• internetlerde böyle bir dize olduğu iddiası var. iddia sahipleri, bu dizenin sonuna cemal süreya ismini kondurmuşlar: "annesinden dayak yediği halde anne diye ağlamaktır aşk".

    cemal süreya, ikinci yeni'nin az yazmış şairlerinden biri. daha doğrusu, "ikinci yeniciler" diye adlandırılan, bir çırpıda akla gelen birkaç ismin içinde az yazmış iki kişiden biri. bu isimlerin neredeyse tamamının toplu şiirleri, yapı kredi yayınları tarafından neşrediliyor. edip cansever, ilhan berk ve turgut uyar'ın şiirler toplamı ece ayhan ve cemal süreya'nınkine kıyasla epey büyük bir yekûn tutuyor. sezai karakoç kendi yayınevinden yayımlıyor kitaplarını ve onun da yekûnu süreya'nınkiyle kıyaslanmaz. süreya'nın toplu şiirlerinin adı sevda sözleri. kapakta sigara içen fotoğrafını çeken ara güler (bahsi geçen öteki şairlerin kapak fotoğraflarını çektiği gibi).

    bakıyoruz, yapı kredi baskılı sevda sözleri'nin sayfa sayısı 336. 336 sayfayı ortalama bir hızla taradığımızda ne kadar zamanımız gider? bahsi geçen şiirlerin çoğu zaten orada burada karşımıza çıktığı için neredeyse ezberimizde. hadi abartalım, bütün kitabı taramak, dizeyi fellik fellik aramak beş saatimizi alsın. bu beş saatin sonunda, internette cemal süreya'ya atfedilen epey dizenin onun olmadığını zaten göreceğiz. yanımıza, sıkleti güçlü, türkçesi oldukça çarpıcı, dönemini temsil kabiliyetine sahip bir şairin şiirlerini okumak kâr kalacak. ve bu örnekte olduğu gibi, tuhaf dizelerin zaten bu adamın elinden çıkmayacağını öğreneceğiz.

    kitaba bakmak daima iyidir. kontrol etmek, şüphelenmek, esas metne gitmek daha da iyidir. yapmayın, adamın kemiklerini sızlatmayın lütfen.
hesabın var mı? giriş yap