• asıl adı netty reiling radvangi olan,nazi zulümüne maruz kalmış bir yazardır,ve yapıtlarında genel olarak nazi dönemindeki avrupa yı kasup savuran faşizm, ve savaş sonrası `doğu almanya` nın yapılanması ve insanların psikolojisi üzerinedir yapıtları,akıcı bir üslüp kullanır.doğu alman edebiyatının gelişiminde büyük payı olan bu kalem, yaşamı süresince pek tanınamamıştır ne yazık ki...`bertolt brecht` in meslektaşı, dernek arkadaşı, yoldaşıdır kendisi...
  • netty reiling radvangi (1900 – 1983), alman yazar.
  • transit isimli kitabı vardır.

    tanıtım yazısı:

    "nereye gitmeyi ümit edebiliriz? artık güvenli bir cennet kalmadı, hayata yeniden başlayabileceğimiz veya geçmişteki haksızlıkları silebileceğimiz 'başka kıtalar, hayali kentler' yok. bu kitabın yeniden keşfi bizler için bir ayılma anı ve aynı zamanda bir ikazdır: seghers'in vaktiyle dikkat çektiği büyük tehlike bizim artık 'normal' gördüğümüz durumdur."
    -peter conrad-

    kaçış, sürgün ve mültecilik gibi güncelliğini bugün de koruyan sorunları ele alan en önemli modern klasiklerden biri olan transit, belgesel ile kurmacayı bir araya getiren sarsıcı bir roman. kitap, anna seghers'in kendi deneyimlerine ve kaçış hikâyesine dayanıyor. yahudi kökenli seghers, nazilerin işgali sırasında fransa'da yaşayan bir komünistti. aralarında andré breton ve claude lévi-strauss'un da bulunduğu kaçaklarla birlikte marsilya'dan meksika'ya ulaşmayı başardı. bu çarpıcı kaçış öyküsü ve sürgün, transit gibi etkileyici bir romanın ortaya çıkmasını sağladı.

    1937 yılında bir nazi toplama kampından kaçan seidler sonunda kendisini marsilya'da bulur. burası, amerika'ya ulaşmak isteyenlerin kaderini belirleyecek, çeşit çeşit dramların yaşandığı, transit vizesi alma çabasında insanlık sınavı verilen son duraktır. seidler tesadüf eseri weidel adlı yazarın kimliğine bürünür. almanların geldiğini öğrenen weidel bir otel odasında intihar etmiş; adını, yazdıklarını, transit vizesini hatta hayatının yaşamadığı kısmını adeta seidler'e miras bırakmıştır! weidel karakterinde, vize alamayacağını anladığında, pasajlar'ın notlarıyla ağzına kadar dolu bavulunu geride bırakarak portbou'da intihar eden walter benjamin'in gölgesini görmemek olanaksızdır.

    "1942 yılında tamamlanan bu roman, bana göre seghers'in yazdığı en güzel romandır. 1933 sonrası edebiyatımızda bu türden bir kesinlikle ve neredeyse kusursuz biçimde yazılmış pek fazla roman sayabileceğimi sanmıyorum."
    -heinrich böll-
    (tanıtım bülteninden)
  • "en korkunç olan susma, yazarların susmasıdır. çünkü hem işin doğası hem de toplumun istemi, yazarlığın susmamak demek olduğunu açık açık belirlemiştir." sözünün sahibi 1900 -1983 yılları arasında yaşamış alman kadın yazar. sosyalizme inanmış, kitaplarında sınıflar arası çatışmalara, faşizm karşıtlığına, ikinci dünya savaşı sırasında mülteci sorununa değinmiş yaşamı boyunca bir çok ödülün sahibi olmuştur. en ünlü romanı transit'te nazi almanyası döneminde kendisi gibi kaçak yaşayan başka ülkelere sığınmak zorunda olan evini yurdunu bırakmış mültecilerin yaşadığı gerek bürokratik gerekse insani zorluklardan bahsetmiştir.
    ayrıca :
    1932 - arkadaşlar (die gefährten)
    1933 - kelle ödülü (der kopflohn)
    1935 - şubat yolu (der weg durch den februar)
    1937 - kurtuluş (die rettung)
    1940 - haydut woynok'un en güzel söylenceleri. artemis efsaneleri (die schönsten sagen vom räuber woynok. sagen von artemis)
    1942 - yedinci haç (das siebte kreuz)
    1943 - ölü kızların gezintisi (der ausflug der toten mädchen)
    1944 - transit (transit)
    1948 - sovyet insanları (sowjetmenschen)
    1949 - ölüler genç kalır (die toten bleiben jung)
    1949 - haiti'de düğün (die hochzeit von haiti)
    1950 - çizgi (die linie)
    1950 - kalaycı (der kesselflicker)
    1951 - crisanta (crisanta)
    1951 - çocuklar (die kinder)
    1952 - adam ve ismi (der mann und sein name)
    1953 - arı kovanı (der bienenstock)
    1958 - ekmek ve tuz (brot und salz)
    1959 - karar (die entscheidung)
    1961 - darağacında ışık (das licht auf dem galgen)
    1963 - tolstoy ve dostoyevski üzerine (über tolstoi. über dostojewski)
    1965 - zayıfların gücü (die kraft der schwachen)
    1967 - gerçek mavi. meksika'dan bir öykü (das wirkliche blau. eine geschichte aus mexiko)
    1968 - güven (das vertrauen)
    1969 - dünyaya inanmak (glauben an ırdisches)
    1970 - okuyucuya mektuplar (briefe an leser)
    1970 - sanat yapıtları ve gerçeklik üzerine (über kunstwerk und wirklichkeit)
    1971 - aldatma. bir sevda öyküsü (überfahrt. eine liebesgeschichte)
    1977 - taş devri.yeniden karşılaşma (steinzeit. wiederbegegnung)
    1980 - haiti'li üç kadın (drei frauen aus haiti)
    1990 - adil yargıç (der gerechte richter)
  • transit'in 2018 yapımı sinema uyarlaması harikadır.

    (bkz: transit/@karinca beli)
  • 2. dünya savaşı döneminde, nazilerin baskisi sonucu (bkz: thomas mann), (bkz: bertolt brecht) gibi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. tüm kitapları yasaklanmış ve 1933'de nazilerin toplu kitap yakma eyleminde tüm eserleri yakılmıştır.

    (bkz: die toten bleiben jung) adlı kitabında mevcut dönemi mükemmel şekilde anlatmıştır.
  • batı marksizmin önemli isimlerinden george lukaks ın toplumsal gerçekçilik üzerine yazdığı edebiyat eleştirilerine rastladığım komünist yazar. iki eserini okuma şansı buldum. 7. haç ve ölüler genç kalır bu iki romanda da spartakistlerin yenilgisi sonrası almanya'nın nazi etkisine nasıl girdiğini, dönemi, şartları çok iyi anlatıyor.
hesabın var mı? giriş yap