• normal koşullarda fare düşse kafasını kıracak vaziyette olan buzdolabımın derin dondurucu bölmesinde dünden beri toplam birkaç kilo tutan 20 küsür ufak poşet dolusu domates püresi istiflenmiş olmasının sebebi. valide hanım kendi dolabı istiap haddini aştığı için artik benimkine sulanmaya başladı.
  • dipfiriz de dipfiriz diye tutturan annelerin fanatikliğidir.

    (bkz: deep freeze)
  • bununla birlikte bezelye fanatikliği öntanımlı gelir.
  • açılın o zaman bu konuda çok dertliyim.

    nedir abi bu yaz ürününü kışın yeme merakı. neden ben kışın biber dolması, kabak, patlıcan, taze fasülye falan yiyim ki; kışın da lahanayı ıspanağı, pırasayı yerim, mevsim dönünce yazın ne varsa onu yerim. olmaz mı öyle?

    ama olmuyoooor yok. ulan bizim dolabımız bomboş, derin dondurucumuz tıka basa dolu, sanki savaş çıkacakmış gibi ganimet saklıyor, taze fasulyeler, kızarmış patlıcanlar, domates püreleri, ya hu böğürtlenleri doldurmuş, vişneleri falan. bunları biz mevsiminde yemedik bu kadar çünkü annem onları hep dolaba atmaya alır, evde bir derin donduruculu dolabımız var bi de sadece derin dondurucu aldı kadın ya, mutfakta iki tane dolap var, akşama ne pişirdin desem, çok yorgundum kahvaltılık yiyin der kesin ama derin dondurucumuz full abi.

    bi de kadınlar arası derin dondurucu içi savaşları var, her muhabbette yakalıyorum sen ne attın ben ne attım, bak bamyayı şöyle yap da at çok güzel oluyor.

    istifçi pezemekler!
  • kışın marketlerde olan o tatsız tuzsuz domatesi yemek istemediğimden, kışın gelecek misafirlere vişneli muhallebi veya komposto yapmak istediğimden ve yaz sebzelerini kış sebzelerine göre daha çok sevdiğimden evlenir evlenmez ve anne olmadan içine düştüğüm durum.
  • bir furya aslında,
    ellerine aldıkları herşeyi poşetlere geçirerek veya (hatta) geçirmeden buzluğa tıkıştırma eğilimi...
    yüksek dozlu tedavilere bile yanıt vermeyen kronikleşmiş vakalar!
  • hayatında bir kere ailesi için bugün ne pişirsem sancısı çekmemişlerin dert edindiği olay. ister ki anne hiçbir şeyi toptan pişirip azar azar kullanmak üzere buzluğa atmasın, sıkışık günler için buzluğunda pratik bişeyler hazır olmasın, her gün ufak ufak ufak her şeyden pişirmeye uğraşsın.
    he canım he.
  • derin dondurucuda bir kucuk dondurma koyacak yer birakmaz. butun kis fasulye, domates, barbunya vs. yiyecekler evet. iki buzdolabina sigamiyor kadin.
  • derin dondurucuyu sadece yazın kışlık, kışın yazlık yiyelim olarak görenlerin anlayamayacağı fanatizmdir.
    her kadının istifleme derdi başkadır mutlaka, ama hepsinin bir iki geçerli sebebi vardır diye inanıyorum.

    bir kere yemek öncesi hazırlıklar çok uzun sürmektedir. hele misafir geleceği zaman çeşit artıncada hazırlık daha da uzar. halbuki malzemeler hazır olsa, herkes rahatça yemek yapar. düşünsenize, kaplar içinde doğranmış malzemeler tezgahın üstünde sizi bekliyor. hepiniz birer usta aşçı kesilmezseniz ben de bir şey bilmiyorum.

    mesela ben soğan doğramayı hiç sevmem, elden saatlerce geçmez onun kokusu. bi de soğanlar kocaman kocaman oluyor, az kişi olunca yarısını kullanıyorsun diğer kısmı çöp. vaktin varken, birşeyler yetiştirmeye çalışmıyorken güzel güzel ince ince doğrasan, küçük poşetlerde buzluğa atsan günlerce belki haftalarca bir daha soğan doğramayacaksın.

    ben hiç açmadım ama açanları gördüm. o mantı ne zahmetli bir iştir. iki saat oturuyorsun, hamur filan kıvam tutturmaya kasıyorsun, incecik açıyorsun, sonra böl, et koy, bük filan ohooo. hangi misafire yetişir ki o mantı. e heralde buzluğa koyacaksın hazır o kadar uğraşmışken. üç güne bir aynı hazırlıkları yapacak halin yok ya.

    bir de domates sorunsalı var tabi ki. biz o tadı rengi bi garip ne idüğü belirsiz domatesleri yavan yavan yiyoruz, ama bu anneler onu yapmıyor, evladına kocasına o abuk şeyleri yedirmiyor da uğraşıp duruyor konservedir dondurucudur. bir de onu zaten doğrayıp pişirecek, hem ekonomik oluyor, hem zamandan kazanıyor, sadece yer sıkıntısı var işte. domates için olan durumu bütün sebze meyveye yayabilirsiniz.

    bir de aslında yaz boyu şunları yerim, kış boyu şunları yerim ne olacak diyenlerin de gözden kaçırdığı şeyler var. yaz boyu yerim dediğin şey yaz boyu piyasada olmuyor. artık her şey her zaman var kabul, ama fiyat farkı var, tat farkı var. her gün fasülye bile yesen de kart olanını yemek istemezsin sanırım diye düşünüyorum. hiç fasülye sevmeyen biri olarak o kadarcık empati yapabildim.

    yalnız dondurulup çözülen gıdalar kanserojen oluyor diyor bazı tv diyetisyenleri, bu çok üzücü bir durum, umarım doğru değildir.

    edit: konunun uzmanından öğrendiğim kadarıyla donup eriyen şeylerin kanserojen olması safsata imiş. rahatladım epeyce, hamarat anneler iş başına...
  • telefonda uzuun uzuuun domates, biber , patlıcan muhabbetine girmektir.

    eve gittiğiniz zamanlarda , içi derin dondurucu malzemeleri dolu , koca bi çantayla dönmek demektir. bu fanatikliği size de empoze eder. ''okuldan gelince ne yiceksin ? koysana dolaba bir şeyler, yemeğin hazır olur'' diye diye bu gün akşam bende , iş dönüşü oturup onun tariflerine göre derin dondurucuyla aşk yaşıycam.
hesabın var mı? giriş yap