• bundan 500 yıl önce piri reis'in çizdiği dünya haritasında var olduğu iddia edilen gizemli kıta. öyle ki bu kıta 1818 yılında keşfedilmiş, hakkındaki detaylı çizimler ise teknoloji yardımıyla bundan sadece bir kaç yıl öncesinde yapılabilmiştir. piri reis'in yaşadığı dönemlerde buz kalınlığı yer yer 4500 metreyi bulan, -75 ve -35 derecedeki bir kıtaya, üstelik günümüzde bile çok zor aşılan drake boğazı'nı aşarak gitmiş olması imkansız görünüyor. bazı gizem insanları piri reis'in dünya haritası'nın uzaylılar tarafından çizildiğini, bazıları ise cinlerin ve kuşların efendisi olarak gösterilen hz. süleyman tarafından kuşlara çizdirildiğini iddia etmekte. hatta bu olay üzerine yeni şafak gazetesi "bilim dünyası şaşkın" gibisinden manşetler atmakta...

    fakat piri reis haritalarını bilimsel yönden araştıran bazı araştırmacılar antarktika'nın piri reis haritalarında hiç varolmadığını iddia ediyor. çünkü haritada antarktika olarak bahsedilen bölge arjantin'i es geçerek brezilya kıyılarının hemen güneyinde ve anakaraya da bir kıstakla bağlı olduğu görünüyor. oysa ki antarktika'yı güney amerika'ya bağlayan son kıstak 10 bin yıl önce yokolmuş... gerçek şu ki; piri reis dünya haritalarını bilindiği gibi daha önceki kaşifler tarafından çizilmiş 20 haritadan derleyip, üzerine geometrik hesaplarla kuşbakışı görünüm kazandırarak bir best of tadında hazırlamıştır. bu 20 haritayı birleştirirken de bazı yerlerde eksen kayması yapmış, arjantin kıyıları ve ateş ülkesi de bu kaymaya kurban gitmiş, boyuna inmesi gerekirken yatay bir şekilde çizilmiştir. o yatay çizim ise günümüzde antarktika olarak algılanmış ve konu üzerine kafalar yorulmuştur.

    işte böyle açıklıyor bilim dünyası bu olayı pek de şaşkın olmayarak..
    daha fazla ayrıntı için:

    (bkz: http://www.pafuli.net/…akis/forum_posts.asp?tid=158)

    edit: eyvahlar olsun ki bilim dunyasinin $a$kinlari entrymi zamanin otesine sokmus. bilimsel bir entryi bile kendi hurafelerine ters diye zamanin otesine gonderen guruhu, antarktikaya bir gezi duzenleyip bu siniri ve kizginliklarini uzerlerinden atmalari icin uygun ebatlarda ve sekilde buz kutleleri temin etmeye davet ediyorum.
  • antarktika ile ilgili bazı ilginç veriler:

    hiç yağmur yağmayan dünyadaki en nemsiz bölgedir.

    en yüksek dağı 4892 metre yüksekliğindedir.

    en alçak noktası deniz yüzeyinden 2555 metre alçakta olup buzla kaplıdır

    dünya rüzgar hız rekoru antartikada ölçülmüş olup 351 km/saattir. aynı bölgede ortalama rüzgar hızı 200 km/saat civarındadır

    antartikada ölçülen en yüksek sıcaklık 17.5 santigrad derece, en düşük sıcaklık -93.2 celcius derecedir.

    antartika buzullarının altında sıvı halindeki sudan oluşan birçok göl bulunmaktadır. bu göllerin volkanik aktiviteler sayesinde donmadan kaldıkları ve birbirleri ile bağlantılı oldukları düşünülmektedir.

    antartika tüm dünyadaki buzulların %90 kadarını, tatlı suyun %70 kadarını barındırmaktadır
  • dünyanın götü.
  • yüzölçümünün kışın donma, yazın çözülme dolayısıyla anormal farklılık oluşturduğu gerçeği göz önünde bulundurulsa bile, genel dünya haritalarında ciddiye alınmayıp merkezine gelen kısmı hep kestirip atılan ve düzgün haritasını bulabilmenin çaba gerektirdiği kıtadır.

