• ikinci dunya savasinda ruslarin nazi tanklarini havaya ucurmak amaciyla egittikleri intihar kopekleri. egitimleri ise cok basittir: kopek mamasini tankin altina koyup, bu islemi tekrarlamak. (bkz: pavlov un kopegi)
    uygulamaya gecmek icin tabii ki kopegin gobegine bir patlayici baglanir ve ardindan savas alanina salinir.
  • bu tekniğin bir ters tepkisi olmuştur, rusların uyguladığı taktikte, köpekler düşman tanklarından önce tabi ki ilk gördükleri rus tanklarına koşmuş ve büyük bir yanlış hesap ve mağlubiyet ortaya çıkmıştıır..
    kaynak: discovery channel
    ve hatta muhabir bunu anlatırken güzel bir espri olarak:
    böyle bir tekniği anlattıktan sonra yanındaki köpeğe döner ve "hiç hoş değil dimi", der.. ters tepkiyi anlattıktan sonra da güzel bir ingiliz aksanıyla: "revenge!!!", der..

    bir de bu köpeklerin gözlerinden o anı görmek isterdi eminim çok insan: (sadece yemek bulucağı ümidiyle melün melün bakıp en yakın tanka koşan iki göz..)
    karşı taraf ise:
    -bobizka hayıırrr!!bu tarafa değil, o tanklara..hayır oğlum, yemek orada.. hayıııırrr!!!
  • köpeklerin anti tank silahı olarak kullanılması sovyet özel birlikleri * olan spetsnaz tarafından yerine getirilir. köpeğin sırtına bağlanan patlayıcının üzerinde anten gibi bir çıkıntı vardır ve bu bombanın detonatörüne bağlıdır. köpeğin taşıyabileceği ağırlık 4 kilo civarlarında olduğundan 4 ila 4.6 kg arasında bir patlayıcı kullanılır. düşman anti tank köpeklerini durdurmak için de ayrıca köpek takımları vardır.
    1941 yılında özel birlikler tarafından kullanılan köpek sayısı her bölükte 126 köpek, her taburda 504 köpektir. kursk, stalingrad ve moskova'da köpekler azımsanamayacak sayıda düşman tankını yoketmiştir.
  • şu savaş denen, statü ve para odaklı toplu kavganın insanları ne kadar daha iğrençleştirebileceğini görmemizi sağlayan yalnızca bir başka olgu. national'da sanırsam, apocalypse the second world war'un bir bölümünde, patlatma ritüellerinin kaydını izledim bunların. köpeğin tasması çıkartılıyor, asker bir siperde konuşlanmış, köpek deliler gibi koşuyor yemeğinin olduğunu sandığı yere, sonra asker elindeki düğmeye basıyor, ve bir anda uzaklarda bir siyah toz bulutu beliriyor. bu sahneden sonra reklam verdi national, reklam bitene kadar ağzımı kapatamadım.

    sonra biraz araştırdım, ve öğrendim ki aslında köpeği de bombayla birlikte patlatmak ilk plan değilmiş (!). önceleri köpeklerin tankın altına kadar koşup orada, vücutlarının ön kısmında bulunan bir ipi çekerek bombayı bırakması, ardından da sahibine dönmesi planlanmıştır. ancak pratikte bunun oldukça zor olduğu görülmüş; zira bazı köpekler bombayla beraber sahiplerine dönmüşler (ki savaş sırasında bunun tahmini sonuçları düşünmeye değer), bazılarıysa bir tank türünde görevi başarırken, tank değiştirildiğinde bunu yapmamışlar. bunun üzerine bombanın köpekle beraber patlatılması şeklinde daha "kolay" bir strateji geliştirilmiş.
  • birkaç alman panzer tümeni bu çarpışmalarda alışılmamış yeni bir silah türüyle de karşılaştı. garip görünüşlü eyerlerine üstünde kısa bir dik sopayla yük konulmuş rus köpekleri onlara doğru koşuyordu. önceleri panzer askerleri bunları ilkyardım köpekleri sandılar; ama çok geçmeden hayvanların kayışla bağlanmış patlayıcı ya da tanksavar mayını taşıdığını fark ettiler. pavlov ilkelerine göre eğitilen bu “mayın köpekleri"ne yiyecek edinmek için büyük araçların altına koşmaları öğretilmişti. iliştirilen sopa aracın altında bir yere takıldığında yükü patlatmaktaydı. köpeklerin çoğu hedeflerine ulaşamadan vuruldu; ama bu ürkütücü taktiğin sinir bozucu bir etkisi vardı.

    (bkz: stalingrad)
    (bkz: antony beevor)
hesabın var mı? giriş yap