• ingiltere kralı 8. henry'nin kurduğu hristiyan mezhebi.
    engizisyon mahkemeleri gibi hristiyanlığın iyice yoldan çıktığı devirlerde,martin luther gibi ingiltere kralı 8. henry de katolik kilisesini protesto edip, protestanlık esasına uygun anglikan kilisesini kurdu. böylece anglikanlık mezhebi kuruldu ve ingiltere'nin resmi mezhebi oldu.
  • bu mezhebin kabul edilmesinin nedeni 8ci henry`nin esini rahatca bosayabilmesi ve de bir baskasiyla evlenebilmesini saglayacak kolayligi icermesidir.
  • ingiliz ulusal kilisesinin benimsediği, kalvenizm ( protestanlık ) ve katoliklik arası bir mezheptir. ingiltere kralı viii. hanri kişisel nedenlerle papalığa duyduğu tepki nede-niyle protestanlık'ı benimsemiş ve ingiltere'de devlet eliyle reformu gerçekleştirerek, ingiliz kilisesini ulusallaştırmıştır. daha sonraki hükümdarlar zamanında anglikanizm'den ayrılarak, katolikleşme çabaları görüldüyse de, 1563 yılında, kraliçe i. elizabeth'in yayınladığı 39 maddelik bir fermanla anglikanizm ingiltere'nin resmi mezhebi oldu. anglikan ayinleri " ortak dua " adlı bir kitapta açıklanmıştır. bu inanış-ta kutsama törenleri azaltılmış, meryem ana ve azizlere tapınma kaldırılmıştır. sonradan presbiteryen, püriten, piskopal ve metodist gibi kollara ayrılmıştır.
  • anglikanizm, 8.henry devrinden beri ingiltere'nin resmi kilisesi'dir. 8. henry (1491-1547) ile papa arasindaki bir kavgadan sonra dogmus olan anglikanizm'in en basta gelen hedefi hristiyanligi kendi oz niteligine yeniden kavusturmaktir. onlara gore papalik ile presbiterianlik arasinda en azindan orta bir yol olmalidir. bu yalniz kilise teskilati duzeyinde degil, doktriner anlamda da gerceklestirilmelidir.
  • aslında henry viii'nin eşini boşama arzusundan çok papalık emrinden çıkma ve ülkesini kendi kontrol etme istediğinden ortaya çıkmıştır. papalığın ülkesi üzerindeki etkisinden hoşlanmayan henry viii planını gerçekleştirmiştir. eşten boşanma olayı ise olayın daha önemsiz kısmıdır.
  • kalvinizmin ingiliz değerleriyle yoğurulmuş halidir.
  • sohbetlerine 300$ verilen mezhep
  • “anglo-saksonlar” olarak bilinen ingilizlerin mensubu bulunduğu hristiyanlık mezhebidir. yeni çağ’ın başlarında ingiliz kraliyet hânedanı’nın desteğiyle gelişen bu yeni mezheb, sadece bu ülkeye özgü bir mezhep olarak kalmıştır. kral, bu mezhebin en yetkili kişisidir. abdülaziz çâviş’in “anglikan kilisesine cevap” isimli eseri meşhurdur.
    kaynak: dini kavramlar sözlüğü.
  • ingiliz ulusal kilisesinin benimsediği mesheptir. 1563 yılında, kraliçe elizabeth'in yayınladığı 39 maddelik bir fermanla anglikanizm ingiltere'nin resmi mezhebi haline gelmiştir.
  • dünyayı yöneten, hristanlığın bir mezhebi.
    (bkz: cadılık)
hesabın var mı? giriş yap