• hayatımda ilk defa antibiyotik kullanırken biraz da cahilliğimden bu gece nolucak ki diyerek gerçekleştirdiğim eylem. antibiyotiğin 4. gününde gayet vicdanım sızlamadan bünyeme alkolün girmesine izin verdim, yoo, şehir efsanesi olduğu üzere ölmedim, bayılmadım, çakırkeyif bile olmadım. ama şimdi araştırdım ve karacğerimden çok büyük özür diliyorum bu gece yaptığım aptallık için.

    kısaca bu eylem size görünürde bir şey yapmamakla beraber, kendini koruyamayacak, yazık durumda olan emektar karaciğerinizi sırtından vurmanıza neden olur. yapmayın bence. ben suya abandım şimdi, ama geçmiş olsun. gitti güzelim karaciğer. çok üzlüyorum ya, kaç yıllık emektar organım yani. benim ona yaptığımı insan düşmanına yapmaz. sen hem antibiyotikle de ki "kardeş bak bişey olmicak, durumlar böyle gerektirdi, senin askerleri bir süre silahsız bırakıyoruz, ama korkma hepsi iyiliğimiz için" o da kara gün dostu olan bir karaciğer olduğu için madem öyle deyip bütün olayı olan enzimlerini devre dışı bıraksın, sonra sen onun bu savunmasız halinden faydalan, sal topraklarına düşman askerlerini, hanelerine kadar girip tecavüz edilmedik tek insan bırakmasın. nerde mertlik, nerde yiğitlik.

    karaciğerimin olduğu yeri okşayıp ondan özür dilemeye çalışıyorum şu an. bana "gerizekalı, ben senin karaciğerinim, kendine yaptığın büyük mallıktan dolayı özür dile önce" dedi. e haklı da. içtiğim de üç kadeh bişey. "o üç kadeh bana 3 yılda çekmediğim zulmü çektirdi" diyo şimdi piç. tamam ya işte pişmanım sussana aptal ya. su da içtik. daha ne yapayım. bi sus.
  • bir cok kisi tarafindan zararli olacagi dusunulen eylem. zararli degildir. kana karisan alkol, hali hazirda kana karismis olan antibiyotigi oldurur, tedaviyi durdurur*, bunyede herhangi bir baska komplikasyona yol acmaz. ancak bir agri kesici ve alkol kombinasyonu vardir ki insani hastanelik edebilir.

    (bkz: parasetamol ile alkolu karistirmak)

    edit: nah zararli degildir. hangi tip bilgimle ahmak kesmissem artik. antibiyotik ve alkolu karistirmak karacigerin eline verir. bu budur.
  • din işleriyle devlet işlerini karıştırmak gibidir.
  • ikisi birleşip karaciğerinizin mavi ekran vermesine yol acabilirler.
  • -şu şişedeki alkol mü?
    -hayır antibiyotik. alkol sıvı olur bir kere.

    edit: evet iğrencim.
  • şehir efsanesidir ancak iyileşmeye çalışan vücudu alkolle yormak da ahmaklıktır, bunu gözden kaçırmayalım. neyse! yıllardır bu milleti kandırdınız ama bu oynu bozmaya geliyorum. öncelikle doktor falan değilim, yazılımcıyım. yani işin ehli değil, ne yuttuğunu bilen biriyim. ama mümkün mertebe entelce yazarak, inanmayanların dayıya sormasına vesile olacağıma inanıyorum. unutmayın ki, doktorlar bir dönem hamile kadınlara guinness reçete edip, sigara içmek sağlığa faydalıdır diye şak şak yapanlardı. en ufak şeyde doktora sığınan biri olarak, sadece kimsenin kusursuz olmadığını belirtmek isterim. yoksa tabii ki doktorlar ve tüm sağlık personeli bizim için var <3

    konuya dönersek genel olarak günlük hayatta, doktorların sıkça bize reçete ettiği antibiyotikler alkolle itişip kakışmaz. zaten ilaç sektörü, ticari düşünebilen (2016 yıl sonu satış verilerine göre dünya ilaç pazarının büyüklüğü $1,1 trilyon) herkes gibi gündelik şeylerle mümkün mertebe en az etkileşime girecek ürünler üreterek, daha kalıcı çözümler üretme peşinde.

    hepsi bu kadar saf, temiz mi? dünyadaki tüm antibiyotikleri içime almak istiyorum dediğinizi duyar gibiyim lakin cephalosporin cefotetan içeren antibiyotiklerde durum biraz farklı. bir çok farklı kaynak etanol yani içince enişteyi düğünde oynatan, itlik / serserilik yaptıran etil alkol ve cephalosporin cefotetan ikilisinin istenmeyen etkileri şiddetlendirdiğine dair çalışma sonuçlarını içermektedir.

