• anne frank ve ailesinin nazi isgali sırasında saklandıgı ve anne frankın meshur gunlugunun ortaya cıktıgı amsterdam'da bulunan ev..o simdi bir muze..
  • yaşadığı ev gerçekten güzel bir müze* haline dönüştürülmüştür. günlüğü, o zamana dair görüntülerin aktarıldığı sinevizyon gösterisi kişiyi o günlere götürür,hüzünlendirir.
  • sabah aksam farketmez, her zaman her zaman her zaman kuyruk vardir burada. holandaca'si anne frank huis olur.
    edit: noel gunu acik oldugu ve onunde kuyruk olmadigi tespit edilmistir.
  • muzenin cikisindaki, cesitli durumlarin iki farkli bakis acisiyla verildigi ve izleyenlerin "dusunce ozgurlugunden yana misiniz yoksa ayrimciliga mi karsisiniz?" gibi birbirini dislamayan ve buyuk olcude ortusen bir soru sorup her defasinda "ayrimciliga karsiyim" cevabini vermeye yonlendiren sinevizyon gosterisi de en az kendisi kadar ilginc olan muze.
  • hemen yanıbaşında westerkerk kilisesi bulunan müze. evde şüphesiz en dikkat çeken eşyalardan birisi, günlüğünde de bahsi geçen, gizli bir geçit görevi gören kütüphanedir. tarih ve acı kokan daracık merdivenleri, anne frank'in odasının duvarlarını süsleyen nesneler, bakımsız mutfak, musluklar gibi her ayrıntısından çaresizlik akan bir atmosfer, geçmişle teknolojiyi birleştiren sinevizyon gösterilerine eşlik eder. ayrıca, müzede anne frank'in küçük bir heykeli mevcuttur.
  • anne frank'ın duvarındaki yapıştırmalar, lavabo, klozet gibi bazı eşyaların halen korunmakta olduğu, amsterdam'a sadece ot içme amaçlı gidenlerin kafasına vurularak götürülmesi gereken müze.
  • virtualtourist.com'daki amsterdam'da görülmesi gereken yerler sıralamasında 1. sırada olmasından da öneminin anlaşılabileceği müze. dar koridorlar ve ahşap zeminli odalarında gezerken, nazi zulmünden saklanan 8 kişinin 25 ay boyunca yaşadığı hayata ve çaresizliğe tanık olabileceğiniz ev. eğlence ve çılgınlık şehrinin ciddi bir yüzü.

    müzenin çıkışında free2choose adlı görülmesi gereken bir bölüm daha var. karşınızdaki büyük ekranda, dünyada kişisel ve toplumsal hak ve özgürlüklere yapılan engellemeler hakkında videolar gösteriliyor. videonun sonunda ekrana gelen soruya her izleyici, koltuğunun yanındaki düğmelere basarak evet veya hayır şeklinde cevap verebiliyor. her bölümün sonunda o an salonda yer alanların oylarının ve şimdiye kadar verilen tüm oyların dağılımı gösteriliyor.
    ispanya'da eta'nın faaliyetleri ve bağımsızlık hareketleri, fransa'da okullardaki türban yasağı, almanya'da neo-nazilerin sinagog önünde ırkçı gösteriler yapması ile ilgili vtr'den sonra, sıra acaba türkiye ile ilgili bir videoya gelecek mi diye merak ve ilgiyle beklemekteydim. bunda biraz endişe de vardı, çünkü işlenen konuların nerdeyse tümünde türkiye'nin de (batının gözünde) sabıkası vardı. derken beklediğim videoya sıranın geldiğini ekranda beliren istanbul manzarası ile farkettim.
    türkiye hakkında ele alınan konu kavgam'in son aylarda türkiye de çok satmasıydı. vtr'nin ardından, ekrana gelen soru "kavgam'ın çok okunması, toplumun nazi zulmü hakkında bilinçlenmesini sağlayabilir ve bu tür politikalara karşı gösterdiği tepkileri arttırabilir mi?" şeklinde bir şeydi. salonun büyük bir kısmından evet cevabı çıktı ve türkiye hakkındaki bir konu çok da moral bozmadan geçilmiş oldu.
  • ağustos 2008 itibarıyla ücreti 7,5 euro olan müzedir. "ee bu muymuş yani" deme ihtimalini göz önünde bulundurarak gittiğimiz, ancak düzenlenişinden çok etkilendiğimiz müzedir. "secret annex" başlı başına iç burkar ama odalardan birinin (sanırım anne in odasının) sağ tarafındaki çizikler daha fazla içinizi acıtır. zira, çocukların yıldan yıla uzayan boyları o duvara çizilmiştir.
  • 1960'da kapılarını halka açarak milliyetçilik, ayrımcılık kavramlarının, ötekileştirmenin, savaşın gerçek ve çirkin yüzünü insanlara gösteren amsterdam müzesi.

    anne frank'in babası otto frank tarafından ikinci dünya savaşı sırasındaki yahudi soykırımı'ndan korunmak amacıyla inşa edilmiş; ancak, ne yazık ki, soykırım sonrasında bay otto hariç ailenin tüm fertleri yaşamını yitirmiştir.

    uzun kuyruk sonrası müze haline getirilen binaya girdiğinizde eskiye dair izleri görmek mümkün değil. bu yüzden de müze içerisi gerek görsel malzelemelerle gerek dinletilerle zenginleştirilmiş. anne'nin babası otto, annesi edith frank ve kardeşi ile yaşadığı the secret annex'de anne bir günlük tutuyor ki yıllar sonra dünyaya seslerini duyuran da bu oluyor, babasının uğraşılarının yanında.

    velhasılıkelam, amsterdam'a yolunuz düşerse insanlık için ziyaret etmeden geçmemeniz gereken bir yerdir, anne frank'in evi.
hesabın var mı? giriş yap