• özeti şudur:

    istanbul yolunda bi semtte iseniz eskişehir yolunda bir semte, eskişehir yolunda bir semtteyseniz istanbul yolunda bir semte kızılay'a gitmeden ulaşmanız imkansıza yakındır.

    en iyi ihtimalle r çizerek ulaşırsınız ancak bir çok yere u çekerek gitmek zorunda kalırsınız. batıkent kızılay metrosu ve ankaray dışında kalan metrolar ise yavaş ve kullanışsızdır. eryamandan kızılay'a metro ile gitmek de otobüs ile gitmek de 45 dakika 1 saat arası vaktinizi alır.
  • banliyölerde yaşayıp yoğun iş bölgelerinde çalışan insanlar, işe gitmeden önce kızılay'ı ziyaret etmek zorunda bırakılıyorlar. zira şehrin hiçbir yerinden mesela gaziosmanpaşa'ya, çankaya'ya, ostim'e, balgat'a ulaşım yok. illa kızılay'a gideceksin, oradan aktarma yapacaksın.

    en geç gece saat onda evde olman lazım; sonra sokakta kalıveriyorsun. taksi dışında ulaşım yok.

    bir de saatlerce otobüs beklemek nedir, ben ankara'da öğrendim.
  • ankara'da toplu tasimanin adi tam olarak sudur:
    özel araçla 5 dk'ya alabileceginiz yolu toplu tasimayla 1 saatte alirsiniz.
    ben yaklasik 8 yil boyunca öyle yaptim. merkez hub toplu tasima çok güzel bir sistem aslinda, ama daha çok düsük nüfuslu küçük sehirler için. mesela ben lausanne'da yasiyorum (nüfusu 150bin) ve merkez hub burada çok ise yariyor. gerçi yavastan sehir büyümeye basladi, artik 2-3 hub noktasi olusturmayi planliyorlar, o ayri. sen düsün ki 6m nüfusun, küçük bir avrupa ülkesi kadar da yüzölçümün var. ve hala bütün toplu tasima kizilaydan geçiyor. hani bunun mantiksiz oldugunu anlamak için salak olmak bile yetmez. çok farkli bir sey olman lazim. mesela, insanlarin tahammülüne tecavüz etmeye çalisan bir orospu çocugu.
  • berbattır, ve bu şehri yönetenler en iyi şehircilik bilmemne ödülü aldık diye de reklam yaparlar utanmadan. uzak ilçelerden değil de birbirine çok yakın yerlerden örnek vereyim:

    örneğin; küçükesat'tan bahçeli'ye gitmek istiyorsunuz. normalde arabayla 10 dk. ancak bütün bir esat'ın eskişehir yoluna çıkışı tek şerite düştüğünden sabahları 30 dk.
    toplu taşıma kullanayım desen, tek seçeneğin dolmuş. onun için de önce yürüyeceksin, sonra lütfedip seni de almalarını umacaksın, dolmuşa bindiğinde de nefes alabilmek için dua edeceksin. sonra dolmuştan inip yine yürüyeceksin. şanslıysan 1 saatte varacağın yerdesin.
    ya da, yine dolmuşa bineceksin, kolej'de ineceksin. tıklım tıklım gelen metrolardan 3. ya da 4. seferde bineceksin ve beşevlerde inip yine yürüyeceksin. günlük işe gidiş geliş 10 tl. aktarma filan yok. taksiyle ilk seçeneği kullansan 15 tl yazan güzergahtan bahsediyorum.
    bu bir toplu taşıma mıdır? bu bir ulaşım sistemi midir, nedir?

    lanet olsun bisikletle gideyim diyorum, bisiklet yolunu geçtim kaldırım yok doğru düzgün. sonra ankara neden sevilmiyor? neden sevelim!?!

    edit: metro seçeneği eklendi.
  • berbattır.gece 12'den sonra çük gibi kalırsınız ortada. gece eğlenmeye gidemezseniz.gitseniz de bir şeklide özel araç veya taksiyle dönmek zorundasınızdır.
    aşti'deyseniz sike sike aşti taksilerine binmek zorundasınızdır.her şey kasa içindir. ve hep kasa kazanır.
  • mavi halk otobüs şoför ve muavinlerinin tamamı sanırım kafadan sorunlu, kırmızı ışık falan dinlemezler, her an bir aracı biçebilecek potansiyeldeler. uyarı yaptığınızda otobüsten uçarak aşağı inip aracınıza doğru koşarken bulabilirsiniz kendilerini.

    -dolmuşlar, mavi otobüsler kadar olmasa da, sorunlu tipler. yavaş yavaş gider, arkasında kalırsınız yol alamazsınız, çünkü yolcu beklerler, aynı şeyi siz yapsanız, dibinize kadar girer selektöre abanırlar. yolcuyu doldurduğunda aralarında yarışıp trafiği tehlikeye atarlar. kısaca, kendisinin günde 200 kez yaptığı şeyi yaparsınız, kendi yaptığını unutur siz bir pisliksinizdir dostum.

    -taksiler, iyi semtlerdeki bir kaç taksi durağı hariç, kırmızıda geçmeye bayılırlar, kaynak mutlaka yaparlar, trafikte kimseyi takmazlar, kendilerine ait kuralları vardır.

    üçünün de ortak özelliği, araçlarında türk bayrağı olmayanı yoktur. çünkü vatanını en çok bunlar severler, psikopatlığın, kuralsızlığın, saygısızlığın kitabını yazarlar ama yine de vatanını en çok bunlar sever. kısaca örnek vatandaşlardır.

    metro kaldı ama ondada bu son olaylardan sonra can güvenliğiniz için pek huzur bulamazsınız.

    ilgililerin ve ihtiyaç sahiplerinin bilgisine saygıyla sunarım.
  • bir diğer örnek de keçiören'den biz verelim. ankaralılar bilir keçiören'in tek çıkış noktası olan fatih köprüsü yıllardır sabah ve akşam saatlerinde rezalet bir trafiğe sahip olur. yıllar boyunca farklı şeyler denendi, hatta aradaki kaldırımlar kaldırılıp karşı yoldan tek şerit alındı falan. hiçbiri işe yaramadı. hatta yıllar geçtikçe artan nüfus ile beraber daha da beter bir hal aldı.

    bunun için 2003 yılında * metro çalışmalarına başlandı, amaç bu trafik çilesini azaltmaktı. bakayım tam 13 yıl olmuş hala açılmasını bekliyoruz.

    ve bundan tam 1 hafta önce insanları toplu taşımaya özendirmeden gittiler yeni bir yol açtılar basınevleri kavşağından konya yoluna çıkan. keçiören'in girişinde de kocaman yazıyor şimdi: "yavuz sultan selim bulvarı açılıyor, keçiören trafiği rahatlıyor"

    ben size olanı söyleyeyim: 1 gram azalma olmadı trafikte, hala leş bir vaziyette fatih köprüsü ve girişi. metro açıldığında da hiçbir şey değişmeyecek.
  • 5 senede şehir içinde 60bin km yaptıran toplu taşıma...
  • başkente yakışmayandır. batıkent - çayyolu örneği burada dillendirilmiş zaten. 4 tane kıçıkırık metro ağı var koca başkentte. kızılay'dan yukarı dikmen'e metro yok, mamak'ta yok, etlik tarafında yok. bu bölgeler minibüs mafyasına emanet. belediyenin ulaşıma sıfırdan yaptığı hiçbir katkı yok, hatta köstek oluyor. her ankara ile ilgili başlıkta olduğu gibi ankara'nın en büyük yavşağına buradan selam yollayıp entry'mi noktalıyorum.
  • bir durak gidecekseniz de son durağa kadar otobüste oturacaksanız da size aynı parayı verdiren sistemdir. ki bu ücret de olması gerekenden pahalıdır. kısa ve orta mesafelerde ortalama yakan bir aracınız varsa arabayla gidip gelmek daha ucuza gelir. sözkonusu mesafeyi direkt giden bir toplu taşıma hattı varsa tabii. yoksa ve belediye otobüsünden inip özel otobüs veya dolmuşa binecekseniz masrafı da ikiye katlarsınız. son tahlilde, araba sürmek iyidir. trafik oluyor ama hep birlikte oturuyoruz en azından arabalarımızın içinde tatlı tatlı.
hesabın var mı? giriş yap