak belli olmadığı için bir 23 yıl da doğru gezegeni ararken geçecektir.
  • andromedaya gidip ekmek alip gelindiginde dunyayi yerinde bulamama ihtimalini iceren teoridir.
  • teorik olarak mümkün olsa bile pratikte gerçekleşmeyecek hadise. ışık hızına yakın bir hızla giderken nasıl manevra yapçan lavuk, o kadar mesafede kesin bi meteora felan çarparsın :p

    şaka diyorum tabii ki, ben anlamıyore bu işlerden. :)
  • bir yerlerde dinlediğim açıklamayı paylaşmak isterim:
    uzayda hayat var mı ? ya da düşlediğimiz şekilde mi ? bağlantı kurulabilir mi ?

    verilen şu örnek ufkunuzu artırabilir; şempanzeler insanlara davranış bakımından çok benzerdir, ancak insan sınıfının kendini tanımladığı çizgi? içinde şempanze sadece alkış yapmakta ve bizde ne kadar benzer bakın insn gibi demekteyiz, bir şempanze asla fransızca konuşmayı öğrenip size şarkı söyleyemeyecektir, yaklaştığı en fazla el çırpmak;
    şimdi yukarıdaki saçmalama gibi görünen kısmı şunun için temel baz alalım; pekiii, şempanzenin uzun uğraşlarla öğrendiği davranışları insan doğuştan ve içgüdüsel olarak çok daha mükemmel yapabiliyorsa; bizim yüzyıllarca uğraşıp çözemediğimiz kuantum fiziği, temel fizik, matematiğin dorukları vs., ışınlanma, gibi bize göre fantastik evrimleri; yeni üremiş-üretilmiş bir uzaylı içgüdüsel yapabiliyorsa ve bizi görüp ya da çözüp bak nasılda bize benzemiş uçmaya çalışıyor tarzı bizde alayımsı sevimlilik buluyorsa, onlarla iletişime geçmek belki de imkansız olacaktır. bir şempanze bizden akıllı olup bak insan, bak ağaç, bak taş diye sınıflayabilirken belkide biz her saniye gördüğümüz ya da görebileceğimiz uzaylıları türümüzün eksikliklerinden dolayı tanımlayamıyorsak; onlara yok diyebilir miyiz ?
  • bir insan’ın bir ömrü boyunca diğer galaksileri de görebileceği anlamına da gelir.
  • gelecekte yapılması muhtemel anti madde roketleri ile de gayet mümkündür.
  • şikeci şerefsizlere ve kedigillere dert olmuştur. pardon ya sivas gs maçı başlığından buraya gelmişim.
  • adam yüz sene önce izafiyet teorisini ortaya atmış, duruma ancak şimdi şaşıranlar var. yeni bir bilgi daha vereyim: elmanın yere düşmesi kütlelerin birbirlerini çekmesiyle alakalıymış. vay anasını dediğinizi duyar gibiyim.
hesabın var mı? giriş yap