• devops dunyasinin en sevilen elemanlarindandir. redhat, puppet gecmisi olan michael dehaan abimiz tarafindan gelistirilmistir. kendisi hala benzer automation tool'lari uzerinde calismakta; (bkz: opsmop).

    peki ansible ne ise yarar. basit anlamda system provisioning'den, orchestration'a, app deployment'tan, cloud management'a bircok isi kolay ve hizli bir sekilde otomatize etmeye yarar.

    velhasil neden ansible diyecek olursaniz; 3 temel sey soyleyebilirim:

    ease of use, neredeyse konusma dilinde yazdiginiz playbook'lar icin ekstra bir language expert olmaniza gerek yoktur. yaml syntax'ina asina olmak yeter.

    remote'ta kontrol ettiginiz makinalara gidip 3rd party bir yazilim ya da bir agent kurmaz; tum isi ssh uzerinden yapar ve modulleri calistirir, isi bitince iz birakmaz.

    sahip oldugu modules pool'u bircok seyi kolay hale getirir; ekstra bir seye ihtiyac duymadan tek bir playbook'la webserver kurabilir, db yaratabilir, audit kosabilir ve bunlarin hepsini ayni anda tum remote hostlarinizda paralel monitor edebilirsiniz.

    sozun ozu gunumuz devops dunyasinda ozellikle system engineer'larin isini inanilmaz derecede kolaylastiran ve bu alandaki kisilerin ogrenmesinin "must" oldugu bir tool'dur.
  • firmadaki senior developer arkadas ansible scripti gelistiriyor, yeni baslayan rus arkadas da ansible nedir bilmiyor.
    script uzerine konusurken rus developer zannediyormus ki biz scripte ansible diyoruz cunku finli senior developer arkadasin adi "anssi".
  • yazım kolaylığı ve pratikliği sebebiyle elim ayağım oldu.
  • ansible konfigürasyon yönetimi için biçilmiş kaftandır ve bence alternatiflerine göre öğrenmesi en kolay, en hızlı ve en temiz çözümdür.

    ansible'ın genel özelliklerini ve ansible postgresql modüllerini incelediğim bir blog yazısı var, incelemek isterseniz buyrun: [http://blog.2ndquadrant.com/…ible-loves-postgresql/ http://blog.2ndquadrant.com/…ible-loves-postgresql/]
  • orchestration ve provisioning'e yarayan yazılım. öğrenmesi kolay, playbook yazması keyifli. cfengine'e recipe ya da chef'e cookbook yazmak gibi bayık değil. en sevdiğim özelliği python'la yazılmış olması ve plugin desteklemesi.
  • aws uzerindeyseniz, ec2 dynamic inventory ve cloudformation entegrasyonu ile devasa sistemleri yonetebileceginiz dev-ops araci.

    farkli sistemler icin ayri playbook'lar olusturmanizi ve ansible-vault ile gizli bilgilerinizi sifrelemenizi oneririm.

    ansible tower isimli saas versiyonu bulunmaktadir.
  • redhat8 ile birlikte rhce sertifikası tamamen ansible üzerine kurulmuştur.

    yaml ile kolay okunabilen playbooklar yazılır ve işletilir. otomasyon sağlar, sürüyü (envanteri) derli toplu tutar.

    topluluk geliştirmeleri sayesinde türlü donanımları yönetecek kütüphaneler rahatlıkla edinilir.

    tek bir admin 2000 network switchinde health check yapabilir. adminleri işsiz bırakacak teknolojidir.
  • uzak mesafeler arasındaki anlık iletişimi sağlayan sistem. ursula le guin “ansible” terimini “answerable” kelimesinden türetmiştir. yazar ansible terimini, ilk kez rocannon’s world adlı romanında kullanmıştır.
  • bir devops engineer olmadığım için hakkında derinlemesine bilgi sahibi değilim fakat gördüğüm kadarı ile chef ve puppet gibi muadillerinin yerine tercih ediliyor artık. çok uzun bir süredir kullanmasam da bu nimeti gitlab ci/cd üzerinde deneyip baya bir faydalandım. continuous delivery pipeline hazırladığım esnada her ne kadar vagrant ile kontrol ettiğim sadece bir tane virtual machine olsa bile beni yeterince tatmin etti. ibm'in red hat'i satın almasından sonra üzerinde yapılacak olan yenilikleri fazlasıyla merak ediyorum.
  • http://ansible.cc/ adresinen erişilebilen puppet'in karışık dünyasına karşılık, ufak rahat bir uzaktan makina yönetme aracı. puppet kadar çok iş yapamıyorsunuz kendisi ile ama az sayıda sunucu ile birşeyler yapıyorsanız oldukça yeterli.
hesabın var mı? giriş yap