    gitmek için 3 farklı kıtadan hareket edilebilmektedir. bunların ilki teorik olarak güney afrika'dır, ikincisi avustralya kıtasının güneyindeki yeni zelanda'dır. üçüncüsü ve tur şirketlerinin büyük çoğunluğunun tercih ettiği rota ise güney amerika'dır. arjantin'de ushuaia'dan başlayan ve metrelerce büyüklükte dalgalarıyla uzun yıllar gemicilerin korkulu rüyası haline gelmiş drake geçidi'nden geçilerek devam eden geziler, sadece kuzey yarımkürede kış hakimken yapılabilir zira o mevsimde antarktika yaz mevsimindedir. birkaç penguen görüp zodyak botla aysbergler arasında buzul tadı yakalamak isteyenler 2500 euro'lardan başlayan nispeten makul bir tura katılabilirken, antarktika'nın güneyine inip tarihe damgasını vuran kaşiflerin kulübelerinin ziyaret edilebildiği turlarda fiyat katlanarak artmakta, güney kutup noktasına ziyaret 80.000 euro'lara tırmanabilmektedir.
  • dünyanın iki kutbundan bir tanesi ve diğer tabirle dünyanın dibi. yalnız ismi inanılmaz derecede orijinaldir.

    güney kutup bölgesinde penguenler yaşarken kutup ayısı bulunmaz. ayılar sadece kuzey kutbunda yaşar. antarktika, arktika kelimesinin karşıtıdır. arktika kuzey kutbunun üst kısmına verilen yunanca isimdir. aynı zamanda antik yunanca'da kullanılan arktos kelimesinden türetilmiştir. arktos ayı anlamına gelir. yani baş tarafa gelen ant kısmı hem kuzeyin hem ayının olumsuzunu oluşturur.
  • artik avustralya'dan haftada bir yapilacak tarifeli ucak seferleriyle gidip dönmek mumkun...

    e bunu niye yaziyoruz? bir ilk de ondan...
  • bu sevgili kıta olmasaydı, dilimizde "ben diyorum antar(k)tika, sen anlıyo(rsu)n gel götüme mantar tıka" şeklinde yardıran bir deyiş olabilemezdi.. kültürümüze katkısı da böyledir efenim..
  • buzullarin erimesinden dolayi yilda 40 trilyon galon su kaybeder olmu$.

    (bkz: hayirlisi)
  • ulke olmayan ve topraklari (buzlari) hicbir ulkeye bagli olmayan, dunyadaki tatli suyun %90'ini barindiran kita..

    dilden bu sekilde yuvarlansa da turkce'de antarktika diye yazilmasi lazim..
  • dünyanın en soguk ve en rüzgarlı yeridir. yaz ve kış mevsimleri arasnda yüzölçümü inanılmaz şekilde değişir. yüzlerce kilometrelik buzullar oluşur.
    imparator pengueninin, bu, dünyanın en zor şartlarında yaşadıkları görülür. fakat güçlü rüzgardan en az şekilde etkilenmek için hep bir arada birbirlerine yaslanarak dururlar ve periyodik olarak yer değiştirirler.
    ayrıca şapkalı penguenler vardır fakat bu penguenler kışı denizde geçirirler. bazen dinlenmek için ise buz parçalarına çıktıkları görülür.
    havalar ısınıp buzullar ve buz dağları erirken müthiş manzaralar ortaya çıkar. insan kendini o sulara atmak ister fakat o suyun da buzlu su olduğu unutulmamalıdır.
    mink balinasi ile kambur balina yaz aylarında antartika sahillerine gelirler. bu hayvanlar kril sürüleri için gelirler. bazı sürülerde sayıları milyonları bulabilir. kambur balinalar tek bir ağız hareketiyle on binlercesini yutabilir ve 24 saatte 2 ton kril yiyebilirler.
hesabın var mı? giriş yap