• hollanda'da rijksmuseum'da yer alan bir tablo. alt kısmında bulunan ve "şehir hayatı" nı anlatan bölüm, tablodan ayrı bir sahne olarak resmedilmiştir. hoş.

    bilhassa 17 ve 18. yy.'da avrupa'da "şehir hayatı" tabloları adı altında bir takım tablolar moda olmuştur. bu tablolarda o şehirdeki hayat ne ise hepsi bir arada yansıtılmıştır.

    burada ankara'daki ticaret hayatı, esnaf ve sanatkar loncaları görülüyor.
    kenarda büyük bir dokuma tezgahı ve terazili beyaz sakallı bir satıcı var. feraceli kadınlardan başka , pazarlık yapan -çünkü aralarında biri keseye davranmış vaziyette- bir takım tüccarlar da var.

    hatta arada bir de dilenci ve dövüşenler de ihmal edilmemiş. herhalde çok sayıdaki bu kadınlar, yünleri yıkayıp hazırlayan işçilerdir çünkü ateş yanan bir ocak var.

    en kenarda büyük bir tezgahta yünler dokunmaktadır. ortada dua edildiğini görüyoruz. belki de yıllık mahsulün satışı sırasında yapılan bir dini tören ile ilgili bir sahne.

    resimde kadınların çokluğu osmanlı devrinde tiftik endüstrisinde kadınların önemli yeri olduğunu gösteriyor.

    kaynak: (prof. semavi eyice, 1972, “ankara’nın eski bir resmi, tarihi vesika olarak resimler-ankara’dan bahseden seyyahlar-eski bir ankara resmi”, türk tarih kurumu “atatürk konferansları”, ıv.ciltten ayrı basım, ank.)
  • (bkz: minyatür)
hesabın var mı? giriş yap