• (bkz: fov/#826542)
  • yapıları gereği objektif veya lenslerin odak düzleminde oluşturdukları görüntüler daire (image circle) şeklindedir. bu daire şeklinde oluşmuş görüntünün en net ve en aydınlık bölgesi merkezi yani ortasıdır. ayrıca bir lensin oluşturduğu görüntünün en net olduğu alanın çapına lensin "kaplama alanı" denir. film veya algılayıcı sensörler dikdörtgen şeklinde tasarlandığından sonuçları yine dikdörtgen şeklinde olur. basit olarak bu dikdörtgenin köşeleri arasında mm cinsinden ölçülen diagonal uzaklık, o formatı kullanan kameranın normal lens ölçüsünü verir.
    35 mm film veya tam kare (full frame) sensöre sahip bir kameranın görüntü alanı 24x36mm, köşegenler arası uzunluğu ise yaklaşık 43.2 mm'dir. bu rakam ise 35 mm full frame sensöre sahip bir kamera üzerinde kullanılacak olan lensin sahip olması gereken en düşük kaplama alanı ölçüsünü verir.
    üretilen her objektif veya lensin ölçülerek belirli standartlara bağlanmış odak uzaklıkları vardır. 35 mm (135) film veya sensör kullanan kameralar için 43.2 mm'ye en yakın değer olarak 50 mm bu format kameralar için standart (normal) lens olarak kabul edilmiştir.
    bu değerden aşağı olanlar geniş açı (wide angle), yukarı olanlar ise dar açı (telephoto) olarak adlandırılır ve bu değerler ile anılmalarını sağlayan odak uzaklıklarına paralel olarak tüm bu lenslerin bir görüş açısı (angle of view) vardır.
    diğer bir ifade ile lensin film ya da sensör yüzeyine aktardığı görüntünün sınırlarının görüntü merkezinde yaptığı açı görüş açısıdır. bu değer odak uzaklığı ile ters orantılıdır. yani odak uzaklığı arttıkça görüş açısı (aov) azalır, tersi durumda ise artar.
    örnek olarak, odak uzaklığı 50mm olan standart lens için görüş açısı (angle of view) yaklaşık 46 derece iken bu değer 20mm için 84, 35mm için 54, 100mm için 24 ve 200mm için 12 derece olur.
    işte burada "görüş alanı" (field of view) kavramı devreye girer ve genel olarak "görüş açısı" (angle of view) kavramı ile karıştırılır.
    angle of view (aov) yani görüş açısı, üretilmiş bir lensin odak uzaklığına bağlı olarak sunduğu ölçülmüş ve standartlaşmış açı değeridir ve kullanılan kameranın sensör ölçüsü hangi boyutta olursa olsun değişmez.
    field of view (fov) yani görüş alanı ise kullanılan lensin odak uzaklığına bağlı olarak sunmuş olduğu görüş açısı değerinin, kameranın sensör boyutuna göre değişikliğe uğraması ile ortaya çıkan nihai alan görüşüdür.
    yani full frame veya crop (çarpan) faktörlü bir sensöre sahip kamera üzerinde kullanıldığında bir lensin angle of view (aov) değeri değişmezken field of view (fov) değeri değişir ve "kırpma" faktörüne bağlı olarak küçülürek daha dar bir alanın görülmesine sebep olur.

    örneğin full frame sensörlü bir kamera ile üzerinde 50 mm olan standart bir lens kendi değerinde kullanılabilirken 1.6 çarpanlı (aps-c) sensöre sahip bir kamera üzerinde bu değer 1.6 ile çarpılarak 80 mm'ye denk gelir. burada esasen 50 mm lensin görüş açısı 46 derece ile sabit olduğu halde kullanılan kamera sensörünün çarpan etkisinden dolayı telefoto etkisi oluşur ve 80 mm lens gibi davranır. böylece 80 mm lensin görüş alanı (fov) olan 30 derece ile esasen sahte bir görüş açısı (angle of view) oluşur ve doğal olarak görüş alanı (field of view) açısı daralır. gerçek bir 80 mm lens kullanılmadığı için 50 mm lensin verdiği perspektif değişmez.

    sonuç olarak, angle of view ile field of view kavramları standartlaşmış bazı matematiksel formüller ile hesaplanır ve her üretici firma tarafından benzer şekilde lanse edilir. ancak bazı fotoğraf tutkunlarının bu denklemler ile pratiği bir araya getirerek yaptıkları çalışmalar sonucunda olayın "açısal görüş alanı" (angular field of view) ve "doğrusal görüş alanı" (linear field of view) kavramları altında yeniden ele alınması gerektiğini savundukları görülür.
hesabın var mı? giriş yap