• parası olanın tek ortak dahi olsa a.ş. kurup geçeceği versus.
    parası olmayanın ise ltd. şti. den yürümesi önerilir.
  • 1 temmuz 2012’de türk ticaret kanunu’nun değişmesinden ötürü artık pek bir anlam teşkil etmeyen karşılaştırmadır. herhangi bir ana sözleşme değişikliği ile bir limited şirket anonim şirket gibi yönetilebilir. tam tersi de mümkündür. hatta ana sözleşmede değişiklik yapmadan da fiili durumlar oluşturulabilir. mesela tek kişilik yönetim kurulu olan bir anonim şirketin fiilen bir limited şirketten farkı yoktur.

    yeni kanuna göre anonim şirketlerin limited şirketlerden tek fazlası halka arz edilebilir olmasıdır. limited şirketlerin anonim şirketlerden tek fazlası da hisse senedi satışlarının ortakların tümünün onayına tabii olmasıdır. ancak ülkemizdeki şirketlerin çoğunun aile şirketi olmasını ve çoğu şirketin kurumsallaşmak gibi hedefleri olmamasını da hesaba katarsak ortalama bir müteşebbis için iki şirketin de birbirlerinden farkı yoktur şu anda.
  • sermayesi 250 bin ve üzerindeki anonim şirketlerde avukat çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. limited şirketlerde böyle bir zorunluluk yoktur. şirket kurarken bu bilginin göz önünde bulundurulması faydalıdır.
  • 6102 sayılı türk ticaret kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile her iki türün yapısı birbirine çok yakınlaşmış olmakla birlikte, anonim şirketlerin pay sahipleri bakımından daha lehe olduğunu düşünüyorum. özellikle limited şirketlerde ortakların kamu borçlarına karşı yükümlülükleri dikkate alındığında anonim şirket kurmak daha mantıklı. zira anonim şirketlerde pay sahipleri, sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarını ödemekle sorumludur ama limited şirketlerde kamu borçlarından ortaklar sermaye oranları kapsamında tüm mal varlıkları ile sorumludur. ayrıca, anonim şirketlerde hisse devri prosedürü daha kolaydır. limited şirketlerde ise ortaklar sermaye paylarını noter huzurunda devredebilmektedir ve bu devrin ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan edilmesi zorunludur.
    anonim şirketlerde bazı genel kurullar açısından bakanlık temsilcisine başvurulması zorunlu. bu durum biraz aleyhte gibi düşünülse de, sadece esas sermaye artırımı, azaltımı, faaliyet konularının değişikliği gibi hususlarda yapılan genel kurullarda bakanlık temsilcisinin katılımı gerekli olduğundan -ve bu hususlarda sürekli genel kurul yapılması da çok olası olmadığından- çok büyük problem olacağını düşünmüyorum.
    limited şirketlerin daha lehe olabileceği durumlardan biri kuruluş sermayesi. anonim şirketler en az 50.000 tl sermaye ile kurulabilirken, limited şirketler en az 10.000 tl sermaye ile kurulabilmekte (her ikisinde de en az 1/4 sermayenin kuruluş aşamasında ödenmesi gerekli kalan tutar tescilden itibaren 24 ay içinde ödenebilir). bu yüzden eğer sermaye tutarı çok sıkıntı olmayacaksa bence kesinlikle anonim şirket.

    edit: 09.03.2018 tarihli resmi gazete ile limited şirketlerde kuruluştan önce nakden taahhüt edilen payların en az yüzde yirmibeşinin ödenmesi şartı 15.03.2018 tarihi itibariyle kaldırıldı. dolayısıyla bu tarih itibariyle limited şirket kuruluşunda nakdi sermaye taahhüdünün yüzde yirmi beşinin banka hesabına ödenmesi bir kuruluş şartı olmayacak. anonim şirketlerde ise bu yükümlülük devam edecek. bu değişiklik ile birlikte limited şirketlerde sermaye tutarının daha düşük olması, şirket kurmayı planlayanları limited şirket türünü tercihe yöneltecektir.
  • anonim şirkette şirket ortaklarının şirketin borçlarına karşı sorumluluğu minimum 50 bin tl olmak üzere en fazla şirketin sermayesinin ortak sayısına bölünmesiyle çıkacak tutar kadardır. limited şirketlerde ise bu borç tamamen yönetim kurulu ortaklarına aittir. yanılıyor olabilirim yanlışsam düzeltin suserlar.
hesabın var mı? giriş yap