    kaynak 1
    kaynak 2
    kaynak 3

    sadece bu kadar değil tabii ki. metronidazole var. bu da istenmeyen sonuçlara sebep olabilen bir antibakteriyel. olabilen diyorum zira kimi kaynaklarda en son kullanımdan 48 saat sonra alkol için güç kalkanlarının devreye girdiği belirtilirken, kimi kaynaklar ya bizim de kulağımıza öyle şeyler geliyor, tekin çocuk değil şeklinde yaklaşıyor, istenmeyen sonuçların, bireysel tecrübelere dayandığı belirtiliyor. yani klinik bir çalışma sonucu bu kanıya varılmış değil. bbc-future'da yayınlanan bir makalede ise 2003'te finlandiya'da erkekler üzerinde denemişler, bir bok olmamış diyorlar. tabii biscolatalı fin erkeklerin bu konuda ne kadar güvenilir olduklarını şu klipte izleyebilirsiniz.

    tinidazole, linezolid ve erythromycin yine yukarıdaki bbc-future makalesinde, etkilerinin çok bariz bilindiği ve reçetelendirilirken doktorların hastalarına alkol ile tüketmemeleri gerektiği bilgisinin paylaşıldığı belirtilmiştir. başka bir çok kaynak, az miktarda alkolün bile istenmeyen sonuçlara sebep olacağı bilgisini doğrulamaktadır.

    kaynak 2
    kaynak 3

    sonuca gelirsek, genel olarak "antibiyotik kullanıyorum, alkol tüketemem" argümanı, sims karakterlerine yapılan evlilik teklifini "dişim ağrıyor, olmaz" diye yanıtlamasıyla benzer bir biasa sahip.

    hepinizi öpüyor, sabah sabah bunu okuyan bir istanbullu varsa, lütfen gidip oyunu kullansın diyorum.

    (bkz: 23 haziran 2019 istanbul yerel seçimi)
  • ntv ikinci cahillikler kitabında (alkol tüketimi antibiyotiklere nasıl bir etki yapar? sayfa:190) "genellikle hiçbir etkisi yoktur" şeklinde açıklanan durumdur.

    "alkolun antibiyotiğin etkisini giderdiği fikri ilk olarak 2. dünya savaşı'ndan sonra kurulan zührevi hastalık kliniklerinde ortaya atıldı. 1928'de alexander fleming tarafından bulunan penisilinin cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde özellikle etkili olduğu ispatlanmıştı. asla alkolle beraber alınmaması da sıkıca öğütlendi. bunun farmakolojik olmaktan çok psikolojik bir sakıncası vardı. alkollü biri cinsel ilişkiye girmeye daha istekli olur. hastaları alkole karşı uyaran doktor ve hemşireler, ilacın hastalığı bulaştırmadan etkili olabilmesi için bu uyarıyı yapıyordu.
    bu, standart bir tıbbi uygulama haline geldi ve işe de yaradı: çoğu insan hala antibiyotikle alkol kullanmaz. aslında antibiyotikle fazla alkol kullanmanın iyi bir fikir olmadığı da bir açıdan doğrudur, çünkü alkol ve ilaç karaciğerde işleme girmek için birbiri ile yarışır. bu ilacın etkisinin yavaşlayacağı anlamına gelse de tamamen ortadan kalkması söz konusu değildir.
    yüzlerce antibiyotik türünden sadece beşinin alkolle beraber alınması ciddi yan etkilere yol açar.
    bu ilaçlardan sadece biri, metronidazole sıkça yazılır. dental ve jinekolojik enfeksiyonlarla hastanelerde kapılan bakteriyel enfeksiyon closttridium difficile tedavisinde kullanılır. ilaç, vücudun alkolü doğru dürüst parçalamasını önler, bu da çok zehirli bir kimyasal madde olan asetaldehitin -formaldehitle akraba bir madde, daha sık bilinen adıyla mumyalama aracı- kanda artmasına yol açar. oldukça kötü bir akşamdan kalmalığa benzer etkiler görülür: kusma,kalp atışının artması ve ciddi baş ağrıları."

    peşin not: tıbbi bir tavsiye değildir.
  • antibiyotik ile alkol bir çok noktada benzer yan etkiler gösterdiğinden birlikte alımı bu yan etkileri artıracağından tavsiye edilmeyen karışım. burdan saymak istemediğim bağzı markalı antibiyotikler alkol karışımıyla çok daha etkili olur. acil servise kadar sürer bu etkiler. ölümlü vakalar bulunmaktadır.

    özet geç lan diyenler için : yapma canım. ikisini de alma. birlikte de alma ayrı ayrı da alma. mümkünse. eften püften hastalıklar da bırak vücudun savaşsın.
  • balık yiyip üzerine su içmekten dahamı riskli olacak sanki vurun dibine gitsin. (çocukluk açıklaması:çocukken balık yerken su içip karnımızı doldurursak yemek yemeyiz diye büyüklerimiz sakın balık yerken su içmeyin balıklar karnınızda canlanır derdi,bizde mal gibi inanırdık)
  • bozuk yumurta üzerine kombo olursa etkisi daha çok artar. özellikle mikrop sizseniz çok ciddi etkili olabilir.
hesabın var mı? giriş yap