• oto immün hastalıklarda oluşan ( veya oto immün hastalığı oluşturan ) vücudun kendi hücre nükleusuna karşı oluşturduğu protein molekülleridir. kısaca ana olarak adlandırılır. ana testi sle, skleroderma, crest sendromu (kalsinozis, reynold’s fenomeni, özafagus hareket anomalisi, sklerodaktili ve telenjaktazi) sjögren sendromu, miks konnektif doku hastalığı, poliomiyozit ve dermatomiyozit gibi konnektif doku hastalıklarının (kdh) tanı ve takibinde sıkça kullanılır. ancak ana pozitifliği her zaman hastalığın bir göstergesi değildir. yaşlı populasyonda da ana pozitifliği artar.
  • antinükleer antikor yani ana, 1:160 titre ve üzeri pozitif kabul edilir. bazı yaşlılarda ve sağlıklı kişilerde pozitif olabilir %5 sıklıkla. ana sle de %99 pozitiftir. pozitif sonuç hastalığın kesin olduğunu göstermediği gibi, negatif sonuç da hastalığı dışlamaz. bazı ilaçlar ana pozitifliğine yol açabilir, prokainamid, hidralazin, fenotiyazinler, difenilhidantoin.
    miks bağ dokusu hastalığı ve ilaca bağlı lupus da %100 pozitiftir.
  • testinin pozitif çıkması halinde farklı otoimmün bozuklukları tespit etmek ve ayırt etmek için ena paneli/ testi de yapılır.

    ena paneli çeşidine göre otoimmün hastalıklara ait 4 veya 6 farklı antikorun olup olmadığını gösterir (sjörgen sendromu, lupus gibi).
  • bugün pozitif sonuç aldığım test. şimdi 17 faktörlü ena da istendi, tam ankilozan teşhisi koymak üzereyken bakalım ne çıkacak ekstradan.

    çokça mesaj üzerine dipnot: farklı zamanlarda tekrarlanan ana testlerinin sonuçları: pozitif, negatif, pozitif, pozitif, negatif. tek basina bu test hatalı sonuclar verebiliyor, ena panel de baktırın.
  • hasara uğramış hücrelerin nükleuslarına karşı oluşan bir antikordur. yani vücut kendi hücresine karşı antikor oluşturmuştur. otoimmün hastalıkların temel patogenezi vücudun kendi hücrelerine karşı antikor üretmesidir. bu yüzden ana pozitifliği otoimmün hastalıklar açısında anlamlıdır. ancak tek başına tanı koydurmaz, birçok hastalıkta ana pozitifliği görülebilir. ana pozitifliğinde hastada semptom olması halinde ena paneli istenir.
    sle de %99'a varan oranda ana pozitifliği görülür. bu hastalıkta ana pozitifliği sensitiftir ancak spesifik değildir.
  • lupus şüphesinde ilk istenen antikor testi.

    pozitif çıkarsa ana profil istenir. boyanma paternine göre otoantikor tayini yapılır.
  • bende de pozitif çıktı. peki bunun manası nedir? henüz doktorum bir şey demedi ama bakacağız.

    görsel
  • yanlış yorum yapmak istemeyerek ne değeri tehlikelidir değildir bilmeyerek otoimmün rahatsızlık testi diye bilmekteyim. idiopatik rahatsızlıklarda ortaya çıkıyor galiba.
hesabın var mı? giriş